Pregled - Slovenija, 11. 8. (četrtek)

Ljubljana, 11. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 11. avgusta.

KOPER - Požar pod Socerbom so po zagotovilih koprskih gasilcev pogasili, na pogorišču ostaja požarna straža. Ocenili so, da je pogorelo okrog 120 hektarjev naravnega okolja. Naselij in kmetijskih površin ogenj ni prizadel, je povedal Jan Brodar s koprske gasilske brigade. Tri dni so se pod Socerbom vrstile izmene gasilcev iz različnih delov države, hkrati jih je delalo do 150. Policisti si še niso mogli ogledati kraja, zato o vzrokih še ne morejo ugibati.

LJUBLJANA - Vlada je za novo v. d. direktorice Urada vlade za komuniciranje (Ukom) imenovala Petro Bezjak Cirman, ki bo z delom začela 17. avgusta. Nekdanjo novinarko Dela in RTV Slovenija je na položaj predlagal premier Robert Golob. Dosedanji v. d. direktorja Dragan Barbutovski, ki ga je vlada danes razrešila s položaja, naj bi se preselil v kabinet predsednika vlade, a bo Goloba o tem, ali bo ponujeno funkcijo sprejel, obvestil v petek. Razpis za direktorja Ukoma s polnim mandatom bodo po Golobovih napovedih objavili v dveh mesecih.

LJUBLJANA - Predsednik vlade se je srečal s predstavniki organizacij, ki zastopajo interese mladih in starejših v Sloveniji. Na sestanku, ki po njegovih besedah "nikakor ni bil zadnji", so se dogovorili tudi o oblikovanju delovnih skupin. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je med drugimi izpostavil vprašanji kako premostiti inflacijo, kako izredno uskladiti pokojnine ter razpravo o draginjskem dodatku za upokojence. Predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar je izpostavila problematike na področju štipendij, trga dela, dostopnosti stanovanj ter duševnega zdravja mladih.

LJUBLJANA - Skupina NLB je v prvem letošnjem polletju ustvarila 287 milijonov evrov dobička po davkih, kar je 105 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. K robustni rasti so največ prispevali pozitivni učinki v zvezi s prevzemom N Banke. Dobiček matične NLB se je znižal s 77,1 milijona na 66,9 milijona evrov. V banki so poslovanje ocenili kot izjemno, zelo dobro pa ocenjujejo tudi svojo pripravljenost na morebitno poslabšanje gospodarskih razmer v prihodnjih mesecih. Banka ostaja tudi pri načrtu izplačila 100 milijonov evrov dividend v tem letu.

LJUBLJANA - Reprezentativne delodajalske organizacije so sporočile, da v celoti nasprotujejo parcialnim spremembam, ki jih prinaša vladni predlog novele zakona o dohodnini. Ta spreminja nekatera določila lani uveljavljenih davčnih sprememb za razbremenitev plač. Od vlade pričakujejo celovito davčno reformo, ki jo ministrstvo za finance napoveduje za prihodnje leto, in predlagajo umik predloga zakona iz javne obravnave. Finančno ministrstvo je medtem pripravilo predlog sprememb uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, na podlagi katerih bi se v luči rastočih cen hrane zvišal neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 na 7,96 evra na dan. Spremembe bi po predlogu začele veljati s septembrom.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo je na vladno delovno skupino za blaženje energetske in prehranske draginje naslovilo predlog, da se vsem izvajalcem socialno varstvenih storitev z nastanitvijo v javni mreži zagotovi financiranje razlike v strošku med lansko in letošnjo povprečno ceno energentov in živil. Tako so sledili predlogu skupnosti socialnih zavodov, ki je opozarjala, da bodo domovi v nasprotnem morali izredno uskladiti cene oskrbe.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 774 PCR-testih in 5447 hitrih antigenskih testih potrdili 1614 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 90 bolnikov, na intenzivni negi pa 13. Umrli so trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - V 78. letu starosti je umrl slovenski ekonomist in nekdanji politik Marjan Senjur, je na Twitterju objavil vladni urad za komuniciranje. Njegovo poklicno pot je zaznamovalo profesorsko delo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je predaval predmeta makroekonomija ter gospodarska rast in razvoj, veliko pa je prispeval tudi k razvoju stroke v državi.
Med letoma 1997 in 2000 je bil v vladi pod vodstvom Janeza Drnovška minister za ekonomske odnose in razvoj. Med 2002 in 2004 je bil veleposlanik v Združenem kraljestvu, v letih 2006 in 2007 v času vlade Janeza Janše je bil predsednik vladnega strateškega sveta za gospodarski razvoj, v času vlade Boruta Pahorja pa med 2009 in 2012 predsednik vladnega fiskalnega sveta.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začel tridnevni festival Grounded, ki prepleta elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem. Tema letošnje 6. izdaje je Odgovornost in izhaja iz zaznav družbenih problemov v aktualnem trenutku. Program so organizatorji zasnovali tako, da znotraj pogovorov in predavanj naslavljajo sistemske teme, z delavnicami pa želijo ljudem priskrbeti orodja za odgovornejše obnašanje.

CELJE - V Celju se je začel peti festival Izrekanja. Osrednje pesniško ime festivala je letos poljski pesnik in igralec Krzysztof Siwczyk, nastopili pa bodo še Brynne Rebele-Henry iz ZDA, pesnik Aljaž Primožič in pesnica Lara Gobec.

jes/jes
© STA, 2022