Pregled - Slovenija, 19. 8. (četrtek)

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 19. avgusta

LJUBLJANA - Premier Janez Janša je na Twitterju naznanil, da bo testiranje na okužbo z novim koronavirusom po 23. avgustu samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je pogoj PCT za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. Gre za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, domovih za starejše, pa tudi za številne storitvene dejavnosti. Ob tem je Janša napovedal, da se frekvenca zaenkrat ne bo spremenila, torej bo za hitre teste veljavnost še vedno 48 ur od odvzema brisa in za test PCR 72 ur od odvzema.

LJUBLJANA - Zahteva izpolnjevanja pogoja PCT za dostop do dobrin, storitev in koriščenje določenih pravic in ugodnosti ni diskriminatorna do necepljenih, ki bi se lahko cepili, a se niso, presoja zagovornik načela enakosti Miha Lobnik. Diskriminacija namreč po zakonu o varstvu pred diskriminacijo pomeni nekoga obravnavati slabše zaradi njegovih osebnih okoliščin, ki si jih ni izbral sam, cepljenje pa je na izbiro.

LJUBLJANA - V sredo so opravili 2235 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 381 okužb, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je bil 17-odstoten. Potrdili so štiri okužbe manj kot dan prej, delež pozitivnih PCR testov pa je bil za 0,3 odstotne točke nižji. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je povečalo za 19 in znaša 237, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa se je povečala za 12 okužb na 130. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 2802 aktivnih okužb, kar je 242 več kot dan prej.

BRUSELJ - Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je po novem cela Slovenija obarvana oranžno. V oranžno kategorijo območje uvrstijo, ko je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev nižja od 50 in je delež pozitivnih testov višji od štirih odstotkov ali ko je incidenca med 50 in 75 in delež pozitivnih testov višji od enega odstotka oziroma ko je incidenca med 75 in 200, delež pozitivnih testov pa nižji od štirih odstotkov.

LJUBLJANA - Predsednik programskega sveta RTV Slovenije Ciril Baškovič je po nesklepčni seji 16. avgusta, ko naj bi odločali o soglasju k razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak, za 30. avgust v skladu s poslovnikom vnovič sklical sejo z enakim dnevnim redom. A če bo generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough o tem sam odločil že pred sejo, bo njegova odločitev pravno veljavna. Če tega ne bo storil, pa bo programski svet odločil, ali bo podal soglasje k predlogu za razrešitev Gorščakove ali ne, direktor pa bo moral to spoštovati, je Baškovič povedal za STA.

KOPER - Policija je razkrila kriminalno združbo, ki se je dlje časa ukvarjala s tihotapljenjem migrantov z območja BiH preko Hrvaške in Slovenije v Italijo. Združbo je sestavljajo šest članov, od tega štirje državljani Slovenije, državljan Kosova in državljan BiH.

MARIBOR - Člana poslovodstva Pošte Slovenije Andrej Rihter in Vinko Filipič sta včeraj z nadzornim svetom družbe sklenila sporazuma o prenehanju mandata člana poslovodstva ter razvezi pogodb o zaposlitvi. Rihterju se mandat izteče 5., Filipiču pa 15. septembra. V Pošti Slovenije so prejeli tudi odstopni izjavi članov nadzornega sveta Francija Miheliča in Aleša Buležana. Uradno sta odstopila iz osebnih razlogov.

LJUBLJANA - Vlada je določila besedilo novega predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), potem ko je prejšnjemu na julijski seji DZ zmanjkal le glas podpore. V novem predlogu ostajajo zapisane rešitve, kot sta odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepovedani bodo pribor - vilice, noži, žlice in palčke - ter krožniki, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke.

LJUBLJANA - V sredo se je izteklo dovoljenje za izjemni odstrel medveda, ki je po dveh srečanjih s človekom veljalo v občinah Pivka in Ilirska Bistrica, na območju pašnikov med Brkinskim robom in naselij Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije. Lovci medveda niso odstrelili, bodo pa pristojni stanje na terenu spremljali in se odločali na podlagi morebitnih novih dejstev.

LJUBLJANA - Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je zoper obtožnico v zadevi domnevnih davčnih utaj pri predprodaji delnic med letoma 2007 in 2009 vložil ugovor, s čimer se šteje, da krivde ne priznava. Današnjega predobravnavnega naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču se ni udeležil. Obtožnica je vložena zoper 11 fizičnih oseb.

LJUBLJANA - Združeni narodi so 19. avgust razglasili za svetovni dan humanitarnosti. Letošnji poteka pod geslom Solidarni v boju proti podnebnim spremembam, da nikogar ne pustimo ob strani. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na srečanju s humanitarnimi organizacijami poudaril, da je humanitarno delo nekaj, kar družbo izboljšuje, ter da nevladnih in humanitarnih organizacij ne smemo videti le kot nadomestek tega, kar bi morala početi država.

KRANJ - Jazz Kamp Kranj bo kljub epidemiološkim razmerah tudi letos, že 18. leto zapored obogatil poletno ponudbo kulture v gorenjski prestolnici. Na odprtju festivala je na Pungertu nastopila hrvaška pevka Zdenka Kovačiček ob spremljavi Greenhouse blues banda. Festival, na katerem tokrat ne bo delavnic, bo potekal do 28. avgusta.

ap/ms/jvo/mrn/pa/bg/td/av/tzu/ap
© STA, 2021