Pregled - šport, 27. 8. (petek)

Ljubljana, 27. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 27. avgusta.

MADRID - Francoz Florian Senechal je presenetljivi zmagovalec 13. etape na kolesarski dirki po Španiji od Belmeza do Villanueve de la Serene (203,7 km). Drugo mesto je zasedel Italijan Matteo Trentin, tretje še en Italijan Alberto Dainese, četrto pa najboljši Slovenec Luka Mezgec. Slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je ciljno črto prečkal kot 25. z 11 sekundami zaostanka. V skupnem seštevku ostaja na tretjem mestu. Enaintridesetletni Kisovčan za vodilnim Norvežanom Oddom Christianom Eikingom (Intermarche-Wanty-Gobert) še naprej zaostaja 1:56 minute. Drugi je Francoz Guillaume Martin (Cofidis), ki ima 58 sekund zaostanka za Norvežanom.

ISTANBUL - Nogometaši Mure bodo v konferenčni ligi igrali v skupini G skupaj s Tottenhamom, Rennesom in Vitessejem. Tako je določil današnji žreb skupinskega dela v Istanbulu.Izbrancem Anteja Šimundže, ki bodo kot drugi slovenski klub za Mariborom igrali v skupinskem deli katerega od evropskih tekmovanj, žreb ni bil najbolj naklonjen, kar zadeva kakovost tekmecev, zagotovo pa sodi skupina G med najbolj privlačne."Dejstvo je, da smo dobili tekmece, ki nekaj pomenijo v evropskem nogometu. Sam vpliv na žreb pač ni mogoč, tako da se bomo prilagodili položaju. Poskušali bomo na vsaki tekmi biti čim bolj tekmovalni in čim bolje predstavljati slovenski nogomet," je po žrebu povedal Šimundža.

CELJE - Nogometaši Celja so v 7. krogu Prve lige Telemach premagali Kalcer Radomlje z 2:0 (1:0). Stelca golov sta bila Ivan Božić v 26. in Tjaš Begić v 76. minuti.

MANCHESTER - Angleški nogometni velikan Manchester United je na družbenih omrežjih potrdil, da se je z italijanskim Juventusom dogovoril za prestop Portugalca Cristiana Ronalda. Šestintridesetletni Portugalec je na Old Traffordu igral že med letoma 2003 in 2009."Dobrodošel nazaj, Cristiano Ronaldo," so na Twitterju zapisali pri Unitedu. "Z veseljem potrjujemo, da se je klub dogovoril za prestop Cristiana Ronalda," so še zapisali rdeči vragi na spletni strani in dodali, da se mora Portugalec dogovoriti še o svojih pogojih, od uradnega prestopa pa ga ločita še zdravstveni pregled in delovna viza.

TREBNJE - Rokometaši trebanjskega Trima so na prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo premagali Holstebro z 31:25. Trener Trebanjcev Uroš Zorman je poudaril, da so dobili na papirju najtežjega možnega tekmeca, toda obljubil, da bodo naredili vse, da sezono odprejo z zmago. To so Zorman in njegovi varovanci tudi udejanjili in si predvsem po zaslugi izvrstnega drugega polčasa obenem priigrali še lepo popotnico za pot na Dansko.Mihajlo Radojković in Gašper Horvat sta bila s po osmimi goli najboljša strelca tekme. Povratna tekma bo 5. septembra ob 18. uri na Danskem.

KIELCE - Pri osemnajstkratnem poljskem rokometnem prvaku Kielce so na svoji spletni strani potrdili, da bo njihov član s sezono 2022/23 slovenski zunanji igralec Staš Skube, ki je podpisal triletno pogodbo. Enaintridesetletni Skube je trenutno član beloruskega Meškova iz Bresta.

LJUBLJANA - Darko Jorgić na najnovejši kakovostni lestvici namiznoteniških igralcev na svetu zaseda 25. mesto, odlične partije na olimpijskih igrah, kjer se je prebil v četrtfinale, so mu omogočile, da je izenačil slovenski rekord, ki ga je doslej imel Bojan Tokić. Tudi slednji je na lestvici spet nekoliko napredoval, zdaj je 61. igralec sveta. Triindvajsetletni Jorgić, ki je po počitnicah v Španiji že začel klubsko sezono v bundesligi, bo imel kmalu priložnost, da svojo uvrstitev še izboljša. Sredi septembra bo v Solunu igral na turnirju najboljših 16 evropskih igralcev, na katerem bo branil drugo mesto.

REYKJAVIK - Laura Unuk je v drugem krogu odprtega evropskega prvenstva v šahu, ki poteka v Reykjaviku na Islandiji, dosegla edino zmago slovenskih predstavnikov in prišla do prve točke. Matej Šebenik in Jan Šubelj sta po zmagah v prvem krogu tokrat izgubila.

TOKIO - Slovenski lokostrelec Dejan Fabčič je na paraolimpijskih igrah v Tokiu danes opravil kvalifikacije za nadaljevanje bojev v izločilnem delu. Z 20. dosežkom je v svoji kategoriji za nasprotnika v prvem krogu dobil Mehičana Samuela Molino.Namiznoteniški igralec Luka Trtnik je po drugem porazu v svoji predtekmovalni skupini dopoldne po japonskem času že končal nastope na igrah. Trtnik je imel danes še možnosti za nadaljevanje tekmovanja. V svoji kategoriji 7 je igral še proti drugemu tekmecu v skupini. Po uvodnem porazu proti Kitajcu Liau Keliju sta danes v obračunu z Japoncem Katsuyoshijem Yagijem neposredno odločala o tem, kdo bo še ostal na igrah in kdo ne. V izločilne boje sta namreč iz skupine vodili prvi mesti.Na koncu je potek obračuna pokazal, da je bil Japonec danes preprosto boljši in je zmagal s 3:0, Trtnik pa je končal nastope v Tokiu.

ic/lr/jz/alz/am/ad/tb/kad/ic
© STA, 2021