Pregled - Slovenija, 6 .8. (petek)

Ljubljana, 6. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 6. avgusta.

TOKIO - Slovenska šampionka v športnem plezanju Janja Garnbret je na olimpijskih igrah ob premieri tega športa osvojila zlato kolajno. To ji je uspelo z najboljšo predstavo v kombinaciji s skupnim izidom pet točk. S tem je Slovenija v Tokiu priborila tretje zlato odličje, ob še enem srebrnem in bronastem odličju.

LJUBLJANA - V četrtek so ob opravljenih 1771 PCR-testih potrdili 144 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je 8,1 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 29 covidnih bolnikov, od tega jih sedem potrebuje intenzivno zdravljenje. V četrtek je umrl en covidni bolnik. V državi je po ocenah NIJZ aktivnih 1379 primerov okužb, 86 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa znaša 116.

LJUBLJANA - NIJZ je v četrtek zvečer objavili novo različico mobilne aplikacije za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT. Ta z odčitavanjem QR kode evropskega digitalnega potrdila uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju PCT pogoja, odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je povabil izvajalce zdravstvene dejavnosti k oddaji ponudb za začasni prenos programa za letos. Gre za program, ki ga do konca leta ne bodo mogli izvesti javni zavodi oz. koncesionarji. Ministrstvo za zdravje je v uradnem listu objavilo pravilnik o največjem dopustnem obsegu nerealiziranega programa, ki se lahko začasno prenese.

LJUBLJANA - Programski svet RTV Slovenija bo predlog generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak obravnaval na seji 16. avgusta. Po pravnem mnenju, ki ga je pridobil svet, bo takrat sprejeta odločitev pravočasna.

LJUBLJANA - Po odhodu sil zveze Nato iz Afganistana naj bi se zaradi strahu pred talibani več afganistanskih sodelavcev Slovenske vojske za pomoč obrnilo tudi na Slovenijo. Ministrstvo za obrambo skupaj z zunanjim in notranjim preučuje možnost za nudenje pomoči posameznikom in njihovim družinam. Obrambni minister Matej Tonin je dejal, da slovenska vojska ne bo nikogar pustila za seboj.

LJUBLJANA - Pivovarji so ob mednarodnem dnevu piva opozorili na velike posledice epidemije covida-19 na pivovarsko panogo in na visoke trošarine na alkoholne pijače. Po mnenju predsednika Združenja slovenskih pivovarn Jerneja Smolnikarja so pivovarji naredili korak naprej z inovativnimi načini poslovanja.

KAMNIK - Začel se je festival Kamfest. Po napovedih organizatorjev bo 18. edicija največjega kamniškega poletnega festivala spet svobodneje zadihala. Obiskovalce bodo vozili z vlakom, prizorišča bodo od Zapric in mestnega jedra do Mekinj in Barutane. Na šestih prizoriščih se bo v devetih dneh zvrstilo 55 dogodkov.

LJUBLJANA - Delovati je začela dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti Forsale, ki bo na prvi, pilotni dražbi v sklopu festivala Mladi levi ponudila gledališko predstavo Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd. Umetniška vodja hiše Lea Kukovičič je pojasnila, da uvajajo nov model cenitve in dražbe predstav.

MARIBOR - Na pomurski avtocesti se je zgodila nesreča, v kateri je umrla ena oseba, tri pa so težje poškodovane. Po podatkih policije je 79-letna voznica zavila na napačno stran avtoceste in trčila v avtomobil, ki je po prehitevalnem pasu prehiteval tovornjak in se ni mogel umakniti. Letos je na območju Policijske uprave Maribor v 12 prometnih nesrečah umrlo 12 ljudi.

bdo/bdo
© STA, 2021