Pregled - svet, 16. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 16. avgusta.

KABUL - Potem ko so talibani v nedeljo prevzeli nadzor v Afganistanu, si zahodne države prizadevajo od tam čim hitreje umakniti svoje državljane in afganistanske sodelavce. Državo želijo zapustiti tudi številni Afganistanci. Z letališča v Kabulu so zato poročali o kaosu, v katerem je umrlo pet ljudi. Ljudje so zasedli pristajalno stezo in se obešali na letala. Zaradi tega so ameriške sile, ki zagotavljajo varnost letališča, njegovo delovanje začasno ustavile.

LONDON/BERLIN/PEKING/MOSKVA/NEW YORK - Da je talibanom uspelo po umiku zahodnih sil v tako kratkem času zavzeti praktično celoten Afganistan, je presenetilo ves svet. Prihod talibanov na oblast v Afganistanu je neuspeh mednarodne skupnosti, je ocenil britanski obrambni minister Ben Wallace. Nemška kanclerka Angela Merkel je odločitev ZDA za umik pa je deloma pripisala "notranjim političnim razlogom". Kitajska je medtem pripravljena na sodelovanje z Afganistanom po vrnitvi talibanov na oblast, ruski veleposlanik pa naj bi se kmalu sestal z njimi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval mednarodno skupnost, naj sodeluje pri zatiranju globalne teroristične grožnje v Afganistanu.

PORT-AU-PRINCE - Oblasti na Haitiju so v nedeljo sporočile, da je število žrtev sobotnega rušilnega potresa na Haitiju preseglo 1200. Reševalci medtem hitijo z iskanjem morebitnih preživelih med ruševinami, tudi zaradi bližajoče se tropske nevihte. V krajih na jugu države, ki jih je potres z magnitudo 7,2 še posebej hudo prizadel, so prebivalci spali kar na prostem.

OTTAWA - Kanadski premier Justin Trudeau je v nedeljo za 20. september sklical predčasne volitve, na katerih si bo prizadeval za nov mandat in vnovično osvojitev absolutne večine, ki jo je njegova liberalna stranka izgubila na volitvah leta 2019. Po mnenju Trudeauja so volitve nujne, da se ljudje izrečejo o nadaljnji poti izhoda iz pandemije.

KUALA LUMPUR - V Maleziji je po let 17 mesecih na položaju odstopil premier Muhidin Jasin, njegova vlada pa je po izgubi večinske podpore padla. Država se je tako sredi novega izbruha epidemije covida-19 spet znašla sredi iskanja vladne koalicije, saj predčasne volitve niso predvidene. Dokler ne bo oblikovana nova vlada, na položaju ostaja Muhidin.

LUSAKA - Novi predsednik Zambije je postal opozicijski kandidat Hakainde Hichilema, ki ga je volilna komisija razglasila za zmagovalca predsedniških volitev, ki so potekale minuli četrtek. V prestolnici Lusaka so številni ljudje proslavljali zmago politika, ki se je pred tem petkrat neuspešno potegoval za položaj predsednika.

ANKARA - V poplavah na severu Turčije je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 70 ljudi, skoraj 50 jih je še vedno pogrešajo, je sporočila turška civilna zaščita. Deževje v zadnjih dneh je povzročilo obsežne poplave na turški črnomorski obali. Poleg žrtev je nastala tudi ogromna gmotna škoda.

MÜNCHEN - Na Bavarskem se je zaradi narasle vode porušil lesen most v soteski Höllental, pri čemer je voda odnesla več ljudi. Štiri so rešili, zaenkrat pa ni jasno, koliko je pogrešanih, je sporočila nemška policija. Voda je nenadoma narasla zaradi obilnih nalivov v nemških Alpah.

BERLIN - Nemška vlada se je 14 mesecev po tistem, ko je vplačala nove delnice in pridobila 20-odstotno lastništvo Lufthanse, s čimer je letalskemu prevozniku pomagala prebroditi koronsko krizo, odločila, da se bo od prvega paketa delnic ločila. To pomeni, da bo do 29,9 milijona evrov Lufthansinih delnic kmalu na voljo na borzi.

sk/spo/set/zc/sk
© STA, 2021