Ob vročini svetovano izogibanje telesnim aktivnostim v najbolj vročem delu dneva

Ljubljana, 20. julija - V Sloveniji že nekaj dni beležimo velike toplotne obremenitve. Internist Peter Radšel svetuje pitje zadostnih količin vode in izogibanje telesnim aktivnostim v času velike vročine, saj visoke temperature okolja za telo predstavljajo obremenitev. V UKC Ljubljana primerov hujših zdravstvenih zapletov zaradi vročine letos še ne beležijo.

Nemčija, Freiburg.
Termometer, temperatura, vročina.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Peter Radšel je v izjavi za medije poudaril pomen preventive in ozaveščanja javnosti v primeru velikih vročinskih obremenitev.

Po njegovih besedah so zaradi zmanjšane možnosti regulacije telesne temperature med najbolj ogroženimi skupinami starejši, prav tako delavci, ki delajo zunaj, pa tudi otroci.

"Najbolj ogroženi naj se izogibajo vročini, čez dan naj ostanejo notri," je poudaril. Prav tako naj se izogibajo večjim fizičnim aktivnostim, saj visoke temperature okolja za telo predstavljajo obremenitev.

Značilna in opazna znaka pregretja telesa sta motnja zavesti in hitro, plitko dihanje, posledice pa v najhujših primerih odpovedi srčnožilnega sistema, možganov, jeter ali ledvic.

Radšel zato ljudem svetuje, naj pijejo dovolj vode in se izogibajo alkoholu, ki lahko telo dehidrira. Posebej so zapletom podvrženi tisti, ki jemljejo zdravila, ki lahko zmanjšajo občutek žeje.

Opozoril je tudi na nevarnost prehitre spremembe temperature okolja za telo, denimo ob skoku v hladno vodo, kar lahko pripelje do srčnega zastoja. Predvsem posameznikom iz ogroženih skupin svetuje postopen prehod v vodo.

Prav tako v času velikih temperaturnih obremenitev odsvetujejo telesno aktivnost. "V preteklih letih smo imeli primere športnikov, ki so ob takih vročinah končali v bolnišnici," je pojasnil. Gibanje je bolj priporočeno zjutraj in zvečer.

Hujših primerov zdravstvenih zapletov zaradi vročinskega vala letošnje poletje na urgenci UKC Ljubljana še niso zabeležili. Ob vročinskih valovih je sicer značilna višja prisotnost ozona in drugih plinov v ozračju, zato posamezniki beležijo poslabšanje kroničnih bolezni pljuč, a je po besedah Radšla težko reči, kolikšen delež teh zapletov gre pripisati vročini. Statistika iz velikih svetovnih in državnih registrov sicer kaže, da je število kapi večje ob vročinskih valovih, je še pojasnil.

Na pazljivost ob vročini opozarja tudi Agencija za varnost prometa, ki voznikom svetuje, naj med vožnjo ne podcenjujejo vročinskih obremenitev, sploh če je pot daljša. Vozniki naj pred vožnjo preverijo delovanje klimatske naprave in razmere na cestah ter naj si za pot zagotovijo dovolj vode. Pred potjo naj načrtujejo več krajših postankov, v parkiranem vozilu pa naj ne puščajo nikogar.

da/apo
© STA, 2022