Pregled - svet, 10. 8. (torek)

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 10. avgusta.

BERLIN - V Nemčiji so se vlada in dežele dogovorile, da bodo 11. oktobra ukinile brezplačne hitre teste na novi koronavirus. Izjema bo veljala za tiste, ki se ne smejo cepiti ali za njih ne velja priporočilo, naj se cepijo, med njimi nosečnice in mlajše od 18 let. Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala vse, ki imajo možnost, naj se cepijo.

KABUL - Talibani so kot sedmo in osmo v manj kot tednu dni zasedli še glavni mesti pokrajin Farah na zahodu države in Baglan na severu države. ZDA so sporočile, da ne nameravajo ustaviti umika iz Afganistana. Zaostrovanje razmer v EU ustvarja trenja glede vračanja nezakonitih migrantov v državo. Kabul je EU pozval k zamrznitvi prisilnega vračanja, a šest članic unije želi, da se to nadaljuje.

PEKING - Kitajska je ostro protestirala, ker je Litva odobrila odprtje predstavništva Tajvana v Vilniusu. Napovedala je odpoklic svojega veleposlanika v Vilniusu, od Litve pa je že zahtevala, da umakne svojega veleposlanika iz Pekinga.

BERLIN - Nemška vlada in zvezne dežele so se dogovorile o skladu za pomoč po poplavah višini 30 milijard evrov. Vlada bo prispevala 16 milijard evrov, ostalo pa dežele. Nemška kanclerka Angela Merkel je dogovor označila za znak nacionalne solidarnosti.

WASHINGTON - Ameriški senat je z 69 glasovi proti 30 potrdil predlog 1000 milijard dolarjev vrednega zakona o obnovi propadajoče infrastrukture ZDA. Predlog mora sedaj potrditi še predstavniški dom kongresa. Senatna pogajanja so trajala več mesecev. Konec tedna je nato v na pol razdeljenem senatu, kjer imata stranki po 50 sedežev, uspelo ključno glasovanje proti obstrukciji.

NEW YORK - Newyorški demokratski guverner Andrew Cuomo je popustil pritiskom političnih voditeljev stranke in naznanil odstop s položaja, ki bo začel veljati čez dva tedna. Kot je dejal 63-letni demokratski politik, ki ga je več žensk obtožilo spolnega nadlegovanj, je to v danih okoliščinah najboljše, kar lahko stori. Obtožbe še vedno odločno zanika.

VARŠAVA - Na Poljskem je začela razpadati vladajoča koalicija, potem ko je premier Mateusz Morawiecki odstavil svojega podpredsednika in ministra za razvoj Jaroslawa Gowina, ki je eden od vodij koalicijskih strank. Gowin je ob tem že potrdil, da to pomeni konec zavezništva konservativnih strank in koalicije.

ATENE/ANKARA - V Grčiji so bili v več delih države požari že pod nadzorom, še vedno pa so nenadzorovani pustošili po otoku Evija. Grški premier Kiriakos Micotakis se je v ponedeljek državljanom opravičil za vse šibke točke v boju proti požarom. Dva tedna po izbruhu so bili ti tudi v Turčiji v pretežni meri pod nadzorom, izjema je bil požar v jugozahodni provinci Mugla.

MOSKVA - Ruski preiskovalni odbor je vložil nove kazenske ovadbe proti tesnima sodelavcema opozicijskega voditelja in kritika Kremlja Alekseja Navalnega. Vodji njegovih organizacij Leonida Volkova in Ivana Ždanova so ovadili, ker da sta "zbirala finančna sredstva za financiranje ekstremistične organizacije".

PEKING - Kitajsko višje sodišče je potrdilo smrtno kazen kanadskemu državljanu Robertu Lloydu Schellenbergu zaradi tihotapljenja mamil. Kanadčan je bil postranska žrtev zaostrovanja odnosov med državama konec leta 2018, njegova obsodba pa je potem odnose med Pekingom in Ottawo še dodatno poslabšala.

BRUSELJ/RIGA - Evropska komisija je sporočila, da je po zamrznitvi vseh letov iz Iraka v Belorusijo konec minulega tedna število prihodov nezakonitih migrantov v Litvo znatno upadlo. Minuli konec tedna so zabeležili le štiri nezakonite prihode. S težavami se sedaj spoprijema tudi Latvija, ki je razglasila lokalne izredne razmere ob meji z Belorusijo.

NEW YORK - Odvetniki Virginie Giuffre so v ponedeljek na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku vložili civilno tožbo proti britanskemu princu Andrewu zaradi spolnih napadov in zlorab, ko je bila stara 17 let. Giuffrejeva je bila ena od žrtev milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je po aretaciji avgusta 2019 storil samomor.

DUŠANBE - Rusija, Tadžikistan in Uzbekistan so končali skupne vojaške vaje v bližini tadžikistanske meje z Afganistanom, kjer so talibani od začetka umika tujih sil pred tremi meseci močno napredovali, je sporočil ruski general Aleksander Lapin in poudaril, da je vaja potekala med naraščanjem napetosti v Afganistanu.

DUNAJ - Avstrijski zdravstveni minister Wolfgang Mückstein je napovedal, da bodo v Avstriji sredi oktobra začeli cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom. Rizične skupine bodo lahko tretji odmerek cepiva prejele tudi prej. V državi so doslej z najmanj enim odmerkom cepili 60 odstotkov prebivalcev.

SOFIJA - Mesec dni po predčasnih parlamentarnih volitvah je zmagovalec, vodja populistične stranke Obstaja takšen narod (ITN) Slavi Trifonov nepričakovano umaknil minuli petek predstavljeni predlog glede oblikovanja vlade, češ da ne uživa zadostne podpore.

spo/spo
© STA, 2021