Pregled - svet, 8. 8. (nedelja)

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 8. avgusta.

KUNDUZ - Talibani so osvojili afganistansko mesto Kunduz, ki je eno ključnih. Kasneje so v spopadih z afganistansko vojsko osvojili še mesti Sar-e-Pul na severu države in Talokan na severovzhodu države. Skupaj so tako zavzeli pet prestolnic pokrajin. Afganistansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da skušajo vladne sile ponovno zavzeti ključne položaje v Kunduzu. V mesti Šebergan in Sar-e-Pul pa so poslali okrepitve.

ATENE/ANKARA/SKOPJE/RIM - Na severnem delu grškega otoka Evija še vedno gori več kvadratnih kilometrov gozda. Z otoka so evakuirali že več tisoč ljudi. Tamkajšnje lokalne oblasti so opozorile, da so jih pustili na cedilu. Razmere niso veliko boljše niti na polotoku Peloponez, a se počasi stabilizirajo. Slednje velja tudi za območje severno od Aten. Tam je po prvih ocenah ogenj uničil več kot 300 hiš in industrijskih objektov. V Turčiji skušajo pod nadzor spraviti še najmanj šest požarov. Razmere se niso umirile niti v Italiji, kjer svarijo pred novim vročinskim valom. Se pa stanje počasi umirja v Severni Makedoniji, kjer pomagajo tudi slovenski gasilci.

WASHINGTON - Po obsežnem požaru na severu Kalifornije, ki je v celoti uničil dve mesti, oblasti pogrešajo najmanj pet ljudi. Požar Dixie je do sobote zvečer uničil več kot 180.000 hektarjev površin. Gasilcem je uspelo doslej pod nadzor spraviti okoli 21 odstotkov požara, v katerem so bili doslej ranjeni trije gasilci.

PARIZ/RIM - V Franciji so v soboto potekali najmnožičnejši protesti proti uvedbi covidnega potrdila za vstop v restavracije in medkrajevne vlake doslej. Zbralo se je 237.000 ljudi. Protesti so večinoma minili mirno, po vsej državi so aretirali 35 ljudi. Sedem policistov je bilo med protesti lažje poškodovanih. Protesti proti covidnemu potrdilu so potekali tudi v Italiji. V Rimu je na ulice prišlo več kot tisoč ljudi, še več tisoč pa jih je protestiralo v Milanu.

DUNAJ - V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 553 novih okužb z novim koronavirusom, kar je precej nad običajno številko za nedeljo, hkrati pa je tudi nad sedemdnevnim povprečjem, ki znaša 511 okužb. Običajno ob koncu tedna v Avstriji zabeležijo manj okužb, prejšnjo nedeljo so poročali o 452 novih okužbah, še en teden prej pa 322. Doslej je en odmerek cepiva proti covidu prejelo 59,9 odstotka prebivalstva, okoli 54 odstotkov pa jih je prejelo oba odmerka.

BRISBANE/SYDNEY - V avstralskem mestu Brisbane so odpravili zaprtje javnega življenja, ki so ga z namenom zajezitve novega koronavirusa uvedli pred osmimi dnevi. V Sydneyju, kjer javno življenje stoji že približno en mesec in pol, medtem število okužb še naprej narašča. V zvezni državi Novi Južni Wales, v katerem leži Sydney, so v zadnjem dnevu potrdili 262 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od sredine junija pa že več kot 5000.

TEL AVIV - Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom so v Izraelu uvedli zaostrene omejitvene ukrepe. Na prireditvah na prostem z več kot sto udeleženci so znova obvezne maske. Manjših prireditev pa se lahko udeležijo le cepljeni, preboleli in tisti z negativnim testom na novi koronavirus, to velja tudi za otroke.

BRUSELJ - Evropska komisija je sporočila, da so seznanjeni z napovedjo predsednika poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost PiS Jaroslawa Kaczynskega, da bodo ukinili disciplinski senat vrhovnega sodišča v trenutni obliki. Tiskovna predstavnica komisije je povedala, da bodo to skrbno preučili. Še vedno pa pričakuje, da bo Varšava komisijo do 16. avgusta obvestila, kako bo spoštovala odločitev Sodišča EU iz sredine julija, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom unije.

BRUSELJ - Evropska unija je ob obletnici volitev v Belorusiji predsedniku Aleksandru Lukašenku zagrozila z novimi sankcijami. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je bil kritičen še do izkoriščanja migrantov v politične namene. Režim je pozval, naj izpusti več kot 600 političnih zapornikov.

TEHERAN - Novi iranski predsednik Ebrahim Raisi je za svojega prvega podpredsednika imenoval Mohameda Mokberja, vodjo pomembne ustanove v državni lasti, ki je na ameriškemu seznamu sankcij. Na tem seznamu je tudi Mokber. Vodja kabineta pa je postal bivši tožilec Golamhosein Esmaili, ki je na evropskem seznamu sankcij.

RIM/TUNIS - V pristanišče na Siciliji je uspešno vplula ladja Ocean Viking s 549 migranti na krovu. Pred tem je čakala pet dni, da so ji italijanske oblasti dodelile varno pristanišče. Tunizija je medtem v soboto prestregla okoli 700 migrantov, ki so skušali doseči Evropo, med njimi je bilo 180 tunizijskih državljanov. V kraju Sfax je policija pridržala še osem oseb, ki jih sumijo tihotapljenja ljudi.

ZAGREB - Na Hrvaškem je 1,055 milijona turistov, od tega 886.000 tujih in 169.000 domačih. Slovencev je 125.000, s čimer so za Nemci drugi najštevilčnejši med tujimi gosti. V prvem tednu avgusta so imeli na Hrvaškem 981.000 prihodov turistov in 7,4 milijona nočitev, kar je 78 odstotkov prihodov in 91 odstotkov nočitev, zabeleženih v prvem tednu avgusta 2019.

NEW JERSEY - Umrl je soustanovitelj ameriške funk zasedbe Kool & The Gang Dennis Thomas, ki je bil star 70 let. Nazadnje je z zasedbo nastopil 4. julija v Los Angelesu.

blm/blm
© STA, 2021