Pregled - svet, 3. 8. (torek)

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 3. avgusta

TOKIO/VARŠAVA/BRUSELJ - Mednarodni olimpijski komite je začel uradno preiskavo o primeru beloruske atletinje Kristine Timanovske. Ta je sicer v ponedeljek na poljskem veleposlaništvu v Tokiu dobila humanitarni vizum in naj bi v kratkem, morda že v sredo, odpotovala na Poljsko. Vlada v Varšavi Belorusiji očita "zločinski poskus" ugrabitve športnice, poljski premier Mateusz Morawiecki pa je zatrdil, da so ji pripravljeni omogočiti nadaljevanje športne kariere. V EU so v odzivu na dogajanje poudarili, da je poskus nasilne repatriacije atletinje še en primer brutalnosti represivnega Lukašenkovega režima.

KIJEV - Beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki je pred represijo režima v Minsku pobegnil v Ukrajino in je tam vodil nevladno organizacijo, s katero je pomagal drugim Belorusom pri begu iz domovine, so našli obešenega v parku v Kijevu. Policija je zaradi suma, da gre za umor, že sprožila preiskavo.

BRUSELJ - Evropska komisija je Belgiji, Luksemburgu in Portugalski izplačala prva evropska sredstva za okrevanje v skupni vrednosti okoli treh milijard evrov. Vrstni red držav pri dodeljevanju predplačil je odvisen od njihovih nacionalnih postopkov, potrebnih za sklenitev sporazumov o financiranju, pojasnjujejo v komisiji. Članice sredstva črpajo na podlagi nacionalnih načrtov za okrevanje in odpornost. Nadaljnja izplačila pa komisija v prihodnje odobri glede na uresničevanje ciljev in mejnikov v nacionalnih načrtih.

KABUL - V spopadih med afganistansko vojsko in talibani v okolici mesta Laškar Gah na jugu Afganistana je bilo v zadnjem dnevu ubitih najmanj 40 civilistov, še 118 jih je bilo ranjenih, so sporočili Združeni narodi. Misija ZN v Afganistanu je pozvala k takojšnji prekinitvi ognja na urbanih območjih. Oblasti so ob tem prebivalce prestolnice province Helmand pozvale, naj zapustijo domove, da bodo lahko začeli operacijo.

TEHERAN - Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je uradno potrdil zmago skrajnega konservativca Ebrahima Raisija na junijskih predsedniških volitvah. Raisi je izpostavil, da si bo njegova vlada prizadevala za odpravo zatiralnih sankcij ZDA, a da pri reševanju gospodarstva ne bo zgolj čakala na pomoč tujine oziroma da življenjskega standarda naroda ne bo vezala na voljo tujcev.

BRUSELJ/WASHINGTON - Napad na tanker M/T Mercer Street pred obalo Omana, ki se je zgodil v četrtek, so obsodili tudi v Evropski uniji in zvezi Nato. Razjasniti je treba vse okoliščine tega napada, je povedala govorka Evropske komisije Nabila Massrali. Takšna dejanja proti varnosti in svobodi plovbe v regiji so nesprejemljiva, je še poudarila. Vse vpletene strani je pozvala, naj se izogibajo vsakršnim dejanjem, ki spodkopavajo mir in stabilnost v regiji. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sicer v ponedeljek napovedal kolektivni odgovor na napad. Kot je dejal, se o skupnem odgovoru usklajujejo z Veliko Britanijo, Izraelom, Romunijo in drugimi državami.

SPLIT - Hrvaški gasilci so po skoraj 24 urah uspeli pogasiti velik požar, ki je izbruhnil v ponedeljek pri kraju Seget Gornji nedaleč od Trogirja. Najbolj kritično je bilo ponoči, ko je požar zaradi močnega vetra ogrozil hiše in bencinsko črpalko. Po prvih ocenah je zgorelo med 700 in 800 hektarjev nizkega rastlinja, makije, borovega gozda in oljčnih nasadov. Šlo je za največji požar ob hrvaški obali po letu 2017, ko so ognjeni zublji grozili stanovanjskim blokom v predmestjih Splita.

