Pregled - svet, 19. 8. (četrtek)

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 19. avgusta.

KABUL - Države so z letališča v Kabulu v napetih razmerah nadaljevale evakuacije svojih in afganistanskih državljanov. Češka je evakuacije z 200 prepeljanimi že zaključila. Letališče nadzoruje 5200 ameriških vojakov, vse poti do njega pa talibani, ki naj bi Afganistancem preprečevali dostop. Glede na zaupno poročilo ZN naj bi že krepili iskanje vseh, ki so sodelovali z ameriško vojsko Natom.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v svojem prvem intervjuju, odkar so talibani v nedeljo zasedli afganistansko prestolnico Kabul in prevzeli oblast v držav, izjavil, da bo ameriška vojska ostala v Afganistanu, dokler od tam ne bodo evakuirani vsi ameriški državljani, tudi če to pomeni, da bo tam ostala po izteku roka za umik, 31. avgusta.

KABUL - V afganistanski prestolnici Kabul se je zbralo okoli sto protestnikov, ki nasprotujejo talibanski vladavini. Mahali so z dosedanjimi afganistanskimi rdeče-črno-zelenimi zastavami, kar postaja znak upora proti talibanom. Protestniki se zbirajo tudi drugod po Afganistanu, največ pa naj bi jih bilo v severni dolini Pandžšir.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da je v Madrid prispela prva skupina 106 sodelavcev EU iz Afganistana, ki naj bi jih kasneje porazdelili po drugih članicah EU. Izrazil je upanje, da bo ta proces potekal brez težav.

PORT-AU-PRINCE - Število smrtnih žrtev sobotnega rušilnega potresa na Haitiju je naraslo na 2189. Poškodovanih je bilo več kot 12.000 ljudi, porušenih je bilo več deset tisoč hiš, brez strehe nad glavo je ostalo približno 30.000 družin. Poplave in obilne padavine so še naprej ovirale prizadevanja reševalcev, ki iščejo morebitne preživele in skušajo pomagati prizadetim.

MOSKVA - Rusko zunanje ministrstvo je eno leto po zastrupitvi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v Sibiriji znova zahtevalo dokaze, da je bil 20. avgusta lani zastrupljen z novičokom. Ministrstvo trdi, da je Nemčija lani s svojimi zavezniki namerno skušala diskreditirati Rusijo v očeh mednarodne skupnosti.

BRUSELJ - Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je velik del srednje Evrope po novem oranžen, zahod pa rdeč, ponekod temno rdeč. Rdeči so še Grčija, Bolgarija in deli severne Evrope. Zelene medtem ostajajo Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija.

MARSEILLE - Gasilci so na jugu Francije uspešno pogasili večje območje, a še vedno niso povsem ukrotili obsežnega gozdnega požara, ki divja v bližini Saint-Tropeza. Vseeno se je okoli 2000 ljudi že lahko vrnilo v svoje hiše in kampe, ki so jih morali zaradi požara preventivno zapustiti.

BRUSELJ - Evropska komisija je sporočila, da bo EU od petka dalje priznavala tudi digitalna covidna potrdila, ki so jih izdale oblasti v Turčiji, Ukrajini in Severni Makedoniji. Potrdila teh držav bodo vključili v sistem EU za preverjanje digitalnih covidnih potrdil. V zameno pa bodo Ukrajina, Turčija in Severna Makedonija priznavale evropsko potrdilo.

WASHINGTON - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ponovno vložila protimonopolno tožbo zoper ameriškega tehnološkega velikana Facebook, dva meseca potem, ko jo je zavrgel zvezni sodnik James Boasberg. V tožbi je Facebook obtožen ohranjanja nezakonitega monopola na trgu družbenih omrežij.

STOCKHOLM - V šoli v Eslövu na jugu Švedske je bil v napadu z nožem huje poškodovan zaposleni na šoli. Švedska policija je po incidentu aretirala 15-letnika, ki je osumljen poskusa umora. Motiv za napad še ni bil znan, po podatkih policije pa noben od učencev v napadu ni bil poškodovan.

spo/spo
© STA, 2021