Pregled - šport, 6. 8. (sobota)

Ljubljana, 6. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 6. avgusta.

CELJE - Slovenska košarkarska reprezentanca je odigrala drugo prijateljsko tekmo v okviru priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji in zabeležila drugo zmago. V dvorani Zlatorog v Celju je po Nizozemski v četrtek danes premagala še Črno goro s 70:52.Najboljši strelci pri Sloveniji, ki je znova nastopila brez svojih najboljših košarkarjev, so bili Gregor Hrovat in Jurij Macura z devetimi točkami, osem jih je zbral Gregor Glas, sedem pa Žiga Dimec. Luka Dončić, Goran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey se bodo predstavili naslednji teden na turnirju v Istanbulu. Slovensko košarkarsko reprezentanco prva tekma na evropskem prvenstvu v Kölnu čaka 1. septembra proti Litvi. V naši skupini so še Madžarska, Bosna in Hercegovina, Nemčija in Francija.

IZMIR - Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let je v turškem Izmirju v polfinalu evropskega prvenstva proti gostiteljem izgubila s 64:79 in jih v nedeljo čaka boj proti Srbiji za bronasto odličje. Slovenske košarkarice do 18 let pa so v bolgarski Sofiji na EP prišle do finala divizije B. V polfinalu so slovaške vrstnice premagale z 82:48. Vozovnico za napredovanje v divizijo A bodo lovile v nedeljo proti Portugalski.

BRATISLAVA - Slovenski vaterpolisti, ki se pripravljajo na evropsko prvenstvo v Splitu, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra, so v Bratislavi izgubili prijateljsko tekmo s slovaško izbrano vrsto z 12:14. Izbranci Krištofa Štromajerja so imeli štiri minute pred koncem tekme še neodločen izid (9:9), v končnici tekme pa jim je zmanjkalo moči, tako da je Slovaška zmagala s 14:12 (3:3, 1:1, 3:4, 7:4).

HALIFAX - Slovenski kajakašici Anji Osterman ni uspelo priveslati do svoje prve medalje na svetovnih prvenstvih v enojcu. Na prvenstvu v Halifaxu je v disciplini 500 metrov zasedla šesto mesto, potem ko je bila dolgo časa na drugem, v igri za kolajne pa vse do finiša, v katerem ji je zmanjkalo moči.Zlato kolajno je pričakovano osvojila olimpijska prvakinja Novozelandka Lisa Carrington, drugo mesto je presenetljivo zasedla Hrvatica Anamaria Govorčinović, ki je zaostala sekundo in 26 stotink, tretje pa Nemka Jule Hake, njen zaostanek je znašal sekundo in 61 stotink.

CHORZOW - Anita Horvat je na atletski diamantni ligi v Chorzowu na Poljskem v teku na 800 m zasedla tretje mesto. Edina slovenska predstavnica na tekmi je ob odmevni uvrstitvi s časom 1:58,96 dosegla tudi osebni rekord. Zmagala je Američanka Ajee Wilson z 1:58,28 pred rojakinjo Sage Hurto, 1:58,40.Horvatova je bila na svetovnem prvenstvu v ameriškem Eugenu prejšnji mesec kot ena izmed dveh Evropejk sedma v finalu, kjer je v polfinalu drugič v karieri na dva stadionska kroga tekla pod dvema minutama.

MONT ST. ANNE - Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik se je na predzadnji tekmi svetovnega pokala v kanadskem kraju Mount St. Anne spet približala najboljšim, a tako kot na vseh letošnjih tekmah svetovnega pokala ostala brez uvrstitve na stopničke. Zasedla je peto mesto.Osemindvajsetletnica iz Lepe Njive, evropska prvakinja, je bila v petkovi razvrstitveni vožnji druga, danes pa je za zmagovalnim odrom, prvim po lanskem juniju v avstrijskem Leogangu, zaostala dobrih 12 sekund.
Zmagala je Avstrijka Valentina Höll, drugo mesto je zasedla Nemka Nina Hoffmann, tretje pa Italijanka Eleonora Farina.
V moški konkurenci Slovenija ni imela svojega predstavnika.

UPPSALA - Slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) je bil drugi v kvalifikacijah velike nagrade Švedske v Uddevali v elitnem razredu razred MXGP, v katerem vodi v točkovanju svetovnega prvenstva. Za najhitrejšim, Avstralcem Mitchellom Evansom (Honda), je zaostal 2,474 sekunde. Tretji je bil Nizozemec Calvin Vlaanderen (Yamaha), šesti pa Švicar Jeremy Seewer (Yamaha), drugi v sezoni SP.V razredu MX2 je bil slovenski predstavnik Jan Pancer (KLM) peti, za najhitrejšim in vodilnim v prvenstvu, Jagom Geertsom iz Belgije (Yamaha), je zaostal 11,534 sekunde.

SILVERSTONE - Francoski motociklist Johann Zarco (Ducati Pramac) je bil v razredu motoGP najhitrejši v kvalifikacijah dirke za veliko nagrado Velike Britanije v Silverstonu in bo imel v nedeljo vnovič priložnost, da zabeleži svojo prvo zmago v tem razredu. Zarco, tretji v seštevku svetovnega prvenstva, je postavil tudi rekord dirkališča.Drugo mesto je zasedel Španec Maverick Vinales (Aprilia), tretje pa Avstralec Jack Miller (Ducati).

LJUBLJANA - Na edini sobotni tekmi 4. kroga Prve lige Telemach so nogometaši Domžal z 1:0 v Ljubljani premagali Bravo. Strelec edinega gola je bil v 12. minuti Ivan Durdov.

CHENNAI - Slovenci so v osmem krogu šahovske olimpijade v indijskem Chennaiju igrali 2:2 s precej višje rangiranim Čehi. Slovenske šahistke so proti Filipinkam klonile z 1,5:2,5. Slovenci so na 31. mestu z 11 točkami, Slovenke so nazadovale na 50. mesto z devetimi točkami.

ic/zzb/jz/ic
© STA, 2022