Pregled - Slovenija, 16. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 16. avgusta.

BELTINCI - Misel, da nekdo lahko uspe samo, če je drugi poražen, je po besedah predsednika republike Boruta Pahorja najbolj zaskrbljujoča utvara tega težkega časa. Nekdo bo pravi zmagovalec zato, ker bo skupnost potegnil skupaj, ne zato, ker bo porazil nasprotno stran, je dejal na slovesnosti v počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Beltincih, ki ga praznujemo 17. avgusta. Pahor je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da se s tem državnim praznikom Slovenci in Slovenke hvaležno spominjamo tedanjih narodnih buditeljev in voditeljev, ker so se enotno postavili za skupno življenje z matičnim narodom. Slovesnosti sta se je med drugimi udeležila predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

LJUBLJANA - Po vrnitvi talibanov na oblast v Afganistanu je premier Janez Janša na Twitterju razmere tam označil za največji poraz za zvezo Nato v zgodovini, zanj pa je kot del zavezništva soodgovorna tudi Slovenija. Predsednik republike Borut Pahor pa je poudaril, da mora Slovenija pomagati tistim Afganistancem, ki so sodelovali pri opravljanju nalog slovenskih vojakov, saj so njihova življenja ogrožena. Obrambni minister Matej Tonin je povedal, da je večina afganistanskih sodelavcev slovenskih vojakov že izkoristila možnost umika na varno, za nekatere pa to še urejajo. Tonin je še povedal, da so v Kabulu trenutno trije slovenski državljani, ki se jih poskuša evakuirati. Slovenski vojaki so se sicer iz Afganistana vrnili že 20. maja.

LJUBLJANA - Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je prek Twitterja sporočila, da je okužena z novim koronavirusom. "Covid-19 ne izbira. Ministrica je v soboto začutila simptome nahoda, od tedaj je tudi v samoizolaciji. Njeni znaki okužbe so blagi in obvladljivi, kar ministrica pripisuje dejstvu, da je bila dvakrat cepljena, in sicer marca in maja s cepivom AstraZeneca, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje. Tudi po cepljenju je ves čas ravnala samozaščitno, v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so poudarili.

LJUBLJANA - V nedeljo so opravili 801 test PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 56 okužb. V bolnišnicah se zdravi 45 covidnih bolnikov, dva več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje deset covidnih bolnikov oz. en več kot dan prej. Včeraj ni umrl noben covidni bolnik. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 185, povečalo se je za dve okužbi, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 100 okužb, eno več kot dan prej. Po oceni nacionalnega inštituta je v državi trenutno 2175 aktivnih okužb, kar je 25 več kot dan prej.

LJUBLJANA - Programski svet RTV Slovenije je bil na današnji izredni seji nesklepčen, zato ne bo sprejel odgovora na predlog generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. Grah Whatmough je dejal, da se bo z njo pogovoril in postopek končal še ta teden. Če generalni direktor po poteku 15-dnevnega roka ne prejme opredelitve sveta, sme o razrešitvi odločiti samostojno. Današnje dogajanje je bilo pričakovano, je za STA ocenila Gorščakova. Kritični do načina razreševanja Gorščakove so bili tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije.

LJUBLJANA - Ob prihodu v Slovenijo z letalom ali ladjo za križarjenje je treba izpolniti evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov (dPLF). Izpolnjevanje tega obrazca sicer ni obvezno, bo pa v veliko pomoč epidemiologom, so ob uvajanju ukrepa pojasnili na ministrstvu za zdravje. Obrazec izpolnjujejo vsi potniki, tako tujci kot slovenski državljani, ki vstopajo v Slovenijo z letalom ali ladjo.

LJUBLJANA - Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, na katerem od premierja Janeza Janše pričakujejo odgovore, kako bo v luči novega koronavirusa in ukrepov potekalo novo šolsko leto. Ministrici za izobraževanje Simoni Kustec očitajo nesposobnost in od Janše pričakujejo, da jo odstavi s funkcije.

