Pregled - svet, 17. 8. (torek)

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 17. avgusta.

KABUL - Potem ko so znova odprli letališče v Kabulu, so zahodne države nadaljevale evakuacijske lete iz Afganistana. Na enem prvih so Američani s transportnim letalom odpeljali več kot 600 ljudi. Ameriška vojska načrtuje, da bodo lahko izvajali po en evakuacijski let na uro, da bi tako skupno na varno na dan prepeljali do 9000 ljudi. Za varnost na letališču v Kabulu skrbi okoli 3500 ameriških vojakov, v naslednjih dneh se bo njihovo število okrepilo na 6000.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek nagovoril Američane o razmerah v Afganistanu ter umik iz države ocenil kot upravičen. Poudaril je, da je šlo pri 20-letnem ameriškem posredovanju za boj proti terorizmu, ne za oblikovanje države.

BRUSELJ - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da želi Nato zagotoviti varen odhod osebja zavezniških in partnerskih držav ter afganistanskih sodelavcev iz Afganistana. Talibane je pozval, naj omogočijo varen odhod vsem, ki to želijo. Afganistanskemu vodstvu je pripisal odgovornost za vojaški polom in vrnitev talibanov, a tudi zavezništvo bo moralo po njegovih besedah opraviti oceno svojega delovanja v Afganistanu.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU dejal, da se bo EU morala pogovarjati s talibani, potem ko so ti prevzeli oblast v Afganistanu, da bi preprečili humanitarno in migracijsko katastrofo. Opozoril pa je, da to ne pomeni hitrega uradnega priznavanja njihove oblasti.

KABUL - Talibani so na svoji prvi tiskovni konferenci po prevzemu države Afganistancem obljubili splošno amnestijo, ki bi veljala tudi za tiste, ki so v preteklosti delovali proti njim. Varnost so zagotovili tudi tujim veleposlaništvom. Sporočili so še, da se zavzemajo za pravice žensk, a v okviru šeriatskega prava.

VARŠAVA - Poljska je obvestila Evropsko komisijo, da bo ukinila disciplinsko zbornico vrhovnega sodišča, ki je bila jabolko spora med Varšavo in Brusljem. Poljska vlada se je s tem odzvala na poziv komisije, ki je dala Varšavi čas do ponedeljka, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU glede disciplinskih postopkov proti sodnikom.

PORT-AU-PRINCE - Število smrtnih žrtev sobotnega rušilnega potresa na Haitiju je naraslo na 1419, še okoli 6900 ljudi je poškodovanih, so sporočili iz tamkajšnje civilne zaščite. Oblasti predvidevajo, da so pod ruševinami še vedno ujeti številni ljudje, ki jih skušajo rešiti. EU je za prvo pomoč Haitiju namenila tri milijone evrov.

WELLINGTON - Nova Zelandija po potrditvi prvega primera lokalnega prenosa okužbe z novim koronavirusom v šestih mesecih za tri dni ustavila javno življenje. Kot je povedala premierka Jacinda Ardern, naj bi pri okužbi šlo za bolj nalezljivo različico delta, zato je hitro ukrepanje nujno.

MARSEILLE - Na jugu Francije so zaradi gozdnega požara, ki divja v departmaju Var, preventivno evakuirali več tisoč ljudi, vključno s turisti v več kampih. S požarom, ki je izbruhnil v ponedeljek zvečer, se bojuje približno 750 gasilcev.

MADRID/VILNIUS - Španija je prejela prvo tranšo iz sklada za okrevanje po koronski krizi, vredno devet milijard evrov. Gre za 13 odstotkov od 70 milijard evrov, ki jih bo ta država s tega naslova prejela do leta 2025. Evropska komisija je nakazala prvih 13 odstotkov vseh pričakovanih sredstev, gre za 289 milijonov evrov, tudi Litvi.

MOSKVA - Med testnim poletom je strmoglavil prototip novega ruskega vojaškega transportnega letala, pri tem pa so umrli trije ljudje. Nesreča se je zgodila, ko se je vnel eden izmed motorjev lahkega transportnega letala Iljušin Il-112V. To je prvo vojaško transportno letalo, ki je bilo v celoti razvito v Rusiji po razpadu Sovjetske zveze in lahko nosi do pet ton orožja, vojaške opreme, tovora in osebja.

sk/bg/spo/set/mde/sg/td/ms/mrn/sk
© STA, 2021