Pregled - svet, 2. 8. (torek)

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 2. avgusta.

TAIPEI/PEKING - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je kljub opozorilom Kitajske, da bodo ZDA v primeru njenega obiska na Tajvanu plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov, prispela v Taipei. Ob obisku, ki je še okrepil napetosti med ZDA in Kitajsko, je poudarila neomajno zavezanost in podporo ZDA tajvanski demokraciji. Kitajska je v odgovor na obisk začela obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana.

WASHINGTON - ZDA so v nedeljo v napadu z brezpilotnim letalom v Kabulu ubile enega od voditeljev teroristične mreže Al Kaida in nekdanjega tesnega sodelavca Osame bin Ladna Ajmana al Zavahirija. Novico je po televiziji sporočil ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da nikoli ne bodo dovolil Afganistanu, da spet postane zavetišče za teroriste. Napad je izvedla obveščevalna agencija Cia.

NEW YORK - V jedrski vojni ne more biti zmagovalcev in je ne smemo nikoli sprožiti, je v sporočilu ob začetku desete pregledne konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) v ponedeljek zapisal ruski predsednik Vladimir Putin. Zatrdil je, da Rusija ne bo tista, ki bo prva začela jedrsko vojno. Začetek konference so zaznamovale kritike na račun Moskve zaradi agresije na Ukrajino ter grožnje Rusije z uporabo jedrskega orožja v primeru posredovanja Nata v Ukrajini.

MOSKVA - Rusko vrhovno sodišče je nekdanji ukrajinski prostovoljni bataljon Azov, ki je bil kasneje vključen v redno ukrajinsko vojsko, označilo za teroristično skupino in prepovedalo njegovo delovanje v Rusiji. Odločitev ruskim oblastem omogoča, da pripadnikom bataljona izrečejo dolge zaporne kazni.

KIJEV/WASHINGTON/MOSKVA - V Ukrajino so v ponedeljek prispeli novi raketni sistemi himars iz ZDA in raketni sistemi Mars II iz Nemčije, je na Twitterju sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Medtem so ZDA napovedale novo pomoč Kijevu v orožju, vključno s strelivom za vse pomembnejše raketomete in topove, v vrednosti 550 milijonov dolarjev. Rusko obrambno ministrstvo je ZDA prvič javno očitalo neposredno vpletenost v vojno v Ukrajini.

ISTANBUL - Prva ladja, ki je v skladu z dogovorom o izvozu ukrajinskega žita v ponedeljek zjutraj izplula iz Odese, je dosegla turške teritorialne vode blizu vhoda v Bosporsko ožino. Ladjo Razoni bodo v sredo v bližini Istanbula pregledali, nato pa bo nadaljevala pot proti libanonskemu Tripoliju.

MOSKVA - Skupina ruskih poslancev je v ponedeljek vložila predlog zakona, s katerim bi državljanom t. i. neprijateljskih držav, med katerimi je tudi Slovenija, prepovedali posvojitve ruskih otrok. Že od leta 2012 je sicer v Rusiji prepovedana posvojitev otrok s strani državljanov ZDA. Predlog zakona morata sprejeti oba domova parlamenta, nato pa ga mora podpisati še ruski predsednik Vladimir Putin.

BRUSELJ - Evropski parlament je umaknil tožbo proti Evropski komisiji, ki jo je zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava vložil oktobra lani. Komisija je namreč aprila sprožila mehanizem proti Madžarski in parlament je nato maja sklenil tožbo opustiti.

DUNAJ - Dlje časa veljavna prepoved obiska frizerskega salona za necepljene proti covidu-19 je bila v nasprotju z ustavo, je sporočilo avstrijsko ustavno sodišče. V še eni odločitvi je ugotovilo tudi, da verski obredi ne bi smeli predstavljati izjeme od splošne prepovedi delovanja kulturnih ustanov med zaprtjem jeseni 2021, češ da je šlo za kršitev načela enakosti.

LONDON - Skoraj 700 migrantov in prosilcev za azil je v ponedeljek prečkalo Rokavski preliv na poti v Veliko Britanijo, kar je nov letošnji rekord, je sporočila britanska vlada. Velike skupine ljudi naj bi se izkrcale v Ramsgateu na obali Kenta v jugovzhodni Angliji, od koder so jih nato z avtobusi prepeljali v begunske centre.

MADRID - Španska vlada je sprejela niz nujnih ukrepov, katerih namen je zmanjšati potrošnjo energije. V skladu z novimi ukrepi bodo tako med drugim regulirane najvišje in najnižje temperature v javnih prostorih. Vsi objekti javnega sektorja, nakupovalna središča, kinematografi, delovna mesta, hoteli, postaje in letališča bodo poleti lahko klimatizirani na najmanj 27 stopinj Celzija, pozimi pa bodo ogrevani do največ 19 stopinj Celzija.

BRUSELJ - Evropska komisija je s španskim podjetjem Hipra podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu za nakup do 250 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Glede na porast okužb s covidom-19 v Evropi je treba zagotoviti čim večjo pripravljenost v jesenskih in zimskih mesecih, je ob tem dejala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

DUBROVNIK/PRAGA - Hrvaškim gasilcem je uspelo omejiti požar, ki je več dni divjal nad Zatonom nedaleč od Dubrovnika in v boju s katerim je v nedeljo umrl gasilec. Oblasti Dubrovnika so sicer razglasile dan žalovanja. Gozdni požar, ki že več kot en teden divja na območju narodnega parka Češka Švica na severozahodu Češke, je pod nadzorom, je v ponedeljek zvečer v Hrenskem sporočil vodja gasilcev Vladimir Vlcek. Na območju, ki meji na nemško zvezno deželo Saška, ostaja 1000 gasilcev s 350 vozili.

RIO DE JANEIRO - V Braziliji so s kompleksno operacijo junija uspešno ločili štiriletna dvojčka z zraščenima glavama. V ponedeljek so predstavili podrobnosti zapletenega postopka, ki je vključeval tudi navidezno resničnost. Zdravstvena humanitarna organizacija Gemini Untwined, ki je pomagala izvesti celoten postopek, je ločitev dvojčkov opisala kot najbolj težavno in kompleksno doslej, saj sta si dečka delila več ključnih žil.

vb/vb
© STA, 2022