ZN za letos pričakujejo 3,2-odstotno nazadovanje svetovne gospodarske rasti

New York, 14. maja - Združeni narodi v poročilu o svetovnem gospodarskem položaju ocenjujejo, da se bo letošnja svetovna gospodarska rast zaradi pandemije koronavirusa skrčila za 3,2 odstotka, kar je najslabši rezultat sveta vse od velike svetovne depresije v 30. letih prejšnjega stoletja.

Kanada.
Brezdomci, berači, revščina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po najslabšem scenariju bi se lahko sicer po ocenah ZN svetovna gospodarska rast skrčila še bolj, in sicer za 4,9 odstotka.

Obseg svetovnega bruto domačega proizvoda naj bi letos in prihodnje leto padel za 8500 milijard dolarjev. To pomeni, da bo šlo v nič vse, kar je bilo ustvarjeno v zadnjih štirih letih. ZN so še januarja za letos svetovnemu gospodarstvu napovedovali 2,5-odstotno rast.

Poročilo ZN poudarja tudi, da pandemija povečuje neenakosti in revščino na svetu in letos bo pod mejo ekstremne revščine padlo 34,3 milijona ljudi, od tega 56 odstotkov v Afriki.

Zaradi pandemije novega koronavirusa lahko v ekstremno revščino pade 130 milijonov ljudi na svetu, kar pomeni, da gre v nič ves napredek boja proti revščini in lakoti od preloma tisočletja.

rp/uk
© STA, 2020