Pregled - Slovenija, 17. 8. (torek)

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 17. avgusta

BRUSELJ - Zunanji ministri članic EU, med njimi slovenski minister Anže Logar, so se na videozasedanju posvetili položaju v Afganistanu in predvsem koordinaciji EU pri evakuaciji evropskih državljanov in afganistanskih sodelavcev. Logar je na srečanju poudaril, da mora EU izkazati solidarnost pri zaščiti in nudenju zatočišča afganistanskim državljanom, ki so pomagali pri delovanju mednarodne skupnosti v tej državi, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju. Iz Kabula se je medtem uspelo umakniti še dvema slovenskima državljanoma, še en pa ostaja v Afganistanu.

LJUBLJANA - Državni prazniki spomnijo vse državljane na prelomne dogodke v prejšnjem stoletju, ki so omogočili, da smo se duhovno, kulturno in politično povezali, je ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poudaril predsednik države Borut Pahor. Kot je izpostavil, je ključno, da v tako odločilnih trenutkih skupnost drži skupaj. Premier Janez Janša je v poslanici ob prazniku med drugim poudaril, da je dolžnost vsakokratne vlade, da potencialom Prekmurja omogoči ustvarjalni zagon in razvoj. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa je izpostavil, da Prekmurci upravičeno pričakujejo dodatni zagon regijskega gospodarstva.

LJUBLJANA - V ponedeljek so opravili 2058 testov PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 318 okužb, kar je največ po 1. juniju. Delež pozitivnih testov je znašal 15,5 odstotka. Trenutno število potrjenih okužb je po besedah infektologinje in predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Bojane Beović mnogo višje kot lansko poletje, zato ljudi ponovno poziva k cepljenju proti covidu-19. Pametno je, da se cepijo vsi, ki se lahko, še posebej pa je ključno cepljenje starejših, je povedala danes za STA.

LJUBLJANA - Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno glede na podatke o okuženih z novim koronavirusom v oranžni fazi, v rdečo pa bo predvidoma prešla konec avgusta. "Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah," napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). "Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," so izpostavili v današnjem poročilu. Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je za POP TV sicer ocenil, da je 2000 maksimalno število navadnih postelj za covidne bolnike, medtem ko je maksimalno število intenzivnih covidnih bolniških postelj 250.

LJUBLJANA - Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku voditeljev štirih opozicijskih strank napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni, glavni očitek pa se nanaša na dejstvo, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk. Na ministrstvu interpelacije niso komentirali, saj še ni vložena. So pa poudarili, da priprave na novo šolsko leto potekajo aktivno. Premier Janez Janša je na Twitterju v odzivu ocenil, da je Kustečeva za varno šolo naredila veliko in da SD le pobalinsko nagaja. Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič pa je poudaril, da se tako kaže človeška in siceršnja solidarnost SD, da ministrici na bolniški zaradi covida-19 vložiš še interpelacijo.

LJUBLJANA - Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje za novo šolsko leto predlaga upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja, ministrstvu za izobraževanje pa predlagajo, naj zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sisteme, je razvidno iz zapisnika svetovalne skupine, ki ga je pridobila STA. Svetovalna skupina za covid-19 je ministrstvu za zdravje predlagala, naj pripravi tehnične smernice in prioritete glede ustreznosti klimatskih naprav in tako z navodili kot priporočili glede prezračevanja seznani ustrezne resorje.

LJUBLJANA - Gostincem in trgovcem kljub pogojem, kot sta preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT in razdalja med mizami, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, ocenjujejo na ministrstvih za delo in gospodarstvo. Zato delodajalcem ne pripada pravica do subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. S temi ocenami se ne strinjajo v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Gostinci so na srečanju s predstavniki omenjenih ministrstev predlagali tudi enomesečno preložitev ukrepa obveznega testiranja zaposlenih na 48 oz. na 72 ur.

LJUBLJANA - Delodajalske organizacije nasprotujejo obveznemu testiranju delavcev na 48 oz. 72 ur, še posebej ostro pa zavračajo prevalitev stroška testiranja na podjetja, saj da v gospodarstvu za to ni več rezerv. Ukrep je po njihovi oceni z organizacijskega vidika neizvedljiv in finančno nevzdržen.

LJUBLJANA - Skupina Triglav je prvo letošnje polletje zaključila s 47 milijonov evrov čistega dobička, kar je 41 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Obračunala je za 731 milijonov evrov konsolidiranih kosmatih premij, kar pomeni devetodstotno rast. Po besedah predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slapar so z doseženim zadovoljni.

LJUBLJANA - Dovoljenje za odstrel medveda, ki ga je Agencija RS za okolje izdala minuli petek, velja do 18. avgusta v občinah Pivka in Ilirska Bistrica, na območju pašnikov med Brkinskim robom in naselij Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije. Zveza ekoloških gibanj Slovenije odstrelu ostro nasprotuje.

LJUBLJANA - Junija je bilo v Sloveniji približno 901.700 delovno aktivnih oseb, kar je 0,5 odstotka več kot maja in dva odstotka več kot junija lani. Najbolj se je povečalo število delovno aktivnih v gostinstvu. Pred tem je bilo več delovno aktivnih oseb kot v letošnjem juniju po podatkih statističnega urada nazadnje zabeleženih novembra 2019.

LJUBLJANA - Poslanske skupine LMŠ, SD, SAB, Levica in NeP so ob predstavitvi zahteve za sklic nujne seje odbora DZ za okolje opozorile, da podnebne spremembe niso stvar leve ali desne politične orientacije, ampak odgovornost vseh. Prepričane so, da je nujno odločno in hitro ukrepanje, parlament pa da mora razglasiti podnebno krizo.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila slovensko pomoč Postojnski jami zaradi škode, povezane z izbruhom epidemije covida-19, v višini približno 1,3 milijona evrov. Gre za pokritje dela škode, ki je nastala zaradi izbruha koronavirusa in omejevalnih ukrepov, ki jih je morala Slovenija sprejeti za omejitev širjenja virusa. Ukrep predvideva znižanje koncesijske dajatve za leti 2020 in 2021.

ms/zc/pa/ms
© STA, 2021