Agencija za varnost prometa voznike opozarja na vročinske obremenitve

Ljubljana, 20. julija - Agencija za varnost prometa opozarja, naj vozniki med vožnjo ne podcenjujejo vročinskih obremenitev, sploh če je pot daljša. Vozniki naj pred vožnjo preverijo delovanje klimatske naprave in razmere na cestah ter naj si za pot zagotovijo dovolj vode. Pred potjo naj načrtujejo več krajših postankov, v parkiranem vozilu pa naj ne puščajo nikogar.

Ljubljana.
Vožnja z avtomobilom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po podatkih agencije za okolje bo danes po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Zelo vroče bo tudi v četrtek, petek in ob koncu tedna. V teh dneh lahko nastanejo vročinske nevihte.

Agencija za varnost prometa zato opozarja, da lahko v vozilih zelo hitro pride do vročinskega udara. Do njih pride v parkiranih in zaprtih vozilih, zanje pa so najbolj dovzetni otroci in starejši. Opozarjajo, da se temperatura otrokovega telesa dviguje tri do petkrat hitreje od temperature telesa odrasle osebe.

V vozilu, ki je parkirano na soncu, se lahko temperatura dvigne tudi na več kot 50 stopinj Celzija. Ob vstopu v vroč avto bo vročina na človeka delovala zelo obremenilno in imela močan vpliv na psihofizično stanje. Vročina lahko poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost. Pred vožnjo je zato dobro prezračiti vozilo in ga ohladiti s klimatsko napravo.

Vseeno pa ne ustvarite prevelikih temperaturnih razlik med zunanjim ozračjem in kabino vozila. Priporočena je temperaturna razlika okrog 10 stopinj.

Vozniki naj imajo pri sebi vedno dovolj tekočine zase in za sopotnike, zadostna količina vode pa je nujna tudi v primeru zastojev. Ob zastojih na avtocestah in hitrih cestah vedno ustvarite prostor za reševalni pas, opozarjajo na agenciji.

Voznike lahko pri vožnji motijo tudi močni sončni žarki in bleščanje. Ti voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij. Posebna previdnost je potrebna ob jutranji vožnji proti vzhodu in večerni proti zahodu. Pred predorom je treba sneti sončna očala.

Na agenciji opozarjajo tudi, da morajo biti vozniki spočiti. Ko se pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje, svetujejo na agenciji.

npe/apo
© STA, 2022