Pregled - svet, 14. 8. (sobota)

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 14. avgusta

PORT-AU-PRINCE - Haiti je stresel močan potres z magnitudo 7,2, ki je po dosedanjih podatkih oblasti zahteval najmanj 29 življenj. Povzročil je tudi veliko gmotno škodo. Oblasti opozarjajo, da bo število smrtnih žrtev najverjetneje še naraslo. Žarišče potresa je bilo na jugozahodnem delu Haitija, po navedbah USGS na globini 10 kilometrov v okolici mesta Petit Trou de Nippes kakih 125 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince.

KABUL - Afganistanski predsednik Ašraf Gani je zagotovil, da je ponovna mobilizacija vladnih oboroženih sil v državi trenutno največja prioriteta, saj se talibanski borci bliskovito približujejo prestolnici Kabul. Predsednik ni namignil, da bi morda odstopil ali prevzel odgovornost za trenutne razmere in ni razkril več podrobnosti o načrtih svoje administracije. Talibani so medtem brez upora zavzeli še glavno mesto vzhodne afganistanske province Paktika. Tako so zavzeli že 19 glavnih mest od skupno 34 afganistanskih provinc.

WASHINGTON - V ameriškem obrambnem ministrstvu skušajo po hitrem napredovanju talibanov v Afganistanu pomiriti skrbi in zagotavljajo, da prestolnica Kabul ni neposredno ogrožena, jo pa skušajo talibani izolirati. Podobno taktiko so uporabili tudi pri drugih glavnih mestih pokrajin - najprej so jih obkolili, nato pa zavzeli, pogosto brez boja, je pojasnil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. V Pentagonu priznavajo, da so zaskrbljeni zaradi položaja na terenu, vendar pa poudarjajo, da so v ZDA verjeli, da je afganistanska vojska sposobna zagotavljati varnost v državi. Na koncu pa bodo Afganistanci sami odločili, kaj si želijo.

ANKARA - Število smrtnih žrtev po hudourniških poplavah in zemeljskih plazovih, ki so prizadeli črnomorsko obalo Turčije, je naraslo na 51, je sporočila turška agencija za krizno upravljanje AFAD. Še posebej prizadeti so kraji Bartin, Kastamonu in Sinop. S poplavami se spopadajo tudi na severnem delu črnomorske obale v Rusiji.

ANTALYA - Na jugu Turčije je strmoglavilo rusko gasilsko letalo, ki je na območju pomagalo pri gašenju požarov. Nesreče ni preživel nihče od osmih članov posadke, petih ruskih vojakov in treh turških državljanov, je sporočil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Da ni preživelih, je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo. Vzrok nesreče še ni znan. Po ruskih navedbah je do nesreče prišlo pri pristajanju.

ATENE - Na drugem največjem grškem otoku Evia je znova izbruhnil večji požar. Tokrat je zagorelo na južnem delu otoka v bližini kraja Mesoxoria. Gasilci so prebivalce kraja preventivno pozvali, naj se umaknejo. Gašenje otežuje močan veter, ki bi morda lahko ponovno razpihal tudi požare, ki so jih že ukrotili in pogasili. Sever tega otoka je v minulih dveh tednih prizadelo več uničujočih požarov, v katerih je zgorelo več kot 50.000 hektarov površine.

RIM - Gasilci se v Italiji še naprej spopadajo s številnimi gozdnimi požari. Gasilske ekipe so sporočile, da so v zadnjih 12 urah izvedle 400 intervencij. S požari se borijo iz zraka in tal. Razmere še poslabšuje trajajoča vročina in suša. V Kalabriji so v požarih umrli že štirje ljudje, gasilci pa so za boj s požarom uporabili pet letal za gašenje. Zagorelo je tudi na območju Kampanije, kjer se nahajata Neapelj in Vezuv.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je obseg naravnih katastrof, ki so letos prizadele Rusijo, opisal kot neprimerljiv. Lokalne oblasti je pozval, naj bodo pripravljene iz območij, ki so jih prizadeli gozdni požari, evakuirati še več ljudi in jim zagotoviti finančno podporo. Zavzel se je za sistematično ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Lokalne oblasti je pozval, naj začnejo oblikovati načrte za obnovo hiš.

WASHINGTON - Letošnji julij je bil globalno gledano najbolj vroč mesec v 140-letni zgodovini meritev, je v petek sporočila ameriška uprava za oceane in atmosfero NOAA. Gre za zadnjega v vrsti podatkov, ki po ocenah znanstvenikov pričajo o kritičnosti podnebnih sprememb. Po navedbah NOAA je bila skupna temperatura kopnega in oceanov za 0,93 stopinje Celzija nad povprečjem 20. stoletja in s tem najvišja izmerjena. Letošnji julij je s tem presegel doslej najbolj vroče mesece julij 2016, 2019 in 2020.

PARIZ - Po več mestih v Franciji so se že peto soboto zapored znova zbrale množice protestnikov, ki nasprotujejo vladnim ukrepom proti covidu-19. Po ocenah organizatorjev se je po vsej državi zbralo okoli četrt milijona protestnikov, kar je še enkrat več, kot se jih je zbralo ob začetku tega protestnega vala sredi julija. Protestniki so tokrat izražali nasprotovanje predvsem obveznemu cepljenju zdravstvenih delavcev in obvezni uporabi covidnega potrdila za vstop v zaprte lokale ali za uporabo medkrajevnih vlakov. Ponekod morajo ljudje covidna potrdila, torej potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju, pokazati tudi ob vstopu v nakupovalne centre.

CIUDAD DE MEXICO - Venezuelska vlada in opozicija sta v petek v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico ponovno začeli pogovore, ki so zaenkrat osredotočena na finančne sankcije in volitve. Pogajanja so sicer namenjena končanju politične in gospodarske krize, ki je ohromila državo. Podobni pogovori med predsednikom Nicolasom Madurom in vodjo opozicije Juanom Guaidojem, so v preteklosti že potekali, vendar niso privedli do rešitve.

LOCARNO - Na 74. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu je glavno nagrado, zlatega leoparda, prejel film indonezijskega režiserja Edwina z angleškim naslovom Vengeance is Mine, All Others Pay Cash, ki je nastal v indonezijsko-singapursko-nemški koprodukciji. Na festivalu, ki se je začel 4. avgusta, so prikazali 200 filmov.

TOKIO - Obilno deževje je na zahodu Japonske povzročilo hudourniške poplave in sprožilo več zemeljskih plazov. Pri tem je umrla najmanj ena oseba, še dve pa pogrešajo. Oblasti v Hirošimi in severnem delu otoka Kyushu so danes pozvale tudi k evakuaciji skoraj milijona in pol prebivalcev. Padavine v državi po napovedi meteorologov ne bodo prenehale še par dni.

AMSTERDAM - Na Nizozemskem bodo po letu in pol izobraževanja na daljavo zopet odprli univerze in fakultete, medtem ko klubi, bari in diskoteke v državi ostajajo zaprti, je v petek sporočil nizozemski premier Mark Rutte. Poudaril je, da vlada ne želi tvegati novega vala okužb covida-19.

MOSKVA - V Rusiji so že tretji dan zapored zabeležili rekordno število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu - 819, so sporočile zdravstvene oblasti v Moskvi. Na drugi strani beležijo upad števila novih okužb v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili 22.144. Prevladujoča različica koronavirusa je delta, ki se tako hitro širi tudi v Rusiji.

ms/ms
© STA, 2021