Pregled - šport, 17. 8. (torek)

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 17. avgusta.

TOKIO - Tokijska olimpijska vas športnikov je teden dni pred začetkom paraolimpijskih iger spet odprla vrata, poroča japonska agencija Kyodo. Delegacije športnikov invalidov so začele prihajati v Tokio dan po odločitvi prirediteljev in oblasti, da bodo zaradi koronske pandemije tudi paraolimpijski boji potekali za zaprtimi vrati brez gledalcev. Na paraolimpijskih igrah bo v Tokiu od 24. avgusta do 5. septembra tekmovalo okoli 4400 športnikov iz 160 držav, med njimi tudi sedem Slovencev.

MADRID - Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick) je zmagovalec četrte, pretežno ravninske etapa kolesarske dirke po Španiji. Štiriindvajsetletni Nizozemec je bil najuspešnejši v ciljnem sprintu etape El Burgo de Osma - Molina de Aragon (163,9 km), ki se je končala s finalno zmešnjavo, v kateri se je znašel na tleh vodilni Rein Taaramäe. Estonec, ki je z zmago na tretji etapi oblekel rdečo majico ter slekel Rogliča, je zadržal mesto vodilnega v skupnem seštevku, kljub padcu v zaključnem delu etape. Ker je padel znotraj zadnjih treh kilometrov, v skladu s pravili ni izgubil rdeče majice. Estonec ima 25 sekund prednosti pred Francozom Kennyjem Elissondom (Trek-Segafredo), na tretjem mestu v seštevku Vuelte je še vedno Primož Roglič, ki zaostaja 30 sekund.

LJUBLJANA - Iz vodstva slovenskega nogometnega prvenstva Prve lige Telemach so sporočili, da sta znana nadomestna termina za preloženo tekmo prvega kroga Domžale - Olimpija ter nedokončano srečanje petega kroga Mura - Radomlje, ki ga je v 60. minuti prekinila močna nevihta. Tekma Domžale - Olimpija bo v sredo, 25. avgusta, ob 17. uri, tekma Mura - Radomlje pa v petek, 3. septembra, prav tako ob 17. uri, so prek Twitterja sporočili iz Prve lige Telemach.

CINCINNATI - Slovenska specialistka za igro dvojic, Koprčanka Andreja Klepač, je uspešno začela teniški turnir parov v Cincinnatiju. V uvodnem krogu 2,1 milijona dolarjev vrednega turnirja je skupaj s partnerko Darijo Jurak s Hrvaške premagala češko navezo Lucie Hradecka/Marie Bouzkova. Slovenka in Hrvatica sta prvi niz izgubili 4:6, drugega sta dobili s 6:3, v tretjem, hitropoteznem pa sta bili po krajši prekinitvi zaradi dežja boljši s 10:7. Klepačeva in Jurakova sta v minulih dveh tednih igrali v finalih; v San Joseju sta zmagali, v Montrealu pa izgubili. V Cincinnatiju sta osmi nosilki.

NEW YORK - Nova sezona košarkarske lige NBA se bo začela 19. oktobra s tekmo Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets. Luka Dončić bo prvič na parket stopil 21. oktobra proti Atlanti. Liga NBA je zaenkrat objavila le tekme, ki bodo prvi teden na televiziji, ter tiste za božič. Osrednja 25. decembra bo LA Lakers - Brooklyn. Božični dan bosta odprla New York in Atlanta, sledili bosta tekmi Milwaukee - Boston in Phoenix - Golden State, ob 4.30 po slovenskem času pa se bosta udarila še Dallas in Utah. Celoten koledar sezone bo liga NBA objavila v petek.

LJUBLJANA - Skupine kvalifikacij za evropsko prvenstvo za ženske, ki ga bosta 2023 gostili Slovenija in Izrael, bodo znane ta petek. Slovenija je uvrščena v četrti kakovostni boben skupaj z Ukrajino, BiH, Madžarsko in Hrvaško. Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. Žreb kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 za moške pa bo 31. avgusta.

LJUBLJANA/PLOVDIV - Bolgarski Plovdiv je konec tedna gostil mladinsko svetovno prvenstvo v veslanju. Nekoč paradna panoga slovenskega športa zadnja leta preživlja težke trenutke. Boljše čase pa napovedujeta mladinki Ruby Čop in Jana Dremelj, ki sta na MSP zasedli četrto mesto in Sloveniji na tovrstnem tekmovanju priveslali prvi finale po letu 2015. Čopova, hči nekdanjega olimpijskega prvaka Iztoka Čopa, se prihodnjo sezono seli med mlajše članice. Lani je mladinsko prvenstvo, ki bi ga moral gostiti Bled, zaradi pandemije covida-19 odpadlo.

am/zza/jz/zzb/ag/alz/kad/zzb
© STA, 2021