Pregled - Slovenija, 20. 8. (petek)

Ljubljana, 20. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 20. avgusta

LJUBLJANA - Vlada je spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, s čimer na novo določa dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja kril državni proračun, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Tako bo tudi v prihodnje državni proračun kril stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju, vključno z visokim šolstvom, in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode ter za tiste dejavnosti, katerih zaposleni morajo skladno z vladnimi uredbami opravljati presejalno testiranje, je na novinarski konferenci povedal Poklukar.

LJUBLJANA - Ob začetku pouka za 3. triado OŠ in dijake bodo obvezne maske in prostovoljno tedensko samotestiranje. Sredstva za samotestiranje učencev 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijake se bo zagotovilo iz državnega proračuna, je na novinarski konferenci napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Vlada je spremenila tudi nacionalno strategijo cepljenja. V strategijo je bilo po priporočilih stroke dodano, da cepljenim osebam ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, če od polnega cepljenja ni preteklo več kot devet mesecev. Po novem je predviden tudi tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Ta bo v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, nato bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin. Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sicer od prejšnjega tedna bolnike s presajenimi pljuči že cepijo s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19.

LJUBLJANA - V četrtek so opravili 2481 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 333 okužb, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 54 covidnih bolnikov, dva manj kot dan prej, medtem ko intenzivno zdravljenje potrebuje 12 bolnikov, dva več kot dan prej. V četrtek ni umrl noben covidni bolnik.

LJUBLJANA - Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je direktorici Televizije Slovenija Nataliji Gorščak prek kurirja vročil sklep o razrešitvi. Poteza Graha Whatmougha je bila sicer pričakovana, saj je sam predlagal njeno razrešitev. Na RTV Slovenija so v sporočilu za javnost navedli, da bo do razpisa in imenovanja novega direktorja dela in naloge direktorja TV Slovenija opravljal generalni direktor RTV Slovenija. Gorščakova je po prejemu sklepa pojasnila, da namerava s pravnimi sredstvi dokazati, da je delala dobro, v skladu s predpisi in veljavno zakonodajo.

LJUBLJANA - V domovih starejših se je po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti doslej cepilo 50 odstotkov zaposlenih. Zaposleni v socialnovarstvenih zavodih sicer spadajo med izjeme, ki jim tudi po 23. avgustu hitrih antigenskih testov ne bo treba plačevati, pač pa bo strošek krila država. Kot so še navedli na ministrstvu, domove in zaposlene ves čas pozivajo k cepljenju. Ves čas poteka tudi promocija cepljenja.

BRDO PRI KRANJU - Boljši položaj žensk je ključen za razvoj podeželja, so se po besedah kmetijskega ministra Jožeta Podgorška strinjali sodelujoči na mednarodni konferenci o položaju žensk na podeželju, ki jo je ministrstvo pripravilo ob robu 59. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Sodelujoči so sprejeli deklaracijo, s katero naslavljajo omenjene vsebine ter poti za izboljšanje stanja na podeželju, s tem pa tudi izboljšanje položaja žensk.

LJUBLJANA - Zunanji minister Anže Logar je avstrijskemu kolegu Alexandru Schallenbergu zagotovil popolno transparentnost glede načrtov za izgradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem, zlasti glede presoje vplivov na okolje. Oba sta se zavzela, da se spričo dogajanja v Afganistanu ne sme ponoviti migrantska kriza iz leta 2015. Afganistanskim beguncem, ki bežijo pred talibani, je treba pomagati v afganistanski soseščini, sta dejala in napovedala, da bosta to zagovarjala tudi na ravni EU.

LJUBLJANA - Zunanji minister Anže Logar se je udeležil virtualnega izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav zveze Nato, posvečenega Afganistanu, na katerem je poudaril potrebo po zagotovitvi varne in urejene evakuacije tujih državljanov, osebja in lokalnih sodelavcev ter pozval h končanju nasilja in zaščiti civilnega prebivalstva.

