Pregled - šport, 10. 8. (torek)

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 10. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenski virtuoz Luka Dončić je danes podpisal zgodovinsko pogodbo z Dallas Mavericks. Z njo je postal najbolje plačani slovenski športnik vseh časov, hkrati pa najmlajši v zgodovini lige NBA s takšno vsoto. V naslednjih petih letih bo zaslužil 176 milijonov evrov. Kot je na novinarski konferenci dejal slovenski košarkarski as, so se mu uresničile sanje. Po pravilih lige NBA bo Dončić v novi pogodbi užival šele od sezone 2022/23 dalje. Letos ga bo Dallas namreč plačal še po veljavni oziroma osnovni, ki jo je Ljubljančan kot novinec v tekmovanju podpisal pred tremi leti leti. Ta mu bo v naslednji sezoni prinesla 10,1 milijona dolarjev. Po novi pogodbi od 2022/23 bo Dončić prvo sezono dobil 35,7 milijona, zadnjo, peto, do katere ima pravico igralec sam, 47,1 milijona oziroma v povprečju 41,4 milijona, poročajo ameriški mediji.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec sta na Brdu pri Kranju sprejela slovenske olimpijce. Čestitala in zahvalila sta se jim za njihove nastope in dosežene uspehe na olimpijskih igrah v Tokiu, ob tem pa izpostavila vlogo športa pri povezovanju ljudi tudi v težkih trenutkih. Množica športnih navdušencev je drevi na ljubljanskem Kongresnem trgu pozdravila slovenske junake, ki so s svojimi uspehi v zadnjih dveh tednih navduševali na olimpijskih igrah v Tokiu. Navdušene navijače so od najboljših pozdravila zlata plezalka Janja Garnbret in kanuist Benjamin Savšek ter srebrna judoistka Tina Trstenjak.

KRAKOV - Slovenski kolesarski as Matej Mohorič je po dveh etapnih zmagah na Touru obdržal dobro formo in drugo etapo dirke po Poljski od Zamošča do Przemysla sklenil na tretjem mestu. Etapa je pripadla Portugalcu Joau Almeidi. Mohorič je v generalni razvrstitvi napredoval na drugo mesto. Vodilni položaj je z drugo profesionalno zmago prevzel Almeida, od naslednje sezone moštveni kolega Tadeja Pogačarja. V seštevku ima štiri sekunde naskoka pred Mohoričem, isti čas ima še po novem tretji, Italijan Diego Ulissi. V sredo bo na sporedu tretja od sedmih etap od Sanoka Do Rzeszowa, ki bo dolga 226,4 km.

LJUBLJANA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo septembra nastopila na evropskem prvenstvu na Češkem, na katerem bo branila srebrno odličje. Po uvodnih tednih priprav v Kranjski Gori in Ljubljani slovensko izbrano vrsto ta vikend čakajo tudi prve tekme. Izbrana vrsta se je zdaj preselila v Ljubljano, od koder bo že v četrtek odpotovala v Osijek in tam odigrala tri pripravljalne tekme s Hrvaško. Giuliani ima na pripravah v Ljubljani na voljo 14 odbojkarjev, ki bodo 1. septembra odpotovali v Ostravo, kjer bo potekalo tekmovanje v okviru skupine B letošnjega EP. Pred odhodom na Češko slovenske odbojkarje med 20. in 22. avgustom čaka še nastop na močnem pripravljalnem turnirju v Ukrajini, na katerem se bodo pomerili z Bolgarijo, Srbijo in Ukrajino.

LJUBLJANA - Nogometaši Domžal so na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij konferenčne lige v Stožicah izgubili proti Rosenborgu z 1:2. Domžalčani, ki so na prvi tekmi na Norveškem doživeli poraz z 1:6, so tako končali nastope v evropskem tekmovanju. Gol za Domžale je danes dosegel Matej Podlogar.

PONTA DELGADA - Portugalski nogometni klub Santa Clara je danes na uradni spletni strani zapisal, da je kar devet nogometašev pozitivnih na novi koronavirus. Tekmec ljubljanske Olimpije v tretjem krogu kvalifikacij za nastop v skupinskem delu konferenčne lige bo tako v Slovenijo pripotoval s številčno oslabljeno ekipo. Portugalci bodo v Ljubljano prišli zgolj s 14 igralci, poročajo portugalski mediji. Santa Clara je prvo tekmo proti Ljubljančanom pretekli četrtek na domačem igrišču dobila z 2:0.

IASI - Laura Unuk je zmagala tudi v drugem krogu šahovskega evropskega prvenstva za ženske, ki poteka v romunskem mestu Iasi, in bo v naslednjem krogu igrala z vodilno na razpredelnici, Nemko Josefine Heinemann. Unukova je na skupnem 10. mestu med 117 tekmovalkami ter je ena izmed 16 šahistk, ki so zabeležile po dve zmagi. Od preostalih Slovenk je Zala Urh z eno točko na 46. mestu, točko ima na 58. mestu tudi Rozmanova, na 93. mestu je s pol točke Hercogova. Prvakinja bo znana po 11. krogih 20. avgusta.

PARIZ - Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi je po poročanju francoskega dnevnika L'Equipe dosegel dogovor s francoskim prvoligašem PSG. Štiriintridesetletnega Argentinca, ki se je od Barcelone poslovil po 21 letih, v naslednjih nekaj urah pričakujejo v francoski prestolnici. Šestkratni najboljši nogometaš sveta bi moral po poročanju L'Equipa danes zvečer opraviti zdravniški pregled v Parizu in nato podpisati dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja. Novinarska konferenca je v Parizu predvidena v sredo.

BEOGRAD - Najboljši teniški igralec sveta Novak Đoković je sporočil, da ne bo nastopil na mastersu v Cincinnatiju. Lov srbskega zvezdnika na zlati slam se je na olimpijskih igrah Tokio 2020 končal, ko je ostal celo brez kolajne, zdaj pa je prek družbenih omrežij odpovedal tudi masters, ki je na programu od 14. do 22. avgusta. Kljub razočaranju v Tokiu pa je Đoković še vedno na dobri poti do najboljše sezone v karieri, saj je letos osvojil odprto prvenstvo Avstralije, Francije ter Wimbledon.

LJUBLJANA - Košarkarski klub Cedevita Olimpija je okrepil mladi Blaž Habot, ki je v sezoni 2020/21 igral v dresu Hopsov iz Polzele. Habot je z zmaji podpisal štiriletno pogodbo, so danes sporočili iz ljubljanskega kluba.

ABU DABI - Kolesarski veteran George Bennett je podpisal dveletno pogodbo z moštvom UAE Team Emirates, katere prvi zvezdnik je slovenski as Tadej Pogačar. Enaintridesetletni Novozelandec, specialist za gorske etape, bo tako dres emiratske ekipe nosil do konca sezone 2023. Pred tem je bil Bennett član Jumbo-Visme, kjer je bil eden najbolj zvezstih pomočnikov Primoža Rogliča.

alz/lr/jz/sag/kad/gj/zzb/zza/ad/lr
© STA, 2021