Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Predsednika Pahor in Mattarella bosta obiskala "dve Gorici"

Nova Gorica/Gorica, 14. oktobra - Predsednika Slovenije Borut Pahor in Italije Sergio Mattarella bosta prihodnji četrtek skupaj uradno obiskala Novo Gorico in Gorico v Italiji, ki bosta kot "dve Gorici in eno mesto" pod geslom GO! Borderless leta 2025 skupaj postali Evropska prestolnica kulture (EPK). Pahor bo Mattarelli vročil tudi najvišje slovensko državno odlikovanje.

Italija, Rim.
Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Italiji.
Srečanje s predsedniki štirinajstih držav članic EU.
Predsednik republike Borut Pahor in italijanski predsednik Sergio Mattarella.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednika bosta z obiskom Nove Gorice in Gorice pozdravila EPK 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja, so sporočili iz urada predsednika Pahorja.

Pahor Mattarella sta decembra lani v skupni čestitki pozdravila odločitev, da bo Nova Gorica skupaj z Gorico postala Evropska prestolnica kulture 2025.

Na srečanju 14. aprila letos v Rimu pa sta napovedala, da bosta prevzela častno pokroviteljstvo nad projektom EPK in se dogovorila, da jeseni v podporo projektu skupaj obiščeta Novo Gorico in Gorico.

Slovenski predsednik bo italijanskega kolega z vojaškimi častmi sprejel na Bevkovem trgu v Novi Gorici, sledilo bo dvostransko srečanje predsednikov, ki se bosta nato sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji.

V programu obiska je predviden še ogled nove brvi čez Sočo v Solkanu, ter obisk razstave ob 140. obletnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v italijanski Gorici, kjer bo predsednik Mattarella uradno sprejel predsednika Pahorja z vojaškimi častmi.

Pahor in Mattarella se bosta nato udeležila osrednje slovesnosti na Trgu Evropa, ki povezuje obe mesti, ter na njej nastopila kot slavnostna govornika, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Ob tej priložnosti bo Pahor predsedniku Mattarelli vročil najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge.

Predsednika bosta v pogovorih pozornost namenila tudi aktualnim vprašanjem obeh manjšin, s poudarkom na vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti.

Odločitev italijanske vlade, da Narodni dom preide v last slovenske narodne skupnosti, sledi podpisu memoranduma, ki sta mu lani julija ob stoletnici požiga prisostvovala oba predsednika.

lkr/sk
© STA, 2021