Pregled - šport, 14. 8. (sobota)

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 14. avgusta.

VALLADOLID - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec uvodne preizkušnje dirke po Španiji. Enaintridesetletni Kisovčan je v vožnji na čas v Burgosu za šest sekund ugnal drugega Španca Alexa Aranburuja, tretji pa je bil še en Slovenec Jan Tratnik, zaostal je osem sekund. Nastopila sta še dva slovenska kolesarja, Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil po dobri predstavi 11. z zaostankom 15 sekund, Luka Mezgec (BikeExchange) pa je bil 55. Za svojim rojakom v rdeči majici je zaostal 31 sekund. V nedeljo bo na vrsti druga etapa od Caleruege do Burgosa (166,7 km), ki bo bržčas namenjena sprinterjem.

KATOVICE - Slovenski kolesarski as Matej Mohorič je pred zadnjo etapo dirke po Poljski skupno na drugem mestu. V današnji vožnji na čas je 26-letnik iz Podblice zasedel deveto mesto, v skupnem seštevku pa je pred njim še naprej Portugalec Joao Almeida. Danes je bil član Deceuninck-Quick-Stepa drugi in ima pred zadnjo etapo 26 sekund naskoka. V skupnem seštevku ima Almeida 26 sekund naskoka pred Mohoričem, Kwiatkowski pa na tretjem mestu zaostaja 33 sekund.

MONTREAL - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač se je skupaj s hrvaško soigralko Darijo Jurak uvrstila v finale turnirja serije WTA v kanadskem Montrealu. V polfinalu turnirja z nagradnim skladom 1,55 milijona evrov sta ugnali poljsko-ameriško navezo Magda Linette/Bernarda Pera s 7:5, 6:4.

CINCINNATI - Slovenska teniška igralka Polona Hercog ne bo igrala v glavnem delu turnirja serije WTA 1000 v ameriškem Cincinnatiju. Na turnirju z nagradnim skladom 1,55 milijona evrov je Mariborčanka izgubila v prvem krogu kvalifikacij proti 23-letni Čehinji Marie Bouzkovi s 6:4, 2:6, 3:6. Dvoboj je trajal dve uri in 22 minut. V glavnem delu žreba bo tako od Slovenk nastopila Tamara Zidanšek, ki se vrača na turnejo po prvi turnirski zmagi v švicarski Lozani 18. julija. V prvem krogu se bo bodisi v ponedeljek bodisi v torek pomerila z nekdanjo zmagovalko OP Francije, Latvijko Jeleno Ostapenko.

DOMŽALE/MARIBOR - Nogometaši Domžal so v 5. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Bravu z 0:2 (0:1). Maribor pa je premagal CB24 Tabor Sežano z 2:0 (1:0).

LJUBLJANA - Ljubljana je v petek zvečer gostila finala 18. državnega prvenstva v košarki 3x3, ki je to sezono v prenovljeni podobi potekal pod imenom Hud basket. Veliki zmagovalci finalnega turnirja, ki je dal prvake v petih kategorijah, so postali košarkarji Pirana, ki so se veselili ubranitve naslova državnih prvakov. V konkurenci članic je slavila ekipa Ljubljana Hot shots v postavi Katja Sever, Zala Šrot, Špela Berus in Eva Zoja Dolanc.

LEON - V španskem Saberu se je s sprintom končalo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Dopoldne je Anže Urankar med kajakaši priveslal do brona, za las pa sta pod zmagovalnimi stopničkami ostala Ana Šteblaj in Nejc Žnidarčič, ki sta bila četrta. Popoldne pa je ekipa kajakašev Urankar, Simon Oven in Žnidarčič osvojila zlato.

STOCKHOLM - Slovenski speedwayist Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva v Malilli na veliki nagradi Švedske zasedel 13. mesto. Zmagal je Poljak Bartosz Zmarzlik pred Rusom Artjomom Laguto in Švedom Fredrikom Lindgrenom.

KOEBENHAVN - Belgijski kolesarski zvezdnik Remco Evenepoel je zmagovalec dirke po Danski. Enaindvajsetletnik je danes slavil še v peti etapi, vožnji na čas v Frederiksbergu, pred tem pa je po samostojnem napadu dobil tudi četrtkovo tretjo etapo od Toenderja do Vejleja. Slovenskih kolesarjev na dirki po Danski, ki spada v drugi najvišji rang tekmovanj, ni bilo.

BRUSELJ - Belgijski dirkač Thierry Neuville je zadržal vodstvo tudi po drugem dnevu domačega relija za svetovno prvenstvo. Voznik Hyundaija ima deset sekund prednosti pred irskim moštvenim kolegom Craigom Breenom, medtem ko tretjeuvrščeni Valižan Elfyn Evans (Toyota) zaostaja 42 sekund. Lanski svetovni prvak iz Francije in trenutno vodilni v skupni razvrstitvi Sebastien Ogier je z zaostankom 46 sekund na petem mestu, tik pred njim je njegov finski moštveni kolega iz Toyote Kalle Rovanperä.

PARIZ - Športni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Kit McConnell je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da ni nobene možnosti, da bi bil karate, ki je letos v Tokiu doživel olimpijski prvenec, tudi v Parizu čez tri leta del olimpijske družine. V preteklih dneh sta se francoski olimpijski prvak v karateju do 67 kg Steven Da Costa in francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu trudila prepričati odgovorne, da bi bil karate tudi na programu prihodnjih poletnih OI, ki bodo leta 2024 v Franciji, a neuspešno. McConnell je pojasnil, da dodajanje oziroma spreminjanje športov za Pariz ni mogoče že nekaj časa, saj je bil končen seznam določen že pred Tokiem 2020.

ad/alz/lr/kad/lr
© STA, 2021