SKOPJE/ATENE/ZAGREB - Zgodovinski vročinski val na Balkanu, posebej v Grčiji, po več kot tednu dni ne popušča. Obenem na območju pustošijo požari, med drugim na Rodosu, Peloponezu in na grško-turški meji ob reki Evros. S požari se spopadajo tudi v Severni Makedoniji, ki ji je vso potrebno pomoč pri gašenju že ponudila Slovenija.

WUHAN - Medtem ko se tudi na Kitajskem širi različica novega koronavirusa delta, so se oblasti v Wuhanu odločile testirati vseh 11 milijonov prebivalcev te metropole. V mestu, kjer je novi koronavirus pred več kot letom in pol prvič izbruhnil, so se za ta korak odločili, potem ko so po dobrem letu potrdili prve lokalne okužbe.

WASHINGTON - V ZDA so po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) do ponedeljka le uspeli z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepiti 70 odstotkov odraslega prebivalstva. To je bil sicer cilj, ki si ga je predsednik ZDA Joe Biden zadal do 4. julija.

WASHINGTON - Bela hiša je v ponedeljek priznala, da vlada predsednika Josepha Bidna nima pooblastil za podaljšanje moratorija na deložacije, ki je bil sprejet v času pandemije covida-19. Vendar pa je pozvala državne in lokalne oblasti, naj ukrepajo v tej smeri. V nasprotnem primeru izguba bivališča v prihodnjih mesecih grozi več milijonom Američanom.

WASHINGTON - Ameriški mediji so poročali, da sta samomor izvršila še dva policista, ki sta 6. januarja branila ameriški kongres pred podporniki takratnega predsednika ZDA republikanca Donalda Trumpa. Skupaj je tako umrlo pet policistov, od tega so štirje storili samomor.

NEW YORK - Preiskava pravosodne ministrice ameriške zvezne države New York Letitie James je potrdila, da je demokratski guverner Andrew Cuomo spolno nadlegoval več žensk in se skušal maščevati eni od njih, potem ko ga je obtožila nadlegovanja. Jamesova ob koncu preiskave ni podala kazenske ovadbe. Je pa preiskava okrepila pozive guvernerju, naj odstopi s položaja. Cuomo vse obtožbe zavrača.

MÜNCHEN - Nemška avtomobilska industrija je julija beležila še bolj optimistične rezultate kot junija, je pokazala zadnja raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Trenutno stanje v panogi je ocenjeno najbolje v treh letih. Kazalnik trenutnega stanja v nemški avtomobilski industriji se je junija v mesečni primerjavi okrepil s 44,9 na 56,8 točke. Ocena pričakovanj se je medtem izboljšala le za malenkost. Kazalnik, ki jih predstavlja, je s 3,6 točke napredoval na 6,3 točke.

PARIZ - Francoska farmacevtska družba Sanofi, ki je doslej pri razvoju nove generacije mRNA cepiv zoper covid-19 zaostajala za konkurenti, bo kupila ameriško biotehnološko podjetje Translate Bio, specializirano za to tehnologijo. Posel je vreden 3,2 milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov), so sporočili iz francoskega farmacevtskega velikana.

BERLIN - Vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) in njihov kanclerski kandidat na septembrskih zveznih parlamentarnih volitvah Armin Laschet v javnomnenjskih raziskavah vse bolj zaostaja za glavnim volilnim rivalom iz vrst koalicijskih socialdemokratov (SPD) Olofom Scholzom. Še dodatno mu škodijo ostre kritike, ki po poplavah prihajajo iz njegove domače zvezne dežele. Če bi Nemci kanclerja volili neposredno, bi Laschet prejel le še 13 odstotkov glasov, je pokazala raziskava, ki jo je javnomnenjski inštitut Insa opravil za časnik Bild. Scholz bi medtem po prejel 22-odstotno podporo, kanclerska kandidatka Zelenih Annalena Baerbock pa tudi 13 odstotkov.

ZAGREB/WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je napovedal, da bodo uvrstili Hrvaško na seznam držav, ki za vstop v ZDA ne potrebujejo vizuma. Hrvaška je sicer še ena redkih članic Evropske unije, katere državljani potrebujejo vizume za vstop na ameriška tla.

ms/ms
© STA, 2021