Pregled - šport, 3. 8. (torek)

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 3. avgusta.

MIAMI - Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić, ki je lani s svojo ekipo v ligi NBA Miami Heat zaigral v velikem finalu, bo zamenjal delodajalca. V veliki menjavi igralcev, v kateri je vročica pridobila Kyla Lowryja iz Toronta in za 90 milijonov dolarjev zadržala na Floridi Duncana Robinsona, se k Toronto Raptors seli Dragić. Lowry bo po devetih sezonah pri Toronto Raptors, mnogi ga imajo za najboljšega igralca tega kluba v zgodovini, ki je Toronto leta 2019 popeljal tudi do naslova prvaka, kariero nadaljeval na Floridi. Že košarkar sam je prek družbenih omrežij napovedal, da bi se rad preselil k Miami Heat, ESPN pa poroča, da bo za tri leta podpisal pogodbo, vredno 90 milijonov dolarjev. Da se seli iz Miamija, je potrdil tudi Dragić v objavi na družbenih omrežjih. Kot je zapisal v objavi na Instagramu, se zahvaljuje floridskemu klubu za podpore v zadnjih sedmih letih. "Od prvega dne ste me sprejeli kot del družine, zato smo vam jaz in moja družina večno hvaležni za življenje, ki smo ga zgradili, prijatelje, ki smo jih spoznali, in izkušnje, ki smo jih doživeli," je dodal Dragić.

LJUBLJANA - Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je, kot kaže, prečrtal nastop na letošnji dirki po Španiji. Iz njegove ekipe so danes sporočili, da v petek, 13. avgusta, pripravljajo zanj sprejem v domači Komendi, start Vuelte pa je 14. Na seznamu za špansko pentljo pa je za zdaj še vedno olimpijski prvak v vožnji na čas, Primož Roglič. Pogačar je to sezono dosegel vse svoje zastavljene cilje. Še drugič zaporedoma je dobil najprestižnejšo kolesarsko dirko na svetu, Tour de France, sezono pa je v Tokiu pospremil še z olimpijskim bronom na cestni dirki. Zato v njegovem taboru zanj pripravljajo velik sprejem, ki bo prihodnji petek od 17.30 naprej v Komendi. Nanj vabijo vse navijače in športne navdušence, da skupaj s kolesarskim asom še enkrat podoživijo vse lepe trenutke sezone.
Zato pa so na startnem seznamu za dirko po Španiji, ta bo letos od 14. avgusta do 5. septembra, trije Slovenci. Ob Rogliču, ki je moral po dveh padcih prisilno predčasno končati dirko po Franciji, zato pa mu je v uteho lahko naslov olimpijskega prvaka po izjemni predstavi v kronometru, še Jan Tratnik, ki je v Tokiu opravil levji delež pri Pogačarjevemu bronu na cestni dirki, ter Jan Polanc.

MURSKA SOBOTA - Slovenski nogometni reprezentant Nino Kouter je tudi uradno postal novi član turškega drugoligaša Manise, katerega član je še en slovenski nogometaš Leon Sever. Kot so zapisali pri Muri, so za 27-letnega vezista dobili odškodnino, a njene višine niso razkrili. Kouter je z Muro osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka, v prvi in drugi slovenski ligi ter slovenskem pokalu je zbral 201 nastop, ob tem pa dosegel dvajset zadetkov. Za Muro je zaigral tudi na štirinajstih tekmah v evropskih tekmovanjih in se dvakrat vpisal med strelce.

SAN JOSE - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je v paru s Hrvatico Darijo Jurak napredovala v četrtfinale turnirja WTA v San Joseju z nagradnim skladom 565.530 dolarjev. Drugi nosilki sta bili v osmini finala s 6:3, 5:7 in 10:8 boljši od rusko-ameriške naveze Anastasija Potapova - Amanda Anisimova.

NEW YORK - V severnoameriški košarkarski ligi NBA je te dni precej pestro, saj klubi lovijo podpise prostih igralcev. Eno večjih pogodb je podpisal Chris Paul, ki je Phoenixu obljubil nadaljnjo štiriletno zvestobo, v zameno pa dobil 120 milijonov dolarjev. Še 64 milijonov več bo za enako obdobje pri Miamiju dobil Jimmy Butler. Miami, ki je Gorana Dragića poslal v Toronto, je bogato nagradil Jimmyja Butlerja, ki bo v štirih letih dobil 184 milijonov dolarjev, približno pol manj pa v petih letih Duncan Robinson, poročajo ameriški mediji. Dallas, pri katerem sicer blesti Luka Dončić in ki naj bi bil blizu podpisa 202 milijona dolarjev vredne petletne pogodbe, je podaljšal sodelovanje s Timom Hardawayem mlajšim, za štiri leta bo slednji dobil 72 milijonov dolarjev. Pri Dallasu so sicer za eno leto podaljšali tudi z Bobanom Marjanovićem, pripeljali so Sterlinga Browna (6,2 milijona) in Reggieja Bullocka (30,5 milijona za tri leta). Moštvo Golden State Warriors in njegov zvezdnik Stephen Curry pa sta se dogovorila za štiriletno podaljšanje pogodbe, po kateri bo vrhunski strelec prejel 215 milijonov dolarjev.
Triintridesetletni Curry, ki bi vstopil v zadnje leto stare, petletne in 201,2 milijona vredne pogodbe (v naslednji sezoni bo dobil 45,8 milijona), je prvi igralec v zgodovini NBA z dvema vsaj 200 milijonov dolarjev vrednima pogodbama.

PARIZ - Slovaški kolesarski zvezdnik Peter Sagan, ki je letos zaradi poškodbe predčasno končal Tour in moral izpustiti olimpijske igre, bo v naslednji sezoni vozil za ekipo TotalEnergies. Kot so sporočili iz francoskega moštva serije continental pro, so sklenili dvoletno pogodbo. V moštvu, ki ima od letos novega glavnega pokrovitelja, upajo, da bodo tudi s Saganovo pomočjo postali kandidati za vstop v elitno konkurenco moštev serije WorldTour. Letos so sicer že nastopili na dirki po Franciji s posebnim vabilom organizatorjev.

ZÜRICH - Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku afriške zveze Caf Issi Hayatouju izrekla enoletno prepoved delovanja v nogometu in mu naložila še plačilo 32.000 evrov kazni. Vzrok so nepravilnosti pri deljenju televizijskih pravic. Štiriinsedemdesetletni Kamerunec, tudi nekdanji podpredsednik Fife, naj bi kot predsednik Cafa raje izbral enega prosilca televizijske in trženjske pravice od leta 2014 do 2017 in tako preprečil konkurenco v škodo zveze.

tb/ase/lr/gj/zza/am/bg/jz/ad/jav/spo/zzb/tb
© STA, 2021