Pregled - svet, 6. 8. (petek)

Ljubljana, 6. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v petek, 6. avgusta.

KABUL - Talibani v Afganistanu so sredi hitrega napredovanja v spopadih z vladnimi silami prvič od začetka umika tujih sil zasedli katero od prestolnic tamkajšnjih pokrajin - v njihove roke je padlo mesto Zarandž v pokrajini Nimroz. Pred spiralo nasilja v Afganistanu so na regionalnem vrhu posvarili vodje petih držav srednje Azije, na zasedanju o razmerah v državi se je sešel Varnostni svet Združenih narodov.

RIM - V Italiji je za vstop v zaprte prostore in na množične dogodke postalo obvezno covidno potrdilo. Tega morajo Italijani predložiti za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, igralnice, bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov. Izjema so mlajši od 12 let in tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

ANTALYA/ATENE - V Grčiji in Turčiji se je nadaljeval boj s požari in razmere se še niso umirjale. Severno od Aten so morali zaradi nevarnosti požarov evakuirati ljudi, od katerih so jih več prepeljali v bolnišnice. Dva človeka sta zaradi požarov umrla. Dve smrtni žrtvi so zahtevali tudi požari na jugu Italije v pokrajini Reggio Calabria. Požari pa so še naprej divjali tudi v Severni Makedoniji, Albaniji in na Kosovu.

KOBLENZ - Tožilstvo v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalška je v primeru smrtonosnih poplav sredi julija uvedlo preiskavo proti vodji okrožja Ahrweiler Jürgnu Pföhlerju. Sumijo ga malomarnosti, ki je vodila v številne smrti tamkajšnjih prebivalcev. V poplavah na zahodu Nemčije v sredini julija je umrlo najmanj 189 ljudi, od tega 141 na območju doline Ahr. 17 jih še pogrešajo.

HIROŠIMA - V Hirošimi so se z minuto molka spomnili napada z atomsko bombo pred 76 leti ob koncu druge svetovne vojne. Župan mesta Kazumi Matsui je pozval svet, naj se umakne od jedrskega orožja k dialogu, ki bo zgrajen na zaupanju. Štiri tone težka jedrska bomba je uničila okoli 90 odstotkov mesta. Praktično takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi, skupno število je zaradi posledic kasneje doseglo 140.000.

BRUSELJ - Slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije je za 18. avgust sklicalo sestanek notranjih ministrov EU, ki bodo razpravljali o razmerah v Litvi. Namen srečanja je okrepiti zavedanje o razmerah v Litvi, ki se sooča s hudim migracijskim pritiskom na meji z Belorusijo.

KIŠINJOV - Parlament v Moldaviji je potrdil novo, proevropsko vlado pod vodstvom premierke Natalie Gavrilite. Njena stranka Akcija in solidarnost (PAS), v kateri zaseda položaj podpredsednice, ima v poslanskih klopeh po volitvah 11. julija absolutno večino. Nova vladna ekipa je tudi že prisegla na položaje.

SOFIJA - Skoraj štiri tedne po zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah je bolgarska populistična stranka Obstaja takšen narod (ITN) predstavila svojo manjšinsko vlado. Kandidat za premierski položaj je filozof Plamen Nikolov. Vlado mora potrditi še parlament, a uspeh ni zagotovljen.

TEL AVIV - Izraelska vojaška letala so že drugi dan zapored obstreljevala Libanon, potem ko je od tam proti Izraelu priletelo več kot deset raket. Večino raket iz Libanona je sicer prestregel protiraketni obrambni sistem, nekaj pa jih je padlo na neposeljena območja, so sporočili iz izraelske vojske. Odgovornost za izstrelitev raket je prevzelo z Iranom povezano gibanje Hezbolah.

TOKIO - Mednarodni olimpijski komite je v primeru beloruske športnice Kristine Timanovske dvema beloruskima trenerjema odvzel akreditaciji in ju zaprosil, naj nemudoma zapustita olimpijsko vas. Tako se je v sredo odločila disciplinska komisija. Gre sicer za začasni ukrep, ki je v interesu dobrega počutja beloruskih športnikov, ki so še vedno v Tokiu, so pojasnili.

WASHINGTON - Bela hiša je sporočila, da so glede na podatke Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v ZDA proti covidu-19 povsem cepili polovico vse prebivalcev. V predhodnih 24 urah so opravili 821.000 cepljenj, od tega 555.000 s prvimi odmerki.

WASHINGTON - Ameriška televizijska mreža CNN je po poročanju ameriških medijev minuli teden odpustila tri zaposlene, ker so na delovno mesto prišli, kljub temu da se niso cepili proti covidu-19. Mreža se sicer zanaša na poštenost zaposlenih, saj od njih zahtevajo, da se cepijo proti covidu, ni pa jim treba predložiti potrdila.

AMSTERDAM - Evropska agencija za zdravila je potrdila, da je znižana raven trombocitov v krvi povezana s cepivom proti covidu-19 podjetja Johnson&Johnson. Stranska učinka tega cepiva pa sta tudi omotica in šumenje v ušesih. Poudarili so, da razmerje med koristmi in tveganji cepljenja s tem cepivom ostaja nespremenjeno.

CANBERRA - Avstralska vlada je sporočila, da bo izplačala 75.000 avstralskih dolarjev (okoli 47.000 evrov) odškodnine številnim domorodnim prebivalcem, ki so jih kot otroke prisilno ločili od njihovih staršev. Za odškodnine t. i. ukradeni generaciji aboriginov bo avstralska država namenila skupno 378 milijonov avstralskih dolarjev.

LONDON - Britanski zunanji minister Dominic Raab je sporočil, da bo Velika Britanija afganistanskim novinarjem in drugim medijskim delavcem, ki so sodelovali z britanskimi mediji in jih zdaj ogrožajo talibani, ponudila zatočišče. K temu je vlado pozvalo več britanskih medijev.

WASHINGTON - Delodajalci so v ZDA julija ustvarili 943.000 več delovnih mest, kot so jih ugasnili, so pokazali podatki ameriškega ministrstva za delo. Stopnja brezposelnosti se je ob tem znižala za 0,5 odstotne točke na 5,4 odstotka.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je na prireditvi pred Belo hišo v četrtek podpisal izvršni ukaz za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki vključuje tudi prostovoljno zavezo ameriške avtomobilske industrije, da bo do leta 2030 polovica novih modelov vozil v prodaji električnih.

spo/spo
© STA, 2021