LJUBLJANA - Več kot 400 civilnodružbenih evropskih organizacij voditelje evropskih držav poziva, naj se držijo svojih podnebnih obljub, dajo prednost podnebnim politikam in izstopijo iz pogodbe o energetski listini. Slednja namreč, kot so poudarili, energetskim korporacijam omogoča, da države tožijo za vrtoglave zneske zaradi njihovih podnebnih politik. Minister Jernej Vrtovec naj na septembrskem neformalnem zasedanju ministrov predlaga politično razpravo o izstopu EU iz pogodbe, poziva Umanotera.

SLOVENJ GRADEC - Začetek gradnje tretje razvojne osi je vse bližje tudi na Koroškem. Predvidoma v torek, 24. avgusta, bo izbrani izvajalec uveden v delo na sklopu Jenina na območju Mestne občine Slovenj Gradec, so za STA pojasnili na Darsu. Dela bo izvedel izbrani konzorcij družb Pomgrad, Garnol, GGD in Voc Celje za 37,38 milijona evrov.

LJUBLJANA - Na Inšpektoratu za kulturo in medije so za STA potrdili, da so prejeli dve prijavi zaradi izjav na TV3, ki po mnenju prijavitelja javno spodbujajo k sovraštvu, nasilju in nestrpnosti. Ker gre v tem primeru za sume kaznivih dejanj, zoper izdajatelje pa niso predvidene sankcije po zakonu o medijih, je inšpektorat prijavi odstopil policiji. Takratna voditeljica oddaje Faktor na TV3 Norma Brščič je januarja izrazila stališča glede večvrednosti oz. manjvrednosti nekaterih ras.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije izdala ustno odločbo za izjemni odstrel medvedke, ki je pred dnevi pri Pivki huje poškodovala 30-letnega domačina. Zavod se je tako odločil, potem ko je minuli petek v bližini kraja napada prišlo do vnovičnega srečanja medvedke s človekom.

LJUBLJANA - Cilji in usmeritve strategije prostorskega razvoja Slovenije se ne udejanjajo v želeni meri. Razvojne razlike med regijami se niso bistveno zmanjšale, krepita se predvsem vloga in položaj Ljubljane in ljubljanske urbane regije, iz številnih regionalnih središč pa se prebivalci odseljujejo, ugotavlja poročilo o prostorskem razvoju Slovenije 2021. Avtorji - po naročilu ministrstva za okolje in prostor je poročilo izdelal Urbanistični inštitut RS - ob tem svetujejo, da se pretežno neugodno stanje in trende na področju gibanja prebivalstva v Sloveniji spremlja, vrednoti in primerno upošteva pri načrtovanju dolgoročnega prostorskega razvoja Slovenije.

LJUBLJANA - Z brniškega letališča je junija odpotovalo ali na to letališče pripotovalo skoraj 27.800 potnikov, kar je 456,1 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu, ko je bil letališki potniški promet omejen zaradi epidemije. Junija so več potnikov prepeljali tudi avtobusi in vlaki. Padlo pa je število prvič registriranih osebnih avtomobilov.

NOVO MESTO - V hudi prometni nesreči, ki se je okoli 15. ure zgodila na dolenjski avtocesti, sta umrli dve osebi. Glede na prve ugotovitve policije je avtomobil naletel v tovorno vozilo.

LJUBLJANA - Na mednarodnem Festivalu kratkega filma (FeKK) v Ljubljani bodo do 21. avgusta po sedmih lokacijah prikazali več kot 130 kratkih filmov iz 34 držav. Filmi se bodo za nagrade potegovali v programu FeKK SLO in v preimenovanem ter razširjenem programu FeKK BAL.

NOVO MESTO - V Novem mestu sta se v organizaciji tamkajšnjega občinskega Zavoda Novo mesto začela 21. Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty. Enotedenskega glasbenega izobraževanja se bo udeležilo 50 slušateljev iz desetih evropskih držav, festivalski del delavnice bo postregel s šestimi festivalskimi večeri in številnimi koncerti.

LJUBLJANA - Zavod Delak je v Osmo/zi premierno izvedel drugo predstavo trilogije Življenje je sen v režiji Dragana Živadinova, naslovljeno FINALIZEM::FONEMI. Trilogija nastaja po motivih besedila Življenje je sen avtorja španskega zlatega veka Pedra Calderona de la Barce. Ponovitve se bodo po dvakrat zapored vrstile do četrtka.

td/sk/set/mde/spo/ms/mrn/td
© STA, 2021