Pregled - svet, 6. 8. (sobota)

Ljubljana, 6. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 6. avgusta.

HIROŠIMA - V japonski Hirošimi so obeležili spomin na eksplozijo atomske bombe, ki je pred 77 leti uničila mesto in terjala okoli 80.000 življenj. Zbrane na spominski slovesnosti je nagovoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je med drugim izpostavil nevarnost kriz v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu in na Korejskem polotoku. Ponovil je tudi svarila, ki jih je izrazil že v sredo na zasedanju Stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje v New Yorku.

KIJEV/DONECK - Ruske sile po navedbah Kijeva silovito napadajo mesto Bahmut, ki je eden zadnjih stebrov obrambne linije pred glavnim oporiščem ukrajinskih enot v Donbasu v bližini mest Slovjansk in Kramatorsk. Boji se nadaljujejo tudi neposredno v okolici nekdanje prestolnice regije Doneck. Ruske sile nadzorujejo približno 60 odstotkov ozemlja v regiji.

LONDON - Po podatkih britanskih obveščevalnih služb so ruske sile začele zbirati enote na jugu Ukrajine pred bližajočo se protiofenzivo Kijeva v tem delu države. Zdi se, da vojna prehaja v novo fazo. Britansko obrambno ministrstvo pričakuje, da se bodo najhujši spopadi v Ukrajini preselili proti jugu na 350-kilometrsko frontno črto vzporedno z reko Dneper.

KIJEV - Vodja ukrajinskega urada nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International Oksana Pokalčuk je odstopila s položaja. Ob tem je zaradi nedavne objave poročila o ogrožanju civilistov s strani ukrajinskih sil Amnesty International obtožila podpiranja proruske propagande, kar so organizaciji že očitali nekateri ukrajinski politični predstavniki.

JERUZALEM/GAZA - Izraelska vojska se pripravlja na teden operacij proti palestinski oboroženi skupini Islamski džihad in nadaljuje z zračnimi napadi na območje Gaze. EU in Rusija sta pozvali k maksimalni zadržanosti na vseh straneh ob zaostrovanju razmer v Gazi, kjer je prišlo do kritičnega stopnjevanja napetosti, Egipt pa kot posrednik predlaga premirje.

PEKING/TAIPEI - Kitajska vojska nadaljuje z obsežnimi vojaškimi vajami v bližini Tajvana, potem ko je v petek na območja okoli otoka poslala rekordno število vojaških letal in plovil. Tajvanska vojska medtem trdi, da Kitajska izvaja simulacijo napada na glavni otok. Po svetu se medtem vrstijo obsodbe dejanj Pekinga, ki kritike odločno zavrača.

MANILA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je sestal z novim filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom mlajšim in se ob tem zavzel za tesno sodelovanje in nadaljnjo poglobitev odnosov med državama. Marcos mlajši, ki je na položaju od konca junija, pa je poudaril, da so nove napetosti v regiji in svetu še dodatno izpostavile pomen odnosa med Manilo in Washingtonom.

NUKU'ALOFA - Ameriški predsednik Joe Biden bo septembra v Beli hiši gostil srečanje voditeljev otokov v Tihem oceanu, je med obiskom na Tongi napovedala namestnica državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman. Do napovedi srečanja prihaja sredi okrepljenih diplomatskih prizadevanj ZDA za krepitev zavezništev na območju Tihega oceana proti odločnejšemu nastopu Kitajske.

ZAGREB - V prometni nesreči poljskega avtobusa na hrvaški avtocesti je umrlo 12 ljudi, večje število oseb je poškodovanih. Avtobus, ki je vozil iz smeri Madžarske proti Zagrebu, je davi okoli 5.40 zletel s ceste v bližini Brezničkega Huma. Vse žrtve so državljani Poljske, potniki pa so bili na poti v romarsko središče Međugorje.

DEVIN - Na območju italijanskega Devina je nekaj čez poldne znova zagorelo. Za avtocestnim počivališčem, kjer je tudi bencinski servis, je zagorelo grmičevje, ogenj se je razplamtel in se z vetrom širil proti Sesljanu. Požar se je kasneje umiril, gasilci so ga ob pomoči helikopterjev, letala in predvsem padavin uspeli ukrotiti.

INDIANAPOLIS - Državni kongres ameriške zvezne države Indiane je v petek potrdil predlog zakona o prepovedi splava, z izjemami v primeru posilstva, incesta, ogroženosti življenja ali zdravja nosečnice ter smrtonosne okvare zarodka. Indiana je tako postala prva zvezna država z novo prepovedjo splava po juniju letos, ko je zvezno vrhovno sodišče v ZDA razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je ženskam zagotovila pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

AUSTIN - Teksaška porota je desničarskemu provokatorju Alexu Jonesu naložila plačilo odškodnine staršema otroka, ubitega na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu, v višini 45,2 milijona dolarjev. V četrtek je Jonesu že odmerila plačilo 4,1 milijona dolarjev za trpljenje, ki ga je povzročil z laganjem in zanikanjem strelskega pokola na šoli Sandy Hook leta 2012.

lkr/lkr
© STA, 2022