Pregled - šport, 3. 8. (sreda)

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 3. avgusta.

NYON- Evropska nogometna zveza Uefa je objavila, da bo od skupinskega dela lige prvakov naprej uporabljala polavtomatski sistem za določanje prepovedanega položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sistem bodo uporabili tudi prihodnji teden na tekmi evropskega superpokala.Optični sledilni sistem so preizkušali na klubskem svetovnem prvenstvu in na lanskem arabskem pokalu. Mednarodna nogometna zveza Fifa je tudi že potrdila, da bo sistem za določanje prepovedanega položaja uporabljala tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju. Tehnologija sledi udom nogometašev ob pomoči kamer za televizijske prenose in drugih specializiranih kamer, ki skupaj določajo točen položaj igralcev na igrišču. To sodnikom v nekaj sekundah prinese točne informacije.

MARIBOR - Nogometaši Maribora se se pred nadaljevanjem sezone danes še okrepili. Kot je sporočil klub, so sklenili pogodbo s hrvaškim vezistom Marinom Laušićem, pogodbo pa je podaljšal Jan Repas, ki bo v vijoličastem ostal do leta 2025. Laušić, 21-letni napadalno usmerjeni zvezni igralec, se bo po treh sezonah pri Slaven Belupu preselil v Maribor.

KATOVICE - Phil Bauhaus, nemški kolesar Bahrain-Meride, je zmagovalec pete, 178,1 kilometra dolge etape kolesarske dirke po Poljski. Etapo je odločil sprint, ki pa je bil močno okrnjen, saj je v zadnjem kilometru prišlo do skupinskega padca. Ta je iz boja za najvišje uvrstitve med drugimi izločil tudi Britanca Marka Cavendisha in Nizozemca Olava Kooija.Drugo mesto je na cilju v Rzeszowu zasedel Francoz Arnaud Demare, ki je imel na videz najmočnejšo pomoč moštvenih kolegov iz ekipe Groupama-FDJ, a Bauhaus je bil tokrat močnejši od njega, kljub temu pa je Francoz prevzel vodstvo v razvrstitvi najboljšega po točkah, za eno je prehitel Kooija. Tretji je bil še en Nemec Niclas Arndt. Skupno vodstvo je zadržal Kolumbijec Sergio Higuita (Botra-hansgrohe), ki ima pred predzadnjo, kraljevsko etapo, štiri sekunde prednosti pred Špancem Pellom Bilbaom. Oba sta v gneči po padcu zaostala, a se jima je na koncu pisal čas zmagovalca, kot vsem drugim, ki jih je zaustavila nesreča.

BRUSELJ - Belgijski kolesarski zvezdnik Wout Van Aert na svetovnem prvenstvu prihodnji mesec v avstralskem Wollongongu ne bo nastopil v vožnji na čas. Kot je poročal belgijski častnik Het Laatste Nieuws, se bo kolesar Jumbo Visme in eden od junakov minulega Toura raje povsem osredotočil na cestno dirko. Van Aert je dobil zadnji kronometer na dirki po Franciji, na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih pa je bil drugi, obakrat ga je prehitel le Italijan Filippo Ganna, ki bo letos spet prvi favorit. Italijan pa je danes sporočil, da je še za štiri leta podaljšal pogodbo z angleško ekipo Ineos-Grenadiers in bo nanjo vezan vse do leta 2027.

CHICAGO - Ekipa severnoameriške košarkarske lige NBA Chicago Bulls je danes ponoči uradno potrdila prihod slovenskega reprezentanta Gorana Dragića. Izkušeni 36-letni branilec je selitev v vetrovno mesto potrdil že v začetku julija, zdaj pa je jasno, da bo Slovenec z Bulls podpisal enoletno pogodbo, vredno 2,9 milijona dolarjev ali 2,85 milijona evrov. Dragić se k Chicagu seli iz Brooklyna, pred tem pa je v ligi NBA igral še za Phoenix Suns, Houston Rockets, Miami Heat in Toronto Raptors ter zdaj vstopa v svojo 15. sezono. V tem času je v povprečju dosegal 13,7 točke na tekmo. V lanski sezoni je za Brooklyn v povprečju dosegal 7,5 točke in 4,1 podaje na tekmo.Chicago je na Twitterju potrdil, da bo Dragić nosil številko sedem. To je v preteklosti v tem moštvu nosil tudi nekdanji hrvaški zvezdnik Toni Kukoč.

CHENNAI - Slovenski šahisti, 41. nosilci olimpijade v indijskem Chennaiju, so v šestem krogu s 3:1 ugnali Bolivijo, 70. ekipo po ratingih na tekmovanju. Slovenske šahistke, 26. nosilke, so po neodločenem izidu v prejšnjem krogu drugič na turnirju izgubile. Hrvatice, 43. nosilke, so zmagale z 2,5:1,5. Šahisti so po porazu v petem krogu z deveto reprezentanco olimpijade iz Nemčije, tedaj so izgubili drugič na turnirju, proti južnoameriški reprezentanci prišli do osme točke. S tem so na 35. mestu, Slovenke so ostale pri sedmih točkah in so nazadovale na 48. mesto.

ic/lr/tb/jz/nem/ic
© STA, 2022