Pregled - šport, 19. 8. (četrtek)

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 19. avgusta.

VALENCIA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je znova oblekel majico vodilnega na dirki po Španiji. V šesti etapi od Requene do vrha na vzpetini Cullera je 31-letni Kisovčan končal le za zmagovalcem etape, Dancem Magnusom Cortom. Roglič je na koncu le za las zaostal za tri leta mlajšim Cortom, ki je bil najmočnejši med peterico ubežnikov. Zasavski orel je v cilj prišel v času zmagovalca, tretjeuvrščeni Italijan Andrea Bagioli pa je zaostal dve sekundi. V skupnem seštevku je Roglič z drugega skočil na prvo mesto, rdečo majico pa je prevzel od Francoza Kennyja Elissonda, ki je danes precej zaostal za najboljšimi na kratkem zadnjem vzponu. Na drugem mestu v razvrstitvi za rdečo majico je zdaj Španec Enric Mas, tretji pa je še en član Movistarja Kolumbijec Miguel Angel Lopez. Razlike ostajajo majhne. Mas zaostaja 25 sekund, Lopez pa 36.

MURSKA SOBOTA - Nogometaši Mure so na prvi tekmi 4. kroga kvalifikacij evropske lige doma izgubili proti graškemu Sturmu z 1:3. Edini gol za Muro je dosegel Žiga Škoflek v tretji minuti. Povratna tekma bo čez en teden ob 21. uri v Avstriji. Zmagovalec dvoboja se bo uvrstil v skupinski del evropske lige, poraženec pa v skupinski del konferenčne lige.

LJUBLJANA - Slovenska odbojkarska reprezentanca bo izpustila turnir v Zaporožju v Ukrajini, kjer bi morala opraviti del priprav na prihajajoče evropsko prvenstvo. Udeležbo na pripravljalnem turnirju so morali v zadnjem trenutku odpovedati zaradi okužbe z novim koronavirusom, je sporočila Odbojkarska zveza Slovenije. Slovenska reprezentanca bi v sklopu priprav na EP v ukrajinskem Zaporožju odigrala tri tekme z Bolgari, Srbi ter Ukrajinci, a je bila tik pred odhodom pri eni osebi iz slovenskega tabora ugotovljena okužba z novim koronavirusom. V luči odgovornega in preventivnega ravnanja je bila sprejeta odločitev, da reprezentanca ta turnir izpusti, vsi člani ekipe pa se za nekaj dni umaknejo v samoizolacijo. OZS namreč ne želi ogroziti nastopa reprezentance na evropskem prvenstvu ali javnega zdravja, so zapisali v izjavi za javnost.

SANTO DOMINGO - Toni Vodišek je tudi po drugem dnevu vseameriškega odprtega prvenstva v jadralnem razredu formula kite, ki poteka v Dominikanski republiki, ostal v vodstvu. Danes je dobil vse štiri regate in ima z odbitkom dveh najslabših plovov pet točk. Drugi je Brazilec Bruno Lobo z 12 točkami. Tekmovanje se bo končalo 22. avgusta.

EDINBURGH - Slovenska golfistka Ana Belac je prvi dan zadnjega majorja sezone na odprtem prvenstvu Velike Britanije zaključila na 41. mestu s parom igrišča. Na zelenicah kluba Carnoustie v istoimenskem mestu na Škotskem je namreč za 18 lukenj potrebovala 72 udarcev. Pia Babnik je s petimi udarci nad parom (77) daleč zadaj na 128. mestu.

IASI - Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v desetem, predzadnjem krogu evropskega prvenstva za ženske, ki se končuje v romunskem Iasiju, s črnimi figurami remizirala z Bolgarko Gabrielo Antovo in je na 19. mestu. Na EP je šestnajsta nosilka dosegla pet zmag, tri remija in dva poraza ter ima 6,5 točke. S tem za točko zaostaja za tretjim mestom.

VARŠAVA - Beloruska atletinja Kristina Timanovska, ki se je uprla domnevni prisilni vrnitvi v domovino z olimpijskih iger v Tokiu in je poiskala pomoč Mednarodnega olimpijskega komiteja, želi po prejemu humanitarnega azila nastopati za Poljsko, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

SEPANG - Organizatorji svetovnega prvenstva v motociklizmu so danes zaradi koronavirusne pandemije odpovedali dirko za veliko nagrado Malezije, ki je bila na koledarju od 22. do 24. oktobra. Kot je danes potrdila Mednarodna motociklistična zveza Fim, bodo dirkači namesto v Maleziji v istem terminu dirkali v Italiji v Misanu.

lr/alz/jz/zza/ag/alz
© STA, 2021