Pregled - šport, 6. 8. (petek)

Ljubljana, 6. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 6. avgusta.

TOKIO - Janja Garnbret je prva olimpijska zmagovalka v zgodovini športnega plezanja. Dvaindvajsetletnica je zlato kolajno v Tokiu osvojila z najboljšo predstavo v kombinaciji s skupnim izidom 5 točk. V hitrosti je bila 5., prva v balvanih, v težavnosti pa je z višino 37+ osvojila prvo mesto in premagala najbližjo zasledovalko domačinko Miho Nonaka. Garnbretova je Sloveniji priborila tretjo zlato kolajno na igrah v Tokiu. Po zlatih kolajnah Primoža Rogliča v vožnji na čas cestnega kolesarstva in Benjamina Savška v kanuju v slalomu na divjih vodah. Gre za peto odličje odprave iz dežele na sončni strani Alp pod petimi krogi v Tokiu. Srebrno in bron sta šla v roke Japonk. Miho Nonaka, ki bi lahko z najboljšim dosežkom v težavnosti edina ogrozila slovensko zlato, ni presegla dosežka Slovenke v težavnostni smeri. Padla je že na oprimku številka 21. Z zmnožkom točk 45, tretja je bila v hitrosti in balvanih ter peta v težavnosti, je osvojila srebro.

COURCHEVEL - Slovenske skakalke so na tretji preizkušnji poletne velike nagrade v francoskem Courchevelu dosegle še tretjo zmago. Tako kot na dveh tekmah v Wisli je bila tudi danes najboljša Urša Bogataj. Slovenski uspeh je s tretjim mestom dopolnila Nika Križnar. Med njima je končala Avstrijka Marita Kramer. Špela Rogelj je bila 18., Ema Klinec pa kot zadnja slovenska finalistka 26. Jerneja Brecl se s 35. mestom ni uvrstila v finale. V seštevku tekmovanja po treh tekmah in treh zmagah s polnim izkupičkom 300 točk vodi Bogatajeva. Kramerjeva je druga s 172 točkami, Japonka Sara Takanashi, ki danes ni nastopila, je tretja s 160, na četrto mesto se je prebila Križnarjeva (136). V deseterici je od Slovenk še Ema Klinec na osmem mestu (86).

LUBLIN - Dirkači so v svetovnem prvenstvu v speedwayu danes vozili peto dirko sezone. V poljskem Lublinu je še na tretji zaporedni dirki slavil svetovni prvak, domačin Bartosz Zmarzlik. Z novo zmago je tudi prevzel vodstvo v SP. Slovenski dirkač Matej Žagar je bil danes deseti. V finalu sta si stopničke privozila še domačin Dominik Kubera in Šved Fredrik Lindgren.

HORTA - Nogometaši ljubljanske Olimpije so na prvi tekmi 3. kroga konferenčne lige v Ponti Delgadi izgubili proti Santa Clari z 0:2. Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Ljubljani.

LJUBLJANA - Slovenski košarkarski superzvezdnik Luka Dončić naj bi kratkem podpisal novo pogodbo z ameriško ekipo Dallas Mavericks, ki igra v severnoameriški ligi NBA. Uradno ponudbo mu bo po poročanju novinarja spletne platforme Substack Marca Steina vodstvo Dallasa predstavilo kar prihodnji teden v Sloveniji. Stein, nekdanji novinar New York Timesa in mreže ESPN, je na Twitterju zapisal, da bodo lastnik Dallasa Marc Cuban, novopečeni svetovalec Dirk Nowitzki, glavni trener Jason Kidd, generalni menedžer Nico Harrison in njegov pomočnik Michael Finley prihodnji teden v Sloveniji obiskali Dončića in mu v podpis ponudili petletno pogodbo, ki mu bo prinesla več kot 200 milijonov dolarjev. Po nekaterih informacijah naj bi bil znesek 207 milijonov dolarjev (175 milijonov evrov).

CLUJ-NAPOCA - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je skupaj z rusko soigralko Natelo Dzalamidze napredovala v finale turnirja dvojic v romunskem Cluj-Napoci z denarnim skladom 197.910 evrov. V polfinalu je slovensko-ruska naveza s 7:6 (4) in 6:3 premagala rusko-nemško dvojico Aleksandra Panova/Julia Wachaczyk. Polfinalni dvoboj je trajal uro in 33 minut. V nedeljskem finalu bosta Juvanovi in Dzalamidzejevi nasproti stali Poljakinja Katarzyna Piter in Egipčanka Majar Šerif.

LJUBLJANA - Nogometaši Krke in kranjskega Triglava, ki so v 1. krogu 2. slovenske lige zmagali, so odprli 2. krog. Uspešnejši so bili Gorenjci, ki so v gosteh zmagali z 2:1. Mark Čeh in Veron Šalja sta bila strelca za goste, Josip Krznarić pa je postavil končni izid.

LJUBLJANA - Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi, ki je po več kot dveh desetletjih končal igranje za španskega velikana Barcelono, se po poročanju več medijev iz Francije, Španije in Južne Amerike najverjetneje seli k francoskemu Paris Saint-Germainu. Messi je prost igralec, potem ko so pri Barceloni priznali, da si ga zaradi finančnih težav in pravil lige ne morejo več privoščiti in posledično podpisati nove pogodbe z njim, kljub 50-odstotnemu znižanju plače. Argentinski reprezentant, ki je nedavno osvojil naslov južnoameriškega prvaka z Argentino, bi se tako med drugim pridružil nekdanjemu soigralcu Neymarju, francoskemu zvezdniku Kylianu Mbappeju, nekdanjemu tekmecu in kapetanu Reala Madrida Sergiu Ramosu, Italijanoma Marcu Verrattiju in Gianluigiju Donnarummi ter kopici drugih odličnih nogometašev, ki jih vodi Mauricio Pochettino. Francoski L'Equipe je poročal, da v klubu pripravljajo dvoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno sezono, po njej pa bi Messiju pripadlo 40 milijonov evrov na sezono.

PARIZ - Z današnjo tekmo med Monacom in Nantesom se je začela nova sezone francoske nogometne lige. V prvi tekmi sta se ekipi razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1). V soboto bosta na sporedu tekmi Lyon - Brest in Troyes - PSG, vsi preostali klubi pa bodo prve tekme nove sezone igrali v nedeljo. Prvak iz sezone 2020/21 Lille bo za uvod v novo gostoval pri Metzu.

tb/lr/kad/gj/zza/alz/bg/tb
© STA, 2021