Pregled - Slovenija, 15. 8. (nedelja)

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 15. avgusta.

LJUBLJANA - Na severovzhodu države so po 18. uri nastale močnejše nevihte, ki se v nevihtni liniji pomikajo proti vzhodu. Pojavljajo se močni sunki vetra, nalivi, krajevno tudi toča, opozarjajo na agenciji za okolje. Kot je razvidno iz objav na družbenih omrežjih, je toča med drugim klestila vse od Majšperka do okolice Ptuja. O debelejši toči poročajo tudi z območja Vuzenice. Približno deset minut je toča tolkla tudi na Brežiškem, kjer so sunki vetra lomili drevesa, iz kanalizacijskih jaškov je bruhala voda. O močnih nalivih z vetrom poročajo še s območja Murske Sobote in Krškega.

LJUBLJANA - Na območju Moličke planine v Kamniško-Savinjskih Alpah so dežurna ekipa za reševanje v gorah s helikopterjem SV in celjski gorski reševalci v težkih razmerah reševali planinca, ki je zdrsnil s poti in padel v okoli 20 metrov globoko brezno. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so planinca rešili, je pa verjetno huje poškodovan.

LJUBLJANA - V soboto so opravili 920 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 95 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 43 bolnikov, od tega jih devet potrebuje intenzivno zdravljenje. V soboto ni umrl noben covidni bolnik. Delež pozitivnih testov je bil v soboto 10,3-odstoten in se je v primerjavi z dnevom poprej znižal za 3,8 odstotne točke.

MARIBOR - Skupina raziskovalcev Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru je razvila hitri test za odkrivanje protiteles virusa sars-cov-2 na osnovi nanodelcev zlata. Če se bo izkazal tudi v kliničnih raziskavah, bi se lahko pričela proizvodnja, s čimer bi lahko Slovenija postala samozadostna pri hitrem testiranju ljudi na covid-19. Novi test bo po zaenkrat znanih podatkih omogočal enostavno in sočasno zaznavo prisotnosti vseh vrst protiteles virusa sars-cov-2 v nosni sluznici ali krvi pacienta in s tem določitev stopnje okuženosti. Z njim bo mogoče ugotavljati tako trenutno okužbo z virusom kot prebolelo okužbo v preteklosti.

BREZJE - Katoliška Cerkev je zaznamovala praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake ženske. To je največji Marijin praznik, ki ga slovesno obeležijo po vseh cerkvah, številni verniki pa romajo v Marijina svetišča, med drugim narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah. Tam so se romarji zaradi epidemioloških razmer osrednje maše udeležili v manjšem številu, prihajali pa so preko celega dne. V praznični pridigi je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore zavzel za odprtost, sprejemanje in medsebojno spoštovanje. Tako Zore kot mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl sta pozvala k cepljenju proti covidu-19. Cvikl je poudaril, da se bomo morali naučiti, kaj pomeni znati stopiti skupaj. Koprski nadškof Jurij Bizjak pa je v pridigi na Sveti Gori izpostavil veličino ponižnosti.

LJUBLJANA - Promet na slovenskih cestah je bil v skladu z napovedmi tudi danes zgoščen, ponekod so nastajali zastoji. Daljše čakalne dobe, tudi po več ur, so bile na nekaterih mejnih prehodih, predvsem pri vstopu v državo, prav tako je bil večji del dneva dolg zastoj pred predorom Karavanke proti Avstriji. Dobro uro je bila dopoldne zaradi prometne nesreče zaprta štajerska avtocesta proti Mariboru. Nezgoda se je končala z zvito pločevino.

LJUBLJANA - Slovenska karitas začenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč prizadetim ob potresu na Haitiju. Za prvo pomoč je organizacija že namenila 5000 evrov, ki jih bo posredovala organizaciji Caritas Haiti, so sporočili iz dobrodelne organizacije Slovenska karitas.

LJUBLJANA - Letošnja letina jabolk in hrušk bo predvsem zaradi spomladanske pozebe zelo slaba. V podjetju Evrosad iz Krškega pričakujejo, da bo letina jabolk na ravni leta 2016 oz. 2017, ko je bila prav tako močna pozeba. V žalskem podjetju Mirosan pričakujejo petino normalne letine, kar pomeni okoli 1200 ton, namesto 6000 ton.

pa/td
© STA, 2021