Pregled - svet, 15. 8. (nedelja)

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 15. avgusta.

KABUL - Talibani so v Afganistanu, potem ko so - praktično brez odpora - zavzeli še mesti Mazar-i-Šarif in Džalalabad, zasedli v Kabul. Stekli so pogovori o prenosu oblasti z afganistansko vlado, afganistanski predsednik Ašraf Gani pa je že zapustil državo. Tudi zahodne države zapirajo veleposlaništva v Kabulu in pospešeno umikajo svoje ljudi iz države.

PORT-AU-PRINCE - V sobotnem potresu z magnitudo 7,2 na Haitiju je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 724 ljudi, več kot 2800 je ranjenih. Haitijski premier Ariel Henry je razglasil izredne razmere, ki bodo trajale mesec dni, v državo je začela prihajati pomoč iz tujine.

BEJRUT - V eksploziji cisterne z gorivom na severu Libanona je umrlo 28 ljudi. Vzrok za eksplozijo še ni znan. V Libanonu, ki ga pesti huda finančna kriza, se že več mesecev spopadajo s pomanjkanjem goriva.

BUDIMPEŠTA - V nesreči avtobusa na Madžarskem je umrlo osem ljudi, osem je huje, 40 pa lažje ranjenih. Po navedbah policije je avtobus z madžarsko registracijo iz še neznanega razloga zapeljal z avtoceste ter se prevrnil.

JERUZALEM - Potem ko je Poljska v soboto potrdila zakon, ki omejuje pravico do zahtevkov za vrnitev premoženja, odvzetega po drugi svetovni vojni, je Izrael odpoklical svojega odpravnika poslov iz Varšave, zakon pa označil za protisemitskega. Zakon določa, da se lahko zahtevki vložijo največ 30 let po zasegu premoženja.

HONGKONG - Iz hongkonške protestne koalicije Državljanska fronta za človekove pravice (CHRF), ki je pred dvema letoma pomagala organizirati odmevne proteste, s katerimi so prebivalci Hongkonga zahtevali več demokracije, so sporočili, da se zaradi kitajskega zatiranja razhajajo.

TOKIO - Na Japonskem so se spomnili kapitulacije v drugi svetovni vojni. Premier Yoshihide Suga se je poklonil žrtvam, trije ministri njegove vlade pa so obiskali tempelj Yasukuni, kjer se spominjajo padlih za japonsko cesarstvo. Suga se v tempelj, kjer častijo tudi vojne zločince, ni odpravil, temveč je daroval zanj.

MOSKVA - Obsežni gozdni požari v Rusiji se še naprej širijo. Ruska zvezna agencija za varstvo gozdov je poročala o skoraj 252 požarih na skupni površini 4,4 milijona hektarjev. Z ognjem se trenutno bori več kot 8000 gasilcev, ki jim iz zraka pomaga 14 gasilskih letal.

JERUZALEM - V bližini Jeruzalema je izbruhnil gozdni požar, zaradi katerega so morali izprazniti več hiš. Po navedbah policije se s požarom bori na desetine gasilcev, sodelujejo tudi letala.

YAMOUSSOUKRO - Slonokoščena obala je zabeležila prvi primer ebole po več kot 25 letih, je v soboto potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pacient, ki je konec tedna v mesto Abidjan prispel iz Gvineje, se trenutno zdravi v bolnišnici.

MADRID - Temperature v Španiji so se povzpele nad 47 stopinj Celzija, kar je nov rekord v državi. V občini Montoro v Andaluziji na jugu Španije so v soboto po podatkih vremenske službe Aemet ob 17.10 izmerili rekordnih 47,2 stopinje Celzija.

sk/mde/pa/sk
© STA, 2021