Pregled - šport, 7. 8. (nedelja)

Ljubljana, 7. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 7. avgusta.

MARIBOR - Nogometaši Maribora so v 4. krogu Prve lige Telemach izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:2 (0:1). Olimpijo je v vodstvo popeljal Svit Sešlar v 36. minuti, Timi Max Elšnik pa je prednost podvojil v 79. minuti. Na lestvici vodi Olimpija z 12 točkami, Mariborčani so s tremi zdrsnili na zadnje mesto. V drugi nedeljski tekmi sta se Kalcer Radomlje in Mura razšla z neodločenim izidom 1:1 (1:0).

HALIFAX - Slovenska kajakašica Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu v Halifaxu vendarle prišla do tako želene kolajne. V disciplini 200 metrov je zasedla drugo mesto, premagala jo je le Novozelandka Lisa Carrington, ki je bila najboljša že na 500-metrski razdalji, na kateri je bila Ostermanova šesta. Ostermanova je tako priveslala do največjega uspeha v karieri v kajakaškem enojcu, sicer osvojila svojo četrto kolajno na svetovnih prvenstvih, a prvo v posamični konkurenci. Jošt Zakrajšek je bil na 5000 metrov peti.

UDDEVALA - Slovenski dirkač Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva na Švedskem osvojil drugo mesto, potem ko je bil četrti v prvi in drugi v drugi vožnji. Zmagal je Švicar Jeremy Seewer, ki je na ta način za nekaj točk zmanjšal zaostanek za Gajserjem v seštevku elitnega razreda MXGP. A Gajser ima tri dirke pred koncem še vedno 115 točk naskoka. Seewer je za zmago dobil 47 točk, Gajser pa kot drugi dobil 40. V SP ima zdaj Gajser 645 točk, Seewer 530, tretji je Španec Jorge Prado s 496. Odločitev o svetovnem prvaku bo tako najverjetneje padla že naslednji teden v finskem Hyvinkääju. V šibkejšem razredu MX2 je slovenski dirkač Jan Pancar osvojil deveto mesto in novih 24 točk za SP.

CHENNAI - Slovenke so v devetem krogu šahovske olimpijade v indijskem Chennaiju s 3:1 premagale veliko slabši Salvador, Slovenci, 41. ekipa turnirja, pa so proti 19. nosilcem Madžarom izgubili z 1:3. Dva kroga pred koncem turnirja so Slovenke 32. z 11 točkami, kolikor jih imajo tudi Slovenci, ki pa so na 44. mestu.

EDINBURGH - Južnoafriška golfistka Ashleigh Buhai je zmagovalka zadnjega velikega turnirja sezone v golfu, prvenstva Velike Britanije oziroma AIG Opna. Danes je po dodatnih igrah za zmago, prvo južnoafriško na tem tekmovanju po letu 1929, ugnala Korejko Chun In-gee. Slovenska igralka Pia Babnik je tekmovanje končala po drugem dnevu.

SILVERSTONE - Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v Silverstonu. Na prvi dirki po poletnem premoru je drugo mesto v elitnem razredu motoGP osvojil Španec Maverick Vinales (Aprilia), tretji je bil drugi Ducatijev tovarniški dirkač, Avstralec Jack Miller. Za Bagnaio je to četrta letošnja zmaga in druga zaporedna, potem ko je dobil tudi dirko v Assnu konec junija. Že v petem krogu je padel in odstopil Francoz Johann Zarco (Ducati Pramac), najhitrejši v sobotnih kvalifikacijah, ki je tako zapravil priložnost za prvo zmago v elitnem razredu v karieri. Vodilni v seštevku sezone, svetovni prvak Fabio Quartararo (Yamaha), je bil danes le osmi, a je ostal na skupnem prvem mestu.

JYVASKYLA - Estonec Ott Tänak (Hyundai) je zmagovalec relija na Finskem, osme letošnje preizkušnje za svetovno prvenstvo. V boju za zmago je ugnal domačina, vodilnega dirkača sezone Kalleja Rovanperäja (Toyota), ki je zaostal le 6,8 sekunde. A v seštevku SP je Finec ostal trdno v vodstvu. Tretji Finec Esapekka Lappi (Toyota) je zaostal že minuto in 20 sekund. V seštevku ima Rovanperä zdaj 198 točk, pred to dirko drugi Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) je zaostanek še povečal, saj je bil na Finskem le peti. Naslednja dirka v SP bo preizkušnja v Belgiji med 18. in 21. avgustom.

LOS CABOS - Vodilni teniški igralec na svetovni lestvici, Rus Danil Medvedjev, je v finalu turnirja ATP v Los Cabosu v Mehiki premagal Britanca Camerona Norrieja s 7:5 in 6:0. Z zmago na turnirju z nagradnim skladom 822.000 evrov je osvojil svoj prvi naslov po skoraj letu dni.

tb/lr/ic/jz/gj/lr
© STA, 2022