Pregled - šport, 15. 8. (nedelja)

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 15. avgusta.

VALLADOLID - Belgijski kolesar Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) je zmagovalec druge etape dirke po Španiji od Caleruege do Burgosa (166,7 km). V ciljnem sprintu je bil hitrejši od Nizozemca Fabia Jakobsena in Avstralca Michaela Matthewsa. Skupno vodstvo je obdržal slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je dobil sobotni uvodni kronometer v Burgosu. V boju za rdečo majico je Jan Polanc skočil z 11. na osmo mesto (+0:15), Luka Mezgec je napredoval na 35. (+0:31), Jan Tratnik pa je zdaj 51. (+0:46).

KRAKOV - Slovenski kolesarski as Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je dirko po Poljski, ki spada v svetovno serijo, sklenil na drugem mestu v skupnem seštevku. Zaostal je le za Portugalcem Joaom Almeido (Deceuninck-Quick-Step). Zadnjo, sedmo etapo od Zabrz do Krakova (145,1 km) je iz ubežne skupine presenetljivo dobil Nizozemec Julius van den Berg.

MARIBOR - Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na tekmi v spustu za svetovni pokal v Mariboru dosegla četrto mesto in s tem najboljšo uvrstitev na domačih tekmah na najvišji ravni. Zmagala je Francozinja Myriam Nicole s časom 3:35,909. V moški konkurenci je slavil Francoz Loris Vergier. Najboljši Slovenec je bil Luka Berginc na 35. mestu. Žak Gomilšček je končal kot 47.

NOVI SAD - Švicarski gorski kolesar Lars Forster je novi evropski prvak v olimpijskem krosu. Najboljši Slovenec je bil Rok Naglič na 41. mestu. Drugi slovenski predstavnik Gregor Krajnc je končal na 44. mestu. V ženski konkurenci je bila najboljša Francozinja Pauline Ferrand-Prevot. Najboljša slovenska predstavnica Tanja Žakelj je odstopila v drugem krogu. Končno uvrstitev je tako za Slovenijo zabeležila le Maruša Knap.

MURSKA SOBOTA/LJUBLJANA - Tekma 5. kroga Prve lige Telemach med Muro in Kalcer Radomljami je bila zaradi hudega naliva in posledično razmočenega igrišča prekinjena v 59. minuti pri rezultatu 2:2. Olimpija Ljubljana pa je doma z 1:3 izgubila proti Kopru.

MÜNCHEN - Nemški nogometni velikan Bayern iz Münchna je na uradni spletni strani potrdil, da je danes pri 75 letih umrl legendarni nemški napadalec Gerd Müller, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Eden najboljših napadalcev v zgodovini je v karieri dosegel 365 prvenstvenih zadetkov za Bayern v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Za reprezentanco takratne Zahodne Nemčije je na 62 tekmah dosegel kar 68 golov.

MONTREAL - Italijanka Camila Giorgi je presenetljiva zmagovalka teniškega turnirja WTA v Montrealu z nagradnim skladom 1,835 milijona dolarjev (1,56 milijona evrov). V finalu je po dveh nizih ter uri in 42 minutah igre s 6:3 in 7:5 premagala Čehinjo Karolino Pliškovo in tako prišla do uspeha kariere. Šele 71. igralka z lestvice WTA je igrala v devetem finalu turnirja WTA, prvem serije 1000. Pred tem je slavila dvakrat.

VIGO - Aktualni španski nogometni prvak Atletico Madrid je novo sezono začel z zmago na gostovanju v Vigu pri Celti z 2:1, vratar Jan Oblak pa se je vpisal v klubsko zgodovino. To je bil namreč njegov 304. nastop za madridski klub, s čimer je postal vratar, ki je največkrat oblekel rdeče-beli dres.

SPIELBERG - Južnoafričan Brad Binder je presenetljivi zmagovalec kaotične dirke za veliko nagrado Avstrije v Spielbergu. Šestindvajsetletni dirkač KTM je v zadnjih petih krogih tvegal in v spreminjajočih se razmerah ni odšel v bokse po motocikel za dež ter posledično prišel do druge zmage v karieri med elito motociklizma. V skupnem seštevku v vodstvu ostaja danes sedmi Fabio Quartararo, ki ima 181 točk.

SPA FRANCORCHAMPS - Thierry Neuville je na reliju po domači Belgiji prišel do 14. zmage za svetovno prvenstvo v karieri. Voznik Hyundaia je bil najhitrejši že po prvem dnevu, vodilnega položaja pa do konca ni več izpustil iz rok. Francoski dirkač Sebastien Ogier štiri dirke pred koncem sezone ostaja v vodstvu SP s 162 točkami. Pred Neuvillom in Elfynom Evansom, ki si delita drugo mesto, ima 38 točk prednosti.

kad/zzb/alz/am/zza/kad
© STA, 2021