Pregled - Slovenija, 2. 8. (torek)

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 2. avgusta.

LJUBLJANA - Po prvih ocenah, ki jih je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije posredovala na kmetijsko ministrstvo, sta zaradi suše najbolj prizadeta koruza in travinje. V povprečju bo izpad okoli 50-odstoten. A suša še traja, tako da lahko škoda še naraste. Glede na prejete podatke na ministrstvu ocenjujejo, da škoda zaenkrat še ne presega škode po suši v letu 2017, ko je bila ta ocenjena na 65,3 milijona evrov, je pa blizu oz. na meji 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, tako da se lahko začne postopek zbiranja skupnih podatkov. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tatjana Buzeti ocenjuje, da bi lahko vlada sklep o začetku postopkov za zbiranje podatkov o škodi sprejela do konca avgusta, postopek zbiranja pa bi nato stekel septembra.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje ugotavljajo, da je delež počrpanih evropskih sredstev za investicije v zdravstvu zelo nizek. Kot pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ne želijo iskati krivcev za takšno stanje, ampak je njihova naloga, da v predvidenem času počrpajo kar največ ali pa vsa sredstva. Ob tem je ministrstvo UKC Ljubljana naložilo, da do 15. avgusta pripravi načrt selitve med prenovo glavne stavbe. Medtem je v teku revizija prenove, ki jo pregleduje tudi KPK. Če bi zaradi nepravilnosti energetsko sanacijo, ki je del prenove, zaustavili, bi s tem ustavili tudi črpanje evropskih sredstev.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila desete pregledne konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, obisk na sedežu ZN pa je izkoristila tudi za pogovore o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. To ni projekt prejšnje vlade, to je projekt Slovenije, je dejala. O kandidaturi, pa tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, se je pogovarjala tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

LJUBLJANA - Služba vlade za digitalno preobrazbo je skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Izvajalcev po statističnih regijah je 29, zainteresirani upravičenci se na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih, ne glede na naslov stalnega prebivališča. Upravičenci se bodo lahko subvencioniranega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

LJUBLJANA/BREŽICE - V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) iz skupine Gen energija si želijo, da upravno sodišče čim prej odloči v upravnem sporu glede vladne odločbe o prevladi javne koristi proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov nad javno koristjo ohranjanja narave v primeru Hidroelektrarne Mokrice ter s tem glede izdaje gradbenega dovoljenja za elektrarno. Sodišče je julija z začasno odredbo odločilo, da se za projekt mokriške hidroelektrarne ne sme izdati gradbenega dovoljenja, dokler ne bo dokončno odločilo o tožbi, ki jo je zoper vladno odločbo vložilo Društvo za preučevanje rib Slovenije.

LJUBLJANA/KOSTANJEVICA NA KRASU - Zavod za gozdove Slovenije mora do 1. oktobra izdelati načrt sanacije gozda na Krasu, ki ga je julija prizadel obsežen požar. V procesu izdelave načrta sanacije bo potekalo tudi ocenjevanje škode. Obnova gozda bo trajala več let, lahko tudi več desetletij. Gozd na območju požara bo dobil drugačno podobo, so za STA poudarili na zavodu. Ob požaru je bilo sicer za zaustavitev ognjene stihije treba narediti več interventnih posek gozda. Les iz teh posek mora biti po uredbi poveljnika Civilne zaščite odstranjen do 20. avgusta, saj lahko drugače predstavlja nova žarišča. Lastniki gozdov, ki želijo sami odpeljati les, imajo za to še teden dni časa, sicer bodo to namesto njih storili delavci družbe Slovenski državni gozdovi in les odpeljali v predelavo.

LJUBLJANA - Vlada želi sprotno naslavljati izzive, s katerimi se v življenju vsakodnevno srečujejo invalidi, je po sestanku s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije poudaril predsednik vlade Robert Golob. V invalidskih organizacijah si med drugim želijo davčnih rešitev za izboljšanje svojega socialnega položaja. Po Golobovih besedah želi vlada sprotno naslavljati izzive, s katerimi se v življenju dnevno srečujejo invalidi, ki jih je v Sloveniji več kot 100.000. S tem namenom bodo vzpostavili operativni organ, sestavljen iz predstavnikov vlade in nacionalnega sveta invalidskih organizacij.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 924 PCR-testih in 8057 hitrih antigenskih testih potrdili 2625 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 22.564 aktivnih primerov okužb.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sklenila, da od Evropske komisije sprejme donacijo 1400 odmerkov cepiva Jynneos (Imvanex) proti opičjim kozam. Omenjeno cepivo je po mnenju Evropske agencije za zdravila najprimernejše cepivo proti opičjim kozam, donirana količina pa temelji na delitvi po številu prebivalcev države članice, so sporočili po seji.

MOSKVA - Skupina ruskih poslancev je v ponedeljek vložila predlog zakona, s katerim bi državljanom t. i. neprijateljskih držav, med katerimi je tudi Slovenija, prepovedali posvojitve ruskih otrok. Že od leta 2012 je sicer v Rusiji prepovedana posvojitev otrok s strani državljanov ZDA. Predlog zakona morata sprejeti oba domova parlamenta, nato pa ga mora podpisati še ruski predsednik Vladimir Putin.

MARIBOR - V Mariboru so znova pripravili spominsko prireditev ob 2. avgustu, ki ga mednarodna skupnost že vrsto let obeležuje kot dan spomina na romske žrtve genocida, ki so ga nacisti zagrešili med drugo svetovno vojno. V sklopu dogodka z naslovom Noč, ko so violine obmolknile, so predvajali francoski dokumentarni film Pozabljeni genocid.

CERKNICA - V Kruščah se je začel petdnevni mali festival Telesa Svetovi, ki pozornost z različnih perspektiv usmerja na telo. Ponudil bo izkustvene psihoterapevtske in druge delavnice, predavanja, pogovore, predstave, koncerte, razstave in drugo. Mali festival Telesa Svetovi, ki bo letos potekal drugo leto zapored, je prvi od treh malih festivalov Ustvarjalnega centra Krušče. Do 20. avgusta se bosta zvrstila še Prostori Tokovi in Mali festival psihodrame.

KRANJ - Na poti Prešernovih sodobnikov v Kranju so odkrili doprsni kip francoskega pesnika Alphonsa de Lamartina. Kip stoji v prenovljenem parku, ki nosi ime prav po s Kranjem pobratenim mestom francoskem mestu La Ciota. Jeseni se bo po napovedih v parku obstoječim petim pridružil kip še enega evropskega literata.

apo/apo
© STA, 2022