Pregled - svet, 5. 8. (četrtek)

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 5. avgusta

KNIN - Hrvaško politično vodstvo je na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 26. obletnici vojaške operacije Nevihta posvarilo pred zgodovinskim revizionizmom. Premier Andrej Plenković je poudaril, da ne bodo nikomur nikdar dopustili, da bi pod vprašaj postavil obrambni značaj domovinske vojne. To je tudi sporočilo Srbiji, ki bi morala po njegovem mnenju opustiti brezplodno retoriko zgodovine, se soočiti s svojo odgovornostjo in se usmeriti k politiki sprave in prihodnosti, je dejal. Predsednik države Zoran Milanović pa je Srbiji sporočil, da Hrvaška ne bo prenehala z iskanjem izginulih državljanov.

BEOGRAD - V srbskem kraju Busije so v sredo obeležili dan trpljenja srbskega ljudstva v drugi svetovni vojni in v operaciji Nevihta. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da čeprav dogodke vsak razume na svoj način, se življenja ne more zaustaviti. Ob tem je Hrvaški in ostalim ponudil roko partnerstva. Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije pa je na slovesnosti povabil k molitvi za vse žrtve, ki se jih ne sme pozabiti, hkrati pa morajo kot kristjani znati oprostiti.

PARIZ - Francoski ustavni svet je odobril zakon, ki uvaja uporabo covidnega potrdila v kavarnah in restavracijah ter obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev. Covidno potrdilo bo treba predložiti tudi za notranje letalske polete in potovanja z medkrajevnimi vlaki. Predložiti jih bodo morali tudi nenujni bolniki v zdravstvenih ustanovah ter obiskovalci tovrstnih ustanov in domov za ostarele. Določene dele zakona je ustavni svet sicer zavrnil. Zakon bo začel veljati s ponedeljkom.

PARIZ/BRUSELJ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo Francija septembra starejše in ranljive začela cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. Podobno napovedujejo tudi druge države, med njimi Nemčija. To sicer sproža vrsto vprašanj, tudi to, ali je to skladno z načelom globalne solidarnosti, k čemur prisega EU. V Evropski komisiji so poudarili, da je odločitev o tretjem odmerku v rokah članic EU.

BRUSELJ - EU je zaradi migracijskih pritiskov iz Belorusije v sredo poklicala na pogovor beloruskega odpravnika oziroma odpravnico poslov v Bruslju. Posredovala je sporočilo velike zaskrbljenosti in jasno stališče, da je izkoriščanje migrantov in beguncev v politične namene povsem nesprejemljivo, so povedali v Evropski komisiji. EU je sicer v pogajanjih z Irakom glede zajezitve prihodov. Iz te države namreč prihaja večina migrantov, ki nezakonito vstopajo v EU iz Belorusije.

VARŠAVA - Beloruska atletinja Kristina Timanovska je dan po prihodu na Poljsko povedala, da je vesela, da je na varnem. Dejala je, da ne namerava zaprositi za politični azil in da želi zgolj nadaljevati svojo športno kariero. Dodala je, da namerava ostati na Poljskem. Izrazila je upanje, da bodo tja prišli tudi starši. Na Poljsko naj bi v kratkem prispel tudi njen soprog Arsenij Zdanevič, je povedala atletinja. Belorusijo je zapustil v začetku tedna.

TEHERAN - Ebrahim Raisi je v iranskem parlamentu uradno prisegel kot novi predsednik Irana. Na položaju je nasledil zmernega politika Hasana Rohanija. Ob tem je napovedal podporo vsakršnim diplomatskim naporom za odpravo ameriških sankcij proti svoji državi. Poudaril je, da politika pritiska in sankcije Irana ne bodo odvrnile od sledenja svojim zakonitim pravicam. Ena ključnih nalog novega predsednika in njegove vlade bo vrnitev ZDA k mednarodnemu sporazumu o iranskem jedrskem programu. Raisi sporazum načeloma podpira, a obenem opozarja, da se ne bo pogajal samo zato, da se pogaja, ampak da zaščiti ključne nacionalne interese Irana.

