Pregled - svet, 7. 8. (nedelja)

Ljubljana, 7. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 7. avgusta.

JERUZALEM - Na območju Gaze je od petka, ko so izraelske sile začele najnovejši napad na pripadnike skupine Islamski džihad, umrlo 31 ljudi, od tega šest otrok, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Medtem je izraelska vojska sporočila, da so v napadih ubili še enega od vodij Islamskega džihada v Gazi. Zvečer naj bi v veljavo stopila prekinitev ognja, ki je bila dosežena ob posredovanju Egipta.

KIJEV/DUNAJ - Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v soboto pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje. Opozoril je, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno. Elektrarna je bila v napadih namreč poškodovana.

KIJEV - Iz ukrajinskih pristanišč so izplule še štiri ladje, natovorjene med drugim s koruzo in sončničnim oljem. Ladje, namenjene v Turčijo, Italijo in na Kitajsko, so na poti v Istanbul, da bi jih tam pregledali, preden bodo nadaljevale pot. Še ena prazna ladja je medtem dobila dovoljenje za plovbo do Ukrajine za natovarjanje.

LONDON - Nevladna organizacija Amnesty International je sporočila, da "globoko obžaluje stisko in jezo", ki jo je povzročila objava poročila, v katerem je ukrajinskim silam, ki se borijo proti ruski vojski, očitala kršitev mednarodnega prava. Dodali pa so, da v celoti stojijo za svojimi ugotovitvami.

PEKING - Kitajska je končala obsežne vojaške vaje v Tajvanski ožini, ki je začela po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na otoku sredi tedna. Vaje, v katerih so sodelovale pomorske in letalske sile, so bile po tajvanskih trditvah simulacija napada na otok.

RIM - V Italiji je levosredinskemu zavezništvu pred parlamentarnimi volitvami uspelo pridobiti na svojo stran nove stranke. Koaliciji pod vodstvom Demokratske stranke so se pridružili še Zeleni, Italijanska levica in tudi nova stranka zunanjega ministra Luigija Di Maia, Državljanska zaveza. O izstopu iz zavezništva pa razmišlja stranka Akcija.

PRIŠTINA/BEOGRAD - Na Kosovu so v soboto zaradi suma vohunjenja prijeli rusko novinarko Darijo Aslamovo. Novinarko časnika Komsomolska pravda so po zaslišanju izpustili in je medtem že zapustila Kosovo. Rusko veleposlaništvo v Beogradu je njeno aretacijo označilo za še eno v vrsti provokacij oblasti na Kosovu.

DALLAS - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je na konferenci ameriških konservativcev pozval k razpustitvi ministrstva za izobraževanje zaradi spornega vprašanja spolne vzgoje in identitete v šolah. V ZDA je namreč aktualna razprava o kulturni vojni v povezavi z vprašanji spolne identitete.

JOHANNESBURG - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prispel na obisk v Južno Afriko, kjer začenja svojo afriško turnejo, v okviru katere bo obiskal še DR Kongo in Ruando. Po nedavnem obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Afriki želi tudi Washington okrepiti diplomatski vpliv na celini.

HVAR - Na otoku Hvar je okoli poldneva zagorel borov gozd med krajema Vrbanj in Dol. V požaru je umrl moški, ki je skušal rešiti svoje imetje. Malo kasneje je na otoku izbruhnil še en požar pri Zastražišću, ki ga gasijo tudi s kanaderji.

sk/mrn/sg/rbi/las/bdo/xe/mlj/sk
© STA, 2022