LJUBLJANA - Vlada je podaljšala odlok o določitvah pogojev vstopa v državo, ki tranzitne potnike, ki potujejo prek Slovenije, uvršča med izjeme, ki jim ob vstopu v državi ni treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Tranzitni potniki tako v nasprotju s predhodnimi napovedmi vlade še do 29. avgusta lahko v državo vstopajo brez tega dokazila.

LJUBLJANA - Slovenija je v Severno Makedonijo poslala gasilsko opremo v skupni vrednosti 76.000 evrov. Potem ko je v minulih tednih v to državo napotila dve ekipi gasilcev, ki sta makedonskim kolegom pomagali pri gašenju obsežnih požarov, je Slovenija danes tja poslala nahrbtnike za gašenje, motorne žage in požarne metle.

LJUBLJANA - V civilni iniciativi Ohranimo Brkine ostro nasprotujejo odločitvi vlade, da se za ureditev oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo uporabi rešitev, ki predvideva izvedbo akumulacije Padež/Suhorca. Po njihovi oceni gre za predrag in za naravo škodljiv projekt. Obalne občine sklep vlade na drugi strani pozdravljajo.

LJUBLJANA/BRNIK - Britanski letalski prevoznik British Airways je ponovno vzpostavil letalsko povezavo med brniškim letališčem in največjim londonskim letališčem Heathrow. V britansko prestolnico bo sprva letel dvakrat tedensko, konec avgusta pa bo frekvenco letenja povečal še na ponedeljek in sredo, navaja Fraport Slovenija.

LJUBLJANA/ANHOVO - Več kot leto dni po onesnaženju pitne vode z industrijskimi odplakami morajo prebivalci Anhovega, Deskel in okoliških zaselkov ob večjem deževju vodo še vedno prekuhavati. Ekološka združenja so ponovno pozvala k takojšnemu priklopu na vodni vir Mrzlek. Županjo Kanala Tino Gerbec so ob razkritju domnevno obremenilnih dokumentov pozvala k odstopu, na Občini Kanal ob Soči pa menijo, da so napadi politično motivirani.

LONDON - Novo zdravilo družbe AstraZenece glede na klinična testiranja varuje ljudi, da ne zbolijo za covidom-19. Zdravilo je namreč kombinacija dveh vrst protiteles, ki delujejo dolgoročno. Za razliko od cepiva, ki spodbuja tvorjenje protiteles, se z zdravilom v telo vnese protitelesa. Zaščita naj bi delovala do 12 mesecev, so danes sporočili iz podjetja.

LJUBLJANA - Več ljubljanskih prizorišč bo zavzel 24. mednarodni festival Mladi levi s programom, ki so ga pod okriljem Zavoda Bunker zasnovale soselektorice Mojca Jug, Alma R. Selimović, Maja Vižin in Tamara Bračič Vidmar. Festival je zastavljen velikopotezno kljub letošnjim okoliščinam - epidemiji in smrti ustanoviteljice Bunkerja Nevenke Koprivšek.

ŠKOFJA LOKA - Z nastopom DJ Umeka na Škofjeloškem gradu se je začel tradicionalni festival Pisana Loka. Organizatorji bodo do 29. avgusta med drugim pripravili zmenke z razgledom, tekstilni instalaciji Gozd in Reka, delavnici izdelave cvetlične kronice in zapestnic iz džinsa ter stand up večer. Dogajanje bo zaokrožil koncert skupine Siddharta.

VELENJE - V Velenju se je začel 24. festival mladih kultur Kunigunda, tokrat pod sloganom srcalo družbe. Do 28. avgusta v mestu napovedujejo koncerte, razstave, performans, okroglo mizo, delavnice in urbane športe, kot je že šesti Tito skate session. Skupaj s predfestivalskim dogajanjem se bo letos zvrstilo 17 raznolikih dogodkov.

ap/ms/jvo/mrn/pa/bg/td/av/tzu/spo/mg/ap
© STA, 2021