Pregled - Slovenija, 10. 8. (torek)

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 10. avgusta.

TABOR - Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič si je skupaj s predstavniki lokalnih skupnosti v Spodnji Savinjski dolini ogledal kmetijske površine, ki jih je v preteklih dneh prizadelo neurje s točo. Ocenil je, da je toča na hmelju povzročila približno 80-odstotno škodo in napovedal prizadevanje za pomoč hmeljarjem.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob opravljenih 1848 PCR testih potrdili 216 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 11,7 odstotka, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 36 covidnih bolnikov, kar je za štiri več kot dan prej, sedem oseb pa potrebuje intenzivno nego, kar je enako kot dan prej. Umrl ni noben covidni bolnik. Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v zadnjem obdobju potrdili 299 primerov različice delta, kar predstavlja 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev.

LJUBLJANA - Slovenski virtuoz Luka Dončić je dopoldan v Ljubljani podpisal zgodovinsko pogodbo z Dallas Mavericks. Z njo je postal najbolje plačani slovenski športnik vseh časov, hkrati pa najmlajši v zgodovini lige NBA s takšno vsoto. V naslednjih petih letih bo zaslužil 207 milijonov dolarjev oziroma 176 milijonov evrov. "Danes so se moje sanje uresničile. Košarka mi je v življenju dala ogromno in me popeljala na številne čudovite kraje. Počaščen in vznemirjen sem, da bom ostal v Dallasu kot del Mavericks," je na novinarski konferenci povedal 22-letni Dončić.

LUKOVICA - Ljubljanska avtocestna policija je doslej opravila več nadzorov, zadnjega v ponedeljek. Ustavili so preko 100 tovornih vozil in avtobusov ter ugotovili nad 30 kršitev, med drugim preobremenjena vozila, vožnjo pod vplivom alkohola ali brez vozniškega dovoljenja. Nadzori so po oceni inšpektorja Matije Mandlja učinkoviti in bodo z njimi nadaljevali.

LJUBLJANA - Na pomoč Severni Makedoniji v boju s požari se je podala nova skupina slovenskih gasilcev. Skupina 52 gasilcev bo delovala na območju Berova, kjer bo zamenjala slovensko gasilsko odpravo, ki je tam od prejšnjega tedna. Na območju bodo predvidoma šest dni. V Slovenijo se bodo predvidoma vrnili 17. avgusta. Razmere na območju so še vedno resne, opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

LJUBLJANA - Slovenska industrija je junija zabeležila rast. Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila v šestem letošnjem mesecu za 1,6 odstotka višja kot maja in za 18,9 odstotka nad tisto iz junija lani, presežena je bila tudi vrednost iz junija 2019. V prvem polletju se je industrijska proizvodnja okrepila za 13,7 odstotka, je sporočil državni statistični urad.

LJUBLJANA - V Srebrni niti od pristojnih zahtevajo dostop do osebnega družinskega zdravnika in krepitev javne mreže ter javnega zdravstvenega sistema za vse. Pozive, ki zadevajo predvsem problematiko dostopnosti zdravstvenih storitev za starejše, so strnili v šest zahtev, s katerimi želijo prispevati k zdravju družbe, so zapisali.

LJUBLJANA - Epidemiološka obravnava primerov zajčje mrzlice (tularemije) v severnoprimorski regiji je prvič v Sloveniji potrdila prisotnost bakterije Francisella tularensis v pitni vodi treh zasebnih vodovodov namenjenih lastni oskrbi, so pojasnili na NIJZ. Preiskava za potrditev vzročnosti še poteka. Na NIJZ odsvetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi.

CELJE - Žirija za podelitev Veronikine nagrade je v letu 2021 iz množice izdanih pesniških zbirk izbrala pet najboljših. Nominirani so Alja Adam, Esad Babačić, Tina Kozin, Ana Pepelnik in Muanis Sinanović. Prejemnik nagrade, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, bo razglašen na podelitvi 31. avgusta na celjskem Starem gradu.

LJUBLJANA - Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova bo do nedelje gostil filmsko-literarni projekt Poletje na platnu in med platnicami, ki bo potekal pod okriljem Slovenske kinoteke in pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature. Na sporedu bodo filmi, pogovori in drugi dogodki, letos na temo družinskih odnosov.

pa/pa
© STA, 2021