Pregled - svet, 20. 8. (petek)

Ljubljana, 20. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v petek, 20. avgusta.

BRUSELJ - Zunanji ministri zveze Nato so na izrednem video zasedanju izrazili globoko zaskrbljenost nad zaskrbljujočimi dogodki v Afganistanu in pozvali k takojšnji prekinitvi nasilja. Po besedah generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga glavna naloga Nata ostaja varna evakuacija državljanov zavezniških držav ter afganistanskih sodelavcev. Talibane je pozval, naj jim omogočijo prost odhod.

WASHINGTON/KABUL - Ameriški predsednik Joe Biden je v nagovoru obljubil, da bodo iz Afganistana spravili vsakega Američana, ki si želi v domovino. Od sobote so iz Kabula rešili že 13.000 ljudi, je dodal. Ob poročilih, da talibani v državi stopnjujejo iskanje nekdanjih sodelavcev ameriške vojske in Nata, je od tam prišlo tudi poročilo, da so talibanski borci v Afganistanu ustrelili in ubili sorodnika novinarja nemškega medija Deutsche Welle (DW), sicer Afganistanca.

MOSKVA - Nemška kanclerka Angela Merkel je na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom poudarila, da morata državi kljub sporom ohraniti dialog. Putina je pozvala k izpustitvi opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, on pa je stopil v bran ruskemu pravosodju, češ da ga niso obsodili za njegova politična dejanja, ampak ker je kršil določena pravila. Putin je poleg tega pozval mednarodno skupnost, naj prepreči kolaps Afganistana, Merklova pa je zaprosila Rusijo za podporo pri evakuaciji iz te države.

LONDON/WASHINGTON - Velika Britanija in ZDA sta ob prvi obletnici napada na ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega uvedli nove sankcije proti več ruskim državljanom, zaposlenim pri ruski obveščevalni službi FSB, ki jim očitajo načrtovanje in izvedbo napada na Navalnega. V okviru sankcij jim bodo zamrznili sredstva in prepovedali potovanje. Navalni je ob obletnici v pismu iz zapora Zahod pozval, naj boj proti svetovni korupciji uvrsti med prednostne naloge.

LONDON - Podjetje AstraZeneca je sporočilo, da njihovo novo zdravilo glede na klinična testiranja varuje ljudi, da ne zbolijo za covidom-19. Zdravilo je namreč kombinacija dveh vrst protiteles, ki delujejo dolgoročno. Za razliko od cepiva, ki spodbuja tvorjenje protiteles, se z zdravilom v telo vnese protitelesa. Zaščita naj bi delovala do 12 mesecev, so sporočili.

PARIZ - Gasilci so po petih dneh uspeli obvladati obsežen požar na jugu Francije, čeprav plameni še niso povsod povsem pogašeni. Gasilci tako ostajajo v pripravljenosti, saj zaradi vremenskih razmer obstaja možnost, da se ogenj spet razplamti. Požar je izbruhnil v ponedeljek in uničil več kot 8000 hektarjev površin v gorskem zaledju zaliva Saint-Tropez.

DUNAJ - Nemčija, Velika Britanija in Francija so v četrtek izrazile vse večjo zaskrbljenost zaradi možne vojaške razsežnosti iranskega jedrskega programa. Zaskrbljenost so izrazile po poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ugotavlja, da je Iran razširil bogatenje urana.

SOFIJA - Šest tednov po predčasnih parlamentarnih volitvah v Bolgariji je propadel tudi drugi poskus oblikovanja vlade, saj se je stranka Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova odrekla mandatu za sestavo vlade. Sedaj bo sledil tretji poskus oblikovanja vlade, če ta ne bo uspešen, bodo sledile nove volitve.

PEKING - Kitajski ljudski kongres je potrdil zakonodajo, ki parom dovoljuje, da imajo tretjega otroka. Z novo sprostitvijo politike na področju načrtovanja družine si oblasti prizadevajo za povečanje rodnosti v državi, ki še naprej upada. Sprejeli so tudi nov zakon o zbiranju zasebnih podatkov na spletu, s čimer naj bi preprečili vse več zlorab in spornih praks kitajskih tehnoloških podjetij.

WELLINGTON - Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom so na Novi Zelandiji vsaj do torka podaljšali ustavitev javnega življenja. V državi so potrdili še 11 novih primerov okužbe, ki so se iz Aucklanda zdaj razširile tudi v glavno mesto Wellington.

spo/spo
© STA, 2021