Pregled - svet, 3. 8. (sreda)

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 3. avgusta.

TAIPEI/PEKING - Predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi je zaključila obisk na Tajvanu, s katerim je razburila Peking. Sestala se je s tamkajšnjo predsednico Tsai Ing-wen in zagotovila, da bodo ZDA vedno na strani Tajvana. V odgovor na obisk je Peking sprožili obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana, kar je Taipei označil kot kršitev tajvanskih teritorialnih voda in pravil ZN. Kitajske vojaške vaje v Tajvanski ožini so obsodile države skupine G7.

MOSKVA - Rusija je zatrdila, da je uničila skladišče orožja na zahodu Ukrajine v bližini Lvova. Z natančnimi raketami dolgega dosega je bilo blizu mesta Radehiv pri Lvovu uničeno skladišče tujega orožja, ki ga je Ukrajina dobila iz Poljske, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki ni navedlo podrobnosti o domnevno uničenem orožju. Zahodni del Ukrajine, kjer leži Lvov, je sicer redko tarča ruskih napadov. O eksplozijah na območju blizu meje s Poljsko pa so sinoči poročale ukrajinske oblasti.

ISTANBUL - Prva tovorna ladja z ukrajinskim žitom, ki je na poti iz Ukrajine od začetka ruskega napada na to državo v februarju, je prestala inšpekcijski pregled v turškem Istanbulu, so sporočile turške oblasti. Iz turškega obrambnega ministrstva so sporočili, da je 20 inšpektorjev iz Rusije, Ukrajine, ZN in Turčije končalo inšpekcijski pregled ladje. ki v Libanon pelje 26.000 ton ukrajinske koruze. Ladja je nadaljevala pot proti Tripoliju.

PODGORICA - Črnogorski premier Dritan Abazović in patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije, ki je nenapovedano prispel v Podgorico, sta podpisala sporazum med črnogorsko vlado in SPC. Sporazumu ostro nasprotuje del črnogorske vladajoče koalicije, med drugim Demokratična stranka socialistov predsednika Črne gore Mila Đukanovića, ki je napovedala, da bo v primeru podpisa sporazuma odšla iz vlade. Že med podpisom sporazuma, ki ni bil najavljen, je v črnogorski prestolnici protestiralo nekaj deset ljudi, napovedani pa so še večji protesti.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je ocenil, da bi podaljšanje obratovanja nemških jedrskih elektrarn, ki naj bi jih zaprli konec letošnjega leta, "lahko bilo smiselno". Razprava o tem se v Nemčiji krepi spričo vse bolj negotove dobave ruskega plina. Scholz je Moskvi sicer očital namerno blokado dostave plinske turbine za Severni tok 1.

RIM - Italijanska levosredinska Demokratska stranka (PD) ter manjša sredinska stranka Akcija in njena partnerica +Evropa so v torek sklenile dogovor o skupnem nastopu na predčasnih parlamentarnih volitvah prihodnji mesec. Skupaj želijo premagati italijansko desnico, na kateri sodeč po anketah prednjačijo Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Meloni.

TOPEKA - Večina volivcev ameriške konservativne zvezne države Kansas je v torek na referendumu zavrnila prepoved pravice do umetne prekinitve nosečnosti. Referendum se je na predlog republikancev nanašal na ustavni amandma, s katerim bi državnemu kongresu omogočili popolno prepoved splava. Volivci so ga zavrnili s 60 proti 40 odstotkom.

WASHINGTON - Ameriško zunanje ministrstvo je v torek Američane, ki so v tujini, opozorilo, naj bodo previdni, saj po likvidaciji vodje Al Kaide Ajmana al Zavahirija obstaja povečana nevarnost nasilja. Trenutne informacije namreč kažejo, da teroristične organizacije nadaljujejo načrtovanje terorističnih napadov na ameriške interese v več regijah po svetu, so opozorili.

NAYPYITAW - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na srečanju v Mjanmaru tam vladajoči vojaški hunti izrazil podporo Moskve. Kot je dejal, jo podpirajo pri njenih prizadevanjih za stabilizacijo države. Izpostavil je tradicionalno prijateljsko partnerstvo med državama.

BORDEAUX - V tovarni vojaškega eksploziva v Bergeracu na jugozahodu Francije je odjeknila eksplozija, v kateri je bilo poškodovanih osem ljudi. Mestne oblasti so prebivalce pozvale, naj se območju ne približujejo, medtem ko so okolico tovarne zavarovale reševalne službe. Vzrok eksplozije zaenkrat ni znan.

WASHINGTON - ZDA so v torek napovedale nov krog sankcij proti pripadnikom ruske elite, med katerimi je tudi nekdanja ruska telovadka in domnevna partnerka ruskega predsednika Vladimirja Putina Alina Kabajeva. Sankcije proti njej in drugim posameznikom, ki so povezani s Putinovim režimom, vključujejo prepoved potovanj v ZDA in zamrznitev premoženja v ZDA, če ga tam imajo.

REYKJAVIK - Na Islandiji je po številnih potresnih sunkih v prejšnjih dneh iz zemeljske razpoke začela teči lava. Vulkanski izbruh je od prestolnice Reykjavik oddaljen kakih 40 kilometrov in se nahaja na polotoku Reykjanes v bližini gore Fagradalsfjall, kjer je lani vulkanski izbruh trajal pol leta. Izbruh se je začel. Točno mesto pa je treba še določiti, je na Twitterju zapisala islandska meteorološka služba, ki beleži seizmično aktivnost na otoku.

NEUM - Na območju mesta Neum v BiH od torka divja obsežen požar, ki ga gasilcem še ni uspelo spraviti pod nadzor. Plameni so ogrozili celo stanovanjske hiše in začasno ustavili promet proti notranjosti države. Tamkajšnje oblasti so Hrvaško zaprosile za kanader, ki bi pomagal pri gašenju. Na pomoč prihaja tudi helikopter vojske BiH.

vb/vb
© STA, 2022