Pregled - šport, 8. 8. (nedelja)

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 8. avgusta.

TOKIO - S sklepno slovesnostjo v Tokiu so se danes končale igre 32. olimpijade moderne dobe. "To so bile olimpijske igre upanja, solidarnosti in miru," je ob ugašanju olimpijskega ognja ocenil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Pogledi pa so že uprti v Pariz, prizorišče naslednjih poletnih iger, ki bodo čez tri leta.
Zaključna slovesnost se je začela z ognjemetom in pregledom športnih utrinkov s tokratnih iger, ki jih je epidemija covida-19 prestavila za eno leto. Sledil je prihod športnikov, ki jih je bilo na osrednjem tokijskem prizorišču nekaj manj, kot jih je sicer ob koncu iger vajeno olimpijsko občinstvo. Zaradi koronavirusnih ukrepov so se športniki od Japonske namreč morali posloviti 48 ur po zadnjem nastopu.

KEGUMS - Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagal na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v latvijskem Kegumsu, potem ko je bil drugi tako v prvi kot drugi vožnji. Za svetovnega prvaka je bila to tretja letošnja zmaga po Nizozemski in Rusiji. V SP je zdaj Gajser povečal prednost, ima 270 točk, najbližji zasledovalec je Romain Febvre z 257. V šibkejšem razredu MX2 je z zmagama v obeh vožnjah slavil Francoz Maxime Renaux. Slovenski predstavnik Jan Pancar je bil v prvi vožnji 18., v drugi 17., skupno na dirki pa 19. s sedmimi novimi točkami v SP.

MARIBOR - Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je evropska prvakinja v spustu. V domačem Mariboru je za drugi naslov evropske prvakinje v karieri v tej disciplini ugnala Italijanko Eleonoro Farina in še eno Italijanko Veronika Widmann. V moški konkurenci je slavil Francoz Loris Vergier. Najboljši Slovenec je bil Luka Berginc na 13. mestu.
Sedemindvajsetletna Hrastnikova je bila evropska prvakinja že leta 2018, v letih 2016 in 2019 pa je bila podprvakinja.

BRNIK - Košarkarji, ki so Slovenijo razveseljevali zadnji mesec in pol s predstavama v Litvi in na Japonskem, so se vrnili v domovino. Na Brniku jih je pričakala lepa množica ljudi, med prvimi pa jim je čestitke in globok priklon izrekel predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Novinarske konference sta se udeležila še selektor Aleksander Sekulić in Luka Dončić. "Ko smo se na začetku junija zbrali za kvalifikacijski turnir v Kaunasu, si seveda ni nihče predstavljal, da se bomo na olimpijskih igrah potegovali za najvišja mesta. Na žalost se nam ni izšlo za medaljo, čeprav bi si jo po prikazanem zaslužili. Zmanjkalo nam je malo športne sreče. Vseeno so fantje spisali eno lepo zgodbo, za kar si zaslužijo vse čestitke," je dejal Sekulić.

SEŽANA - Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 4. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:2 (0:0).

KIDRIČEVO - Nogometaši Aluminija in Mure so se v 4. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).

MONTREAL - Slovenska teniška igralka Polona Hercog se ni prebila na glavni del turnirja WTA v Montrealu z denarnim skladom 1.560.419 evrov. V zadnjem krogu kvalifikacij je 85. igralko sveta s 7:5 in 6:3 premagala Čehinja Tereza Martincova.

SAN JOSE - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač se je s hrvaško soigralko Darijo Jurak uvrstila v finale teniškega turnirja serije WTA v San Joseju. Na turnirju z nagradnim skladom 480.800 evrov sta 35-letna Slovenka in dve leti starejša Hrvatica v polfinalu po natanko dveh urah s 7:6 (2), 7:6 (6) ugnali ameriško navezo Caty McNally/Coco Vandeweghe.

CLUJ-NAPOCA - Nemška teniška igralka Andrea Petković je zmagovalka turnirja serije WTA v romunski Cluj-Napoci z nagradnim skladom 197.910 evrov. V finalu je v Tuzli rojena 33-letnica zanesljivo s 6:1, 6:1 premagala Egipčanko Majar Šerif.

SPIELBERG - Španec Jorge Martin (Pramac Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v avstrijskem Spielbergu. Za prvo zmago v tej konkurenci v karieri je dirko za VN Štajerske v elitnem razredu motoGP dobil pred rojakom Joanom Mirom (Suzuki) in Francozom Fabiem Quartararojem (Yamaha). S tretjim mestom je Quartararo ostal trdno v vodstvu SP, zdaj ima 172 točk, na drugem je njegov rojak, danes šesti Johann Zarco (Pramac Ducati) s 132, Mir na tretjem jih ima 121.

BARCELONA - Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi se je z novinarsko konferenco na Camp Nouu uradno poslovil od Barcelone, za katero je igral celo dosedanjo kariero. Štiriintridesetletni šestkratni dobitnik zlate žoge za najboljšega na svetu je v solzah priznal, da si je želel ostati v Kataloniji, toda finančne težave kluba tega niso dopustile. "Jaz in družina smo bili letos prepričani, da bomo ostali tu, doma. To smo si želeli bolj kot karkoli," je dejal igralec, ki je bil od konca junija brez pogodbe z Barcelono. "Še vedno se nisem sprijaznil z realnostjo, s tem, da moram zapustiti klub in spremeniti življenje. Ljubim ta klub," je povedal. Messija v zadnjih dneh močno povezujejo s prestopom v Paris Saint-Germain, ki si ga v Evropi realno edini nekako lahko privošči, potem ko se mu je odpovedal Manchester City. Argentinec tega ni potrdil, dejal pa je, da je to verjetno.

tb/alz/lr/zzb/kad/sag/ad/am/tb
© STA, 2021