Pregled - Slovenija, 5. 8. (četrtek)

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 5. avgusta.

LJUBLJANA - V sredo so ob 1610 PCR testih potrdili 138 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je 8,6 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 28 covidnih bolnikov, intenzivno zdravljenje jih potrebuje osem. V sredo ni umrl noben covidni bolnik. Trenutno je v državi po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 1293 primerov okužb, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa znaša 112.

LJUBLJANA - Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da bodo v teh dneh objavili novo aplikacijo za preverjanja izpolnjevanja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogojev. Aplikacija sledi odloku o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, ki je začel veljati opolnoči.

LJUBLJANA - Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik bo prekinila inšpekcijski postopek in vprašanje ustreznosti odloka PCT, s katerim vlada določa obdelavo osebnih podatkov, prepustila v presojo ustavnemu sodišču. Kot navaja, razume epidemiološke razmere in nujnost ukrepov, a poudarja, da lahko v skladu z ustavo obdelavo osebnih podatkov določa le zakon. Zaradi zagotavljanja pravne varnosti državljanov tega ni dopustno urejati z vladnimi odloki. Pri sprejemanju odlokov namreč ni mogoče dosegati take stopnje demokratičnega procesa odločanja kot v DZ, je dodala.

LJUBLJANA - Predstavniki vzgoje in izobraževanja so na sestanku na ministrstvu za zdravje prejeli predvsem informacije o trenutnem epidemiološkem stanju v državi. Seznanili so jih tudi s PCT pogoji, dobili so določene informacije glede testiranj, niso pa izvedeli, kako bo potekal pouk jeseni. Po besedah Karmen Cunder iz Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva so na sestanku izvedeli, da se bo tudi v prihajajočem šolskem letu izvajalo prostovoljno samotestiranje. Predstavnike ministrstva so po njenih besedah med drugim pozvali, naj v prihodnjem šolskem letu zagotovijo, da bodo navodila natančna in da naj pridejo pravočasno.

LJUBLJANA - Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta v sredo vložila novo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, so sporočili iz upravnega sodišča. Zadevo bodo obravnavali kot nujno v času poletnih sodnih počitnic. Tožilca sta tožbo vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. maja. Sodišče je že v sredo poslalo tožbo z zahtevo za izdajo začasne odredbe toženi stranki v odgovor. Ker so predvideni kratki roki, sodišče odziv vlade pričakuje prihodnji teden.

LJUBLJANA - Premier Janez Janša je v intervjuju za poljsko tiskovno agencijo PAP poudaril, da je pravo Evropske unije nad nacionalnimi zakoni, ne pa tudi nad ustavami držav članic. Ob tem je izpostavil pomen razumevanja zgodovinskih okoliščin in izhodišč posameznih držav članic, tudi v luči neodvisnosti sodstva.

LONDON - Britanska vlada je v sredo posodobila pogoje vstopa v državo in v tem okviru sedem držav držav, med njimi Slovenijo, uvrstila na zeleni seznam. Od nedelje zjutraj bo tako med drugim za potnike iz Slovenije za vstop v Anglijo potreben le negativen test na novi koronavirus, ne glede na cepilni status osebe.

LJUBLJANA - Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) nasprotuje predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in se zavzema za njegov umik iz nadaljnje obravnave. Predlog namreč spreminja del, ki določa, kdo upravlja z zbranim denarjem iz prispevkov, ne izboljšuje pa sistema zdravstvenega varstva v korist bolnikov, menijo.

LJUBLJANA - Promet z nepremičninami se je v koronskem letu 2020 zmanjšal, cene nepremičnin pa so rasle naprej. V začetku tega leta je po normalizaciji poslovanja število transakcij poskočilo in bilo aprila na približno enaki ravni kot v letu pred epidemijo. Rast cen se je še nekoliko pospešila, so sporočili iz Geodetske uprave RS.

LJUBLJANA - Vlada je na sredini dopisni seji sprejela odgovor na dva opomina Evropske komisije. V odgovoru na opomin glede prenosa novih pravil EU o ravnanju z odpadki pojasnjuje, da bodo pravila prenesena z novim zakonom o varstvu okolja predvidoma do konca leta. V odgovoru o izpolnjevanju obveznosti glede izvajanja pristaniških storitev pa meni, da naj se področna uredba za Luko Koper ne bi uporabljala.

SLOVENJ GRADEC - Do sobote bo že šesto leto potekal filmski festival Shots, ki bo letos organiziran pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu. Shots bo postregel s 14 kratkimi filmi iz desetih držav, ki se bodo potegovali tudi za nagrado občinstva. Prizorišče se bo vsak večer odprlo ob 19. uri, ob 21. uri pa se bodo pričele projekcije.

TOLMIN - Po letu dni zatišja so v tolminskem Sotočju zopet pričarali reggae ritme, in sicer na devetem mednarodnem reggae festivalu Overjam. Do nedelje bodo obiskovalci lahko prisluhnili znanim reggae izvajalcem, kot so Gentleman, Anthony B, Dub FX, Raymond Wrigth, Jah Mason in mnogi drugi. Organizatorji so poskrbeli tudi za številne dnevne aktivnosti.

mg/mg
© STA, 2021