Pregled - šport, 2. 8. (torek)

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 2. avgusta.

NYON - Nogometaši Maribora bodo v kvalifikacijah evropske lige v tretjem predkrogu igrali s finsko ekipo Helsinki, v primeru zmage pa v zadnjem odločilnem dvoboju za nastop v skupinskem delu tekmovanja s Silkeborgom iz Danske, je določil žreb na sedežu Evropske nogometne zveze v švicarskem Nyonu. V primeru izpada proti Fincem jih v zadnjem krogu kvalifikacij konferenčne lige čaka boljši iz dvoboja Šahtjor Soligorsk - Cluj.

CHENNAI - Slovenske šahistke so v petem krogu olimpijade v indijskem Chennaiju, kjer so 26. nosilke, z 48. igralkami turnirja iz Norveške igrale neodločeno 2:2. Šahisti, 41. nosilci, so z deveto reprezentanco olimpijade iz Nemčije izgubili z 1:3. Slovenke imajo na 27. mestu tako ob enem porazu in neodločenem izidu ter treh zmagah sedem točk, eno manj so zbrali šahisti, ki so 44. Vodijo Indijci pred Armenci, ekipi sta edini s popolnim izkupičkom desetih točk. Deset točk imajo med šahistkami na prvih treh mestih Indijke, Gruzijke in Romunke.

BLED - Slovenski veslaški mojstri Iztok Čop in Denis Žvegelj ter člani četverca brez krmarja, ki so pred 30 leti v Barceloni osvojili prvi olimpijski medalji za samostojno Slovenijo, so na Bledu obudili spomine na ta mejnik slovenskega športa. Kot je ob tem izpostavil Čop, so dogodki iz avgusta 1992 pomembno oblikovali slovensko športno identiteto. V veslaškem centru v Zaki so se poleg Čopa in Žveglja danes zbrali še Jani Klemenčič, Sadik Mujkič in Milan Janša, ki so ob že pokojnem Sašu Mirjaniču tvorili četverec brez krmarja. Četverec je ravno na ta dan leta 1992 osvojil bronasto medaljo. Dan pred tem sta medaljo istega leska osvojila Čop in Žvegelj ter se tako zapisala v zgodovino slovenskega športa kot prva z olimpijskem odličjem za samostojno Slovenijo.

zzb/gj/jz/lr/zzb
© STA, 2022