EU s smernicami za hitrejše priznavanje kvalifikacij zdravstvenih delavