Pregled - Slovenija, 6. 8. (sobota)

Ljubljana, 6. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 6. avgusta.

LJUBLJANA - Na ZZZS so zaradi visokih stroškov nadomestil za bolniške odsotnosti okuženih s koronavirusom predlagali odpravo obveznih izolacij za okužene. V delovni skupini za klinično obravnavo in zdravljenje NIJZ temu nasprotujejo, saj izolacije zmanjšujejo širjenje epidemije covida-19. Odpravi izolacij nasprotuje tudi minister za zdravje Bešič Loredan.

LJUBLJANA - Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ v primeru izrazitega poslabšanja epidemije covida-19 v jeseni v vzgoji in izobraževanju predlaga uvedbo obveznega samotestiranja v domačem okolju. Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje s kartico zdravstvenega zavarovanja dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 669 PCR-testih in 5424 hitrih antigenskih testih potrdili 1603 okužbe z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 21.835 aktivnih primerov okužb, kar je 347 manj kot dan prej.

BREZJE - Pilot manjšega letala, ki je v petek zasilno pristal na gorenjski avtocesti, je glede na okoliščine ravnal pravilno, je za STA povedal preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski. Po vzletu z letališča v Lescah je namreč prišlo do odpovedi motorja. Razlog za odpoved še ni znan, to bodo ugotovili v preiskavi, je pojasnil preiskovalec.

PIRAN - Društvo za morske sesalce Morigenos je ob dnevu delfinov, ki ga prirejajo petnajstič, po letu premora spet opozorilo javnost na prisotnost teh sesalcev v slovenskem morju. Popoldne je potekalo več povezanih dogodkov, na katerih so seznanjali obiskovalce s posebnostmi delfinov in predstavljali svoje raziskovalno delo.

uk/uk
© STA, 2022