Pregled - Slovenija, 27. 8. (petek)

Ljubljana, 27. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 28. avgusta.

LJUBLJANA - V četrtek so ob 2953 testih PCR potrdili 542 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 117 bolnikov, dva bolnika s covidom-19 sta umrla, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 393, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 216, kar pomeni vstop v rdečo fazo epidemije po evropskem semaforju. Med vsemi hospitaliziranimi je 10 cepljenih proti covidu-19 ter 107 necepljenih. Med bolniki na intenzivni negi sta cepljena dva, 20 je necepljenih.

NOVO MESTO/NOVA GORICA/MURSKA SOBOTA - Zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov bo od ponedeljka veljala četrta faza aktivacije bolnišnic. Po njej bodo covidne bolnike zdravili tudi v bolnišnicah Nova Gorica, Novo mesto in Murska Sobota. Skupne kapacitete se bodo povečale tudi v obeh kliničnih centrih ter bolnišnicah Celje in Golnik. Po besedah koordinatorja za covidne bolniške postelje Roberta Carrote bodo bolnišnice v tej fazi skupaj zagotavljale 265 postelj, od tega 88 intenzivnih.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je lekarnam v četrtek posredovalo dopis, naj kupijo teste za samotestiranje dijakov in učencev, da bodo ti v lekarnah dostopni že v ponedeljek. Za prevzem bo treba predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj. Testiranje se bo izvajalo tedensko in bo brezplačno. Testov ne bo preverjal nihče, temveč bodo po besedah Cuglja igrali na karto zaupanja.

LJUBLJANA - Vladni odlok, ki določa, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi udeleženci športno-rekreativne dejavnosti, starejši od 15 let, če vadba poteka v zaprtih prostorih, je objavljen v uradnem listu in začne veljati v soboto. Za športnike nad 15 let pa je PCT obvezen le, če imajo treninge v šolskem objektu.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Janez Poklukar je sindikatom zdravstva in socialnega varstva na sestanku predstavil vladni pogajalski predlog za pogajanja o sklenitvi aneksov za zaposlene v obeh dejavnostih. Sindikati bodo predvidoma do prihodnjega tedna pripravili svoj predlog. Sindikati so se skupaj z ministrstvom za zdravje dogovorili, da vsebine pogajanj, dokler ta niso zaključena, ne bodo komentirali.

LJUBLJANA - Dogovor med vlado in Mestno občino Ljubljana o izvajanju programov in nalog je bogatejši za 21 projektov. Aneks k maja sklenjenemu dogovoru sta podpisala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ljubljanski župan Zoran Janković. Aneks med drugim predvideva poglobitev Zaloške ceste ob UKC Ljubljana, ureditev Japljeve ceste, ureditev barjanskega kolesarskega omrežja, rekonstrukcija Celovške ceste v štiripasovnico z dodatnimi rumenimi pasovi za LPP, ureditev Gregorčičeve ulice z izgradnjo podzemnega podhoda in izvedbo podzemnega prehoda pod Erjavčevo cesto.

LJUBLJANA - V drugem letošnjem četrtletju je bilo v Sloveniji 44.000 brezposelnih, kar je 11.000 manj kot v prejšnjem četrtletju oz. za petino manj. Stopnja brezposelnosti je bila po podatkih državnega statističnega urada 4,3-odstotna, kar je 1,3 odstotne točke nižje kot v prejšnjem četrtletju.

LJUBLJANA - Direkcija RS za infrastrukturo bo v soboto začela z nadgradnjo železniškega odseka Ljubljana-Brezovica, zaradi česar bo začela veljati popolna zapora enega tira na tem odseku. Dela bodo najprej potekala na levem tiru in bodo trajala predvidoma do začetka prihodnjega leta, nato sledi še izvedba del na desnem tiru. Zaključek vseh del je predviden konec prihodnjega leta.

OHRID - Minister za obrambo Matej Tonin je na delovnem obisku v Severni Makedoniji izrazil zadovoljstvo, da sta se z makedonsko obrambno ministrico Radmilo Šekerinsko dokončno dogovorila, da junija prihodnje leto makedonska vojska postane del slovenskega kontingenta v Latviji.

KOPER - Ob začetku novega šolskega leta Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju z avto-moto društvi in policijo po vsej Sloveniji izvaja aktivnosti, s katerimi voznike in druge udeležence v prometu opozarja, da se otroci vračajo v šolske klopi in na šolske poti. Na dogodku v Kopru so opozorili tudi na vlogo staršev, ki naj otroke podučijo o prometnih pravilih.

LJUBLJANA - Na Vodnikovi domačiji se je začel dvodnevni 5. festival angažiranega pisanja Itn., ki ga sedaj večinoma pripravljajo študenti. Programska ekipa je pripravila pogovore, predavanja, zajtrk z avtorji, menjalnico poezije, performans in koncert. Festivalsko dogajanje je uvedel pogovor Izmišljeni svetovi kot odsev sodobnega časa.

NOVO MESTO - Pred knjigarno Goga v Novem mestu so v sklopu festivala kratke zgodbe Novo mesto short podelili nagrado novo mesto. Prejel jo je Carlos Pascual za zbirko kratke proze Nezakonita melanholija. Žirija je zapisala, da knjiga temelji na formi kronike, a jo tudi inventivno prenavlja ter da kratkoprozno zbirko zaznamuje vešč pripovedni slog.

sk/mde/ms/blm/tv/arz/kk/pa/sk
© STA, 2021