Pregled - Slovenija, 3. 8. (torek)

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 3. avgusta.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob 1773 PCR testih potrdili 181 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 10,2 odstotka. Po podatkih vlade je bilo potrjenih 71 odstotkov več okužb kot pred tednom dni. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so med 18. in 25. julijem sekvencirali 161 vzorcev novega koronavirusa in zaznali različico delta v 98,1 odstotka vzorcev.

LJUBLJANA - Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je opozorila, da je v Sloveniji več kot tretjina starejših od 50 let še vedno nezaščitenih proti covidu-19. Po njenih besedah je izjemno pomembno, da se ta populacija že v avgustu precepi proti covidu-19, sicer nas jeseni čaka katastrofa, saj bodo bolnišnice znova prenapolnjene s covidnimi bolniki.

LJUBLJANA - Direktor NIJZ Milan Krek je za STA potrdil, da v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravljajo pravno podlago za aplikacijo, namenjeno preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev, ki bo hkrati omogočala učinkovit nadzor nad istovetnostjo. Pričakuje, da bo pravna podlaga sprejeta do jeseni, hkrati pa bo na voljo tudi posodobljena aplikacija.

LJUBLJANA - Vlada je pripravila predlog novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki bo v javni razpravi do 3. septembra. Med cilji so uskladitev določb s pravnim redom EU, ureditev avtomatiziranega preverjanja registrskih tablic v javnem prometu v skladu z odločbo ustavnega sodišča in učinkovitejše delovanje policije pri opravljanju nalog.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti, ki je obravnaval morebitno diskriminacijo v primeru letne ocene dela za javno uslužbenko, je na podlagi statistične analize potrdil diskriminacijo. Nadrejena je namreč pri ocenjevanju uslužbenke upoštevala njeno odsotnost zaradi koriščenja dopusta za nego in varstvo novorojenčka, zaradi česar je bila slabše obravnavana.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti so zaključili dve ločeni preiskavi, ki sta potekali zoper hudodelski združbi, ki sta nezakonito vozili tujce čez mejo in ozemlje Slovenije. Skupaj so pridržali sedem oseb, ki so od lani organizirale prepovedane prehode meje za več kot 200 tujcev, so sporočili s policije. Šest osumljencev je v priporu, en v hišnem priporu.

LJUBLJANA - Objava predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja, ki je nedavno na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, je tudi med političnimi strankami sprožila ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. V opoziciji pričakujejo tudi odziv vlade in ukrepanje pristojnih organov pregona.

KOZINA - Na enem od gradbišč bodočega drugega tira železnice med Divačo in Koprom so začeli z betoniranjem prvih 100 od skupno 215 metrov viadukta Glinščica. Kot je ob tej priložnosti napovedal generalni direktor družbe 2TDK Pavel Hevka, bo objekt zgrajen v roku, jeseni naj bi prišle na vrsti servisne cevi, po novem letu pa dela na glavnih ceveh.

LJUBLJANA - Do ponedeljka je nove bone za turizem, kulturo in šport, t. i. bone 21, unovčilo 147.867 upravičencev, in sicer v skupni vrednosti 10,81 milijona evrov. V približno dveh tednih koriščenja novih bonov je bilo tako porabljene nekaj manj kot šest odstotkov njihove vrednosti, so STA povedali na Finančni upravi RS.

LJUBLJANA - Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in mariborskem letališču vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so julija poletele na pomoč 80-krat, od tega 34-krat v gore, 41-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, petkrat pa za prevoz inkubatorja.

LJUBLJANA - V programu Filma pod zvezdami je na sporedu predpremiera filma Nekoč so bili ljudje v režiji Gorana Vojnovića. V trilerju se v navezavi na begunsko tematiko odvija osebna drama protagonistov in njihovih bližnjih. Vojnović je presodil, da film postaja vse aktualnejši, saj se mu zdi, da postajamo "vse manj človeški".

jb/jb
© STA, 2021