Pregled - šport, 16. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 16. avgusta.

BILBAO - Estonec Rein Taaramäe je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Španiji od Santo Domingo de Silosa do vrha na Picon Blancu (202,8 km) in novi vodilni v lovu na rdečo majico. Na današnji etapi jo je sicer nosil slovenski as Primož Roglič, ki je z ekipo prepustil skupno vodstvo, a na zadnjem vzponu ves čas zanesljivo nadziral tekmece. Estonec je bil pred današnjo etapo 1:28 minute za Rogličem (Jumbo-Visma) v skupnem seštevku in tako prevzel rdečo majico vodilnega. Slovenski as je namreč v cilj prišel kot sedmi z 1:48 minute za etapnim zmagovalcem in je v skupnem seštevku zdaj tretji. Jan Polanc je zdrsnil na 17. mesto (+1:39), Mezgec je 125. (+14:56), Tratnik pa 133. (+15:11).

CINCINNATI - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je izgubila dvoboj 1. kroga turnirja WTA v Cincinnatiju z denarnim skladom 2,115 milijona dolarjev (1,795 milijona evrov). Od Slovenke, za katero je bil to prvi dvoboj po turnirski zmagi v Lozani sredi julija, je bila s 7:5 in 6:1 po uri in 17 minutah boljša Latvijka Jelena Ostapenko.

IASI - Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v sedmem krogu evropskega prvenstva za ženske, ki se je po nedeljskem premoru nadaljevalo v romunskem Iasiju, z belimi figurami remizirala z gruzijsko mednarodno mojstrico Lelo Javahišvili. S to delitvijo točke je z 12. mesta zdrsnila na 16. Ima pet točk in za točko zaostaja za vodilnima šahistkama. Z dobrimi predstavami nadaljuje tudi Monika Rozman, ki je zdaj 22. Prvenstvo se bo po 11 krogih končalo 20. avgusta.

TOKIO - Zaradi poslabšanja razmer glede koronskih okužb bo Japonska predvidoma podaljšala izredne razmere v Tokiu in jih razširila na sedem drugih prefektur. Kot danes poročajo japonski mediji, želi vlada podaljšati izredne razmere do 12. septembra in s tem do konca paraolimpijskih iger. Tudi boji športnikov invalidov bodo potekali za zaprtimi vrati. O morebitnem podaljšanju izrednih razmer pa se bo japonska vlada uradno odločila v torek.

NEW YORK - Carli Llyod, ena najboljših ameriških nogometašic vseh časov, je danes sporočila, da bo po koncu te sezone pri 39 letih nogometne čevlje obesila na klin, poročajo tuji mediji. Za ameriško reprezentanco je zbrala kar 312 nastopov in dosegla 128 golov. Odlična ameriška nogometašica je s soigralkami zmagala na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih (2015 in 2019), v letih 2008 in 2012 pa se je razveselila tudi zlatega olimpijskega odličja.

LJUBLJANA - Navkljub uvrstitvi v drugi zaporedni finale na turnirjih WTA najboljša slovenska teniška igralka v dvojicah, 35-letna Koprčanka Andreja Klepač, ni izboljšala uvrstitve na računalniški lestvici. S 3135 točkami zaseda 27. mesto. Je pa zato do rekordne uvrstitve prišla njena partnerka, Hrvatica Darija Jurak, ki je zdaj 17. igralka na svetu v parih. Klepačeva in Jurakova sta pred sedmimi dnevi osvojili turnir v San Joseju, minuli teden pa sta odlično igrali v Montrealu. Pokleknili sta šele na zadnji stopnički oziroma v finalu. Med posameznicami je najvišje uvrščena Slovenka Tamara Zidanšek izgubila dve mesti in je zdaj 41. Polona Hercog je 86., Kaja Juvan pa 112.

LJUBLJANA - Rus Danil Medvedjev je z zmago na teniškem turnirju serije masters 1000 v Torontu zmanjšal zaostanek za vodilnim igralcem na lestvici ATP, Srbom Novakom Đokovićem, na 1493 točk. Tretje mesto zaseda Grk Stefanos Cicipas, četrti je Španec Rafael Nadal in peti Nemec Alexander Zverev. Največji napredek med prvimi 60 igralci na svetu je naredil Američan Reilly Opelka, finalist Toronta, ki se je z 32. mesta povzpel na 23., najbolj pa je nazadoval Aljaž Bedene, ki je zdrsnil pet mest in je zdaj 63. igralec na svetu.

kad/jz/alz/zza/zzb/kad
© STA, 2021