Pregled - Slovenija, 7. 8. (nedelja)

Ljubljana, 7. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 7. avgusta.

LJUBLJANA/LONDON - Britanski premier v odhajanju Boris Johnson je z ženo Carrie zaključil petdnevno poročno potovanje v Sloveniji. Zakonca sta bivala v butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem, med drugim sta obiskala gore, jezera in Postojnsko jamo. Pred odhodom je britanski premier novinarjem dal kratko izjavo, v kateri se je slovenskim medijem zahvalil, da so spoštovali njuno zasebnost. Obenem se je tudi zahvalil vsem, ki so jima med obiskom Slovenije pomagali raziskati lepote države.

LJUBLJANA/MEDVODE - Plohe in nevihte, ki so v soboto zajele nekatere dele Slovenije, niso prinesle večje pošiljke dežja, zato suše niso bistveno omilile. Največ padavin je bilo v severozahodni Sloveniji, drugje pa je bilo dežja zelo malo, večinoma celo nič, je sobotno vremensko dogajanje povzela meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik. O močnejšem neurju z vetrom so sicer v soboto poročali iz občine Medvode, kjer je veter delno razkril strehe sedmih objektov in podrl več dreves.

LJUBLJANA - Vrhunec turistične sezone se še naprej pozna na slovenskih cestah. Zastoji so se čez dan pojavljali na primorski avtocesti proti Ljubljani, na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, občasno pa tudi na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški. Na mejnih prehodih so vztrajale čakalne dobe, posebej za vstop v državo. Čakati je bilo treba tudi več kot dve uri.

ZAGREB/LJUBLJANA - Po sobotni nesreči avtobusa s poljskimi romarji na Hrvaškem, v kateri je umrlo 12 ljudi, sta Poljski sožalje izrekla tudi slovenski predsednik Borut Pahor in premier Robert Golob. Prvi je izrazil sožalje poljskemu predsedniku Andrzeju Dudi, obenem pa je Hrvaški izrekel iskreno zahvalo za ukrepanje in pomoč ob nesreči ter vsem poškodovanim zaželel hitro okrevanje, drugi pa poljskemu kolegu Mateuszu Morawieckemu in tudi vsem družinam preminulih.

DEVIN/SESLJAN - Noč je na območju Devina in Sesljana, kjer je v soboto izbruhnil obsežen požar, minila razmeroma mirno. Gasilci in prostovoljci so ponoči nadzorovali dogajanje, zjutraj pa je steklo delo na pogoriščih, je informacije civilne zaščite iz Ronk povzel Primorski dnevnik. Stanje je pod nadzorom, avtocesta Trst-Benetke je spet prevozna v obeh smereh, po 22. uri naj bi znova stekel tudi železniški promet med Trstom in Tržičem.

LJUBLJANA - Inšpektorat RS za delo je več let dajal pobude za pripravo sprememb zakona o evidencah na področju dela. Te so zdaj v javni obravnavi in so že sprožile precej razburjenja. Inšpektorat nadaljevanje priprave novele pozdravlja, saj je, kot pravijo, evidentiranje ključno za nadziranje spoštovanja določb o delovnem času ter odmoru in počitkih.

SINJ - Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića kot prvi tuji državnik v hrvaškem Sinju kot častni gost udeležil tradicionalne Sinjske alke. Gre za hrvaško viteško igro, ki jo v Sinju vsako leto prirejajo na prvo avgustovsko nedeljo v spomin na obletnico zmage domačih bojevnikov nad turškimi osvajalci leta 1715. Od leta 2010 je vpisana na seznam Unescove nematerialne kulturne dediščine.

LJUBLJANA - Na Drenikovi ulici v Ljubljani je zjutraj prišlo do prometne nesreče, potem ko je voznik osebnega avtomobila med vožnjo doživel zastoj srca in se nenadzorovano zaletel v drevo. Kljub hitri pomoči je na kraju nesreče umrl, sta sporočili Uprava RS za zaščito in reševanje ter Policijska uprava Ljubljana.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 322 PCR-testih in 2026 hitrih antigenskih testih potrdili 561 okužb z novim koronavirusom. To je 1042 okužb manj kot dan prej in 14 manj kot prejšnjo soboto.

HALIFAX - Slovenska kajakašica Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu v Halifaxu vendarle prišla do tako želene kolajne. V disciplini 200 metrov je zasedla drugo mesto, premagala jo je le Novozelandka Lisa Carrington, ki je bila najboljša že na 500-metrski razdalji, na kateri je bila Ostermanova šesta.

mrn/bg
© STA, 2022