DUŠANBE - Rusija je začela vojaške vaje skupaj z uzbekistansko in tadžikistansko vojsko v Tadžikistanu v bližini meje z Afganistanom, kjer so talibani od začetka umika tujih sil pred tremi meseci močno napredovali. V naslednjih dneh bo več kot 2500 vojakov iz Rusije in dveh nekdanjih sovjetskih republik krepilo vojaško sodelovanje.

BRUSELJ - EU je obsodila znatno stopnjevanje nasilja v Afganistanu zaradi okrepljenih napadov talibanov ter pozvala k nujnemu, celovitemu in stalnemu premirju, sta v skupni izjavi zapisala visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Vojaška ofenziva talibanov je po njunih besedah v neposrednem protislovju z njihovimi izjavami o zavezanosti k rešitvi konflikta s pogajanji in mirovnim procesom v Dohi. Nekatera od dejanj talibanov bi lahko bila vojni zločini in jih bo treba preiskati, še poudarja EU v izjavi.

ATENE/ANKARA - Tako v Grčiji kot Turčiji se nadaljuje boj s požari, ki že več dni divjajo v teh in tudi drugih evropskih državah. Grški gasilci poskušajo spraviti pod nadzor dva večja požara - enega v bližini mesta Olimpija in drugega na otoku Evija. V Turčiji je medtem velik požar dosegel termoelektrarno v provinci Mugla. Z območja so evakuirali več sto ljudi.

RIM - Po hudem neurju z obilnimi padavinami so s severa Italije v sredo že drugič v desetih dneh poročali o poplavah in zemeljskih plazovih, ki so med drugim prizadeli območje okoli jezera Como. Iz kampa v kraju Dervio so morali evakuirati 120 ljudi, ker je bližnja reka prestopila bregove. Po deževju so začele reke prestopati bregove tudi na Južnem Tirolskem, kjer so zaradi zemeljskih plazov zaprli več cest. V srednji in južni Italiji po drugi strani še naprej divjajo požari.

LONDON - Britanska vlada je pozno v sredo posodobila pogoje vstopa v državo in v tem okviru sedem držav držav, med njimi Slovenijo, uvrstila na zeleni seznam. Od nedelje zjutraj bo tako med drugim za potnike iz Slovenije za vstop v Anglijo potreben le negativen test na novi koronavirus, ne glede na cepilni status osebe. Za potnike iz Francije bo po novem mogoč vstop brez karantene.

BALTIMORE - Podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so v sredo kazali, da je bilo s covidom-19 po vsem svetu doslej potrjeno okuženih več kot 200 milijonov ljudi. Število umrlih s covidom-19 znaša 4,25 milijona.

PEKING - Kitajska namerava v letošnjem letu državam po svetu zagotoviti dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19, je napovedal kitajski predsednik Xi Jinping. Poleg tega bo mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv Covax namenila 100 milijonov ameriških dolarjev.

TRST - Ministri za inovacije skupine G20 so potrdili deklaracijo, ki opredeljuje 12 ukrepov za pospešitev digitalnega prehoda gospodarstev in vlad. Med drugim se ti nanašajo na digitalno transformacijo proizvodnje, izkoriščanje umetne inteligence ter ozaveščanje in zaščito potrošnikov v globalnem digitalnem gospodarstvu.

CARACAS - Venezuela bo od inflacije prizadetemu bolivarju odvzela šest ničel, je sporočila venezuelska centralna banka. S to potezo želijo olajšati uporabo tamkajšnje valute. Sprememba bo stopila v veljavo 1. oktobra letos, ko bodo izdani novi bankovci. Nekdaj bogata proizvajalka nafte trenutno prestaja že četrto leto hiperinflacije in osmo leto recesije. Med januarjem in majem so se cene dvignile za 265 odstotkov.

MADRID - Španska policija je sporočila, da je prijela enega vodilnih članov italijanske mafijske družine 'Ndrangheta, ki nadzira večino trgovine s kokainom v Evropi. Domenico Paviglianiti je eden najbolj iskanih italijanskih ubežnikov in eden glavnih vodij mafijskih operacij na severu Italije in v Južni Ameriki. Italijanski mediji so ga poimenovali kar "šef vseh šefov", predvsem zaradi njegove vloge v zločinih, ki jih je izvedel v 80. in 90. letih.

ms/ms
© STA, 2021