Pregled - Slovenija, 14. 8. (sobota)

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 14. avgusta.

LJUBLJANA - V petek so opravili 1869 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 264 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 42 covidnih bolnikov, od tega jih sedem potrebuje intenzivno zdravljenje. V petek ni umrl noben covidni bolnik.

LJUBLJANA - Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela tudi nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Medtem ko bo za zaposlene, ki niso bili cepljeni in niso preboleli covida-19, v devetih storitvenih dejavnostih do 22. avgusta testiranje možno še enkrat tedensko, bo od 23. avgusta naprej test veljaven 48 oz. 72 ur.

MARIBOR - Po besedah predsednika NSi in podpredsednika vlade Mateja Tonina v NSi menijo, da bi moral biti pogoj PCT (preboleli, cepljenih, testirani) čim bolj razširjen. Če temu ne bo tako, se bodo ustvarjale različne izjeme, pa tudi zmeda in nezadovoljstvo, je dejal. Tako bi pogoj PCT vpeljali za vse sisteme oz. vse zaposlene.

LJUBLJANA - Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v dopisu izvajalcem hitrih antigenskih testov sporočil, da svetovalna skupina za covid-19 odsvetuje in ne priznava testiranja vzorcev sline zaradi premajhne občutljivosti, o čemer se poroča tudi v literaturi. Tako so tudi neveljavna potrdila o testiranju na podlagi hitrega testa iz sline.

LJUBLJANA - Ponekod po cestah in pred mejnimi prehodi so se cel dan vile kolone vozil. Cel dan je bila kolona na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke, bila je celo 10 kilometrov dolga. Vozniki so več ur čakali na številnih mejnih prehodih s Hrvaško, ponekod so za izstop iz države čakali tudi po pet ur.

LJUBLJANA - Na razpis za mesto glavnega izvršnega direktorja DUTB so se prijavili sedanji vršilec dolžnosti Robert Rožič, Andrej Lazar in Marija Cerjak iz DUTB ter direktor zavoda za blagovne rezerve Toni Rumpf, na podlagi neuradnih informacij poroča Delo. Po nekaterih informacijah naj bi bilo sicer prijav pet, so dodali.

LJUBLJANA - Okrajno sodišče je ustavilo postopek o prekršku posameznici, ki je bila s 400 evri kaznovana zaradi kršenja policijske ure. Vrnjen ji je bil tudi znesek globe, je na Twitterju v petek zapisala Pravna mreža za varstvo demokracije. Premier Janez Janša se je odzval z zapisom, da gre za mrežo "za pomoč virusu in ogrožanju zdravja in življenj".

LJUBLJANA - V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije upajo, da bodo zaposleni v zdravstvenih zavodih dodani med izjeme, pri katerih država krije stroške hitrih testov. Nasprotujejo temu, da se s temi stroški "dodatno obremenjuje domove, kajti posledično se to prevali na oskrbnine, ki pa jih plačujejo stanovalci in njihovi svojci. To za nas ni sprejemljivo".

LJUBLJANA - Za celotno slovensko in evropsko gospodarstvo bi bilo koristno, da bi ljudi, ki imajo na bankah visoke prihranke, spodbudili k vlaganju na kapitalskem trgu in hkrati na tem zagotovili ustrezne pogoje, meni predsednik VZMD Kristjan Verbič. To bo ena osrednjih tem konference, ki jo združenja malih delničarjev septembra pripravljajo na Bledu

LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o orožju. Ta prinaša nekatere novosti za imetnike orožja in orožnih listin pri kategorizaciji orožja, onesposobljenem orožju, zbiranju, posojanju in dajanju orožja v uporabo, omogoča pa tudi legalizacijo orožja. Lastnikom orožja ne bo prinesel dodatnih stroškov, ob neupoštevanju tvegajo do 1500 evrov kazni.

ago/ago
© STA, 2021