Pregled - Slovenija, 3. 8. (sredo)

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 3. avgusta.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo konec julija registriranih 54.341 brezposelnih, kar je 0,9 odstotka več kot junija in 23,1 odstotka manj kot julija lani. V prvih sedmih mesecih je bilo v evidenci prijavljenih okoli četrtino manj brezposelnih kot v primerljivem lanskem obdobju. Število registriranih brezposelnih je na mesečni ravni poraslo prvič po januarju letos. Ob prehodu v novo leto se običajno izteče večje število zaposlitev za določen čas.

LJUBLJANA - V državni proračun se je po prvih podatkih ministrstva za finance v sedmih mesecih letos nateklo približno 7,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 17,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so bili medtem z okoli 7,5 milijarde evrov medletno za 10,5 odstotka nižji. Proračunski primanjkljaj se je ustavil pri približno 252 milijonih evrov.

SOLKAN - Hidroelektrarna Solkan, ki je bila zaradi nizkega vodostaja Soče od prejšnje srede zaustavljena, je v torek zgodaj popoldne znova začela obratovati. Kot so pojasnili v družbi Soške elektrarne Nova Gorica, je njeno ponovno vzpostavitev delovanja omogočil povečan pretok Soče zaradi padavin predvsem na območju Bovca.

KOSTANJEVICA NA KRASU - Na goriškem Krasu so začeli odstranjevati lesno biomaso, ki je ostala po obsežnem julijskem požaru. Do 20. avgusta bo treba odstraniti okoli 5000 kubičnih metrov biomase, ki bi lahko bila netivo za nove požare. Zasebni lastniki imajo možnost sami odstraniti les do 8. avgusta, drugače bodo to storili v družbi Slovenski državni gozdovi.

LJUBLJANA - Podpredsednica DZ Meira Hot je kot prvi dan za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi določila 1. september, zadnji dan pa 5. oktober. Vlada Roberta Goloba meni, da je vsebina zakona, ki ga je pripravila prejšnja vlada, pomanjkljiva in ne omogoča izvajanja v praksi, na kar je opozorilo več deležnikov. DZ je tako sredi julija izglasoval zamik uveljavitve izvajanja zakona za eno leto. V SDS bodo tako v istem roku zbirali 40.000 podpisov za tri pobude, tudi za referenduma o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o vladi.

LJUBLJANA - Načelnik Upravne enote Ljubljana Bojan Babič je za časnik Delo potrdil, da je prejel pismo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da je z 31. avgustom razrešen. Babič je za Delo še pojasnil, da v obrazložitvi za njegovo zamenjavo piše, da ima ministrica v skladu z zakonom o javnih uslužbencih pristojnost, da lahko v letu dni brez razloga razreši načelnike upravnih enot.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike je najavil tudi Ludvik Poljanec, ki je sicer prevzel zastopanje slovenskih državljanov pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, ob čemer poudarja, da ni šolan pravnik, zmagal pa je v dveh primerih. Med razlogi za kandidaturo je naštel neenakost v volilnih sistemih, socialno stanje državljanov, prekrškovno politiko in neskladnosti pri pokojninah.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 653 PCR-testih in 5437 hitrih antigenskih testih potrdili 1770 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 86 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrli so trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

NEW YORK - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v torek udeležila zasedanja Stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje, ki se ji je Slovenija pridružila julija. Dejala je, da Slovenija podpira pristop 22 korakov te pobude in njihove cilje. Med njimi so ukrepi za zmanjšanje tveganja konflikta in nenamerne uporabe jedrskega orožja. Fajonova je imela tudi več bilateralnih srečanj, in sicer z zunanjimi ministri Belgije, Argentine in Švice, namestnikom vietnamskega zunanjega ministra ter predstavniki Palestine ter Kirgizistana.

MARIBOR - Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je vložilo obtožnico zoper peterico policistov, zaposlenih na mariborski policijski upravi, ki so leta 2020 izgubili službo zaradi očitka, da so tujcem nezakonito omogočili bivanje v schengenskem območju. Tožilstvo jim očita storitev kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje, pomoči pri tem dejanju in jemanja podkupnine v sostorilstvu, poroča časnik Večer.

LJUBLJANA - Anketiranci v raziskavi Valicona #Novanormalnost med desetimi ponujenimi političnimi in gospodarskimi okoliščinami oz. dogodki, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje, že vse od marca na prvo mesto postavljajo rast življenjskih stroškov. Tako se je v julijski meritvi odločilo 67 odstotkov vprašanih. Na drugem mestu je s 45 odstotki morebitno pomanjkanje dobrin, hrane, energentov, na tretjem mestu pa so podnebne spremembe z 38 odstotki.

apo/apo
© STA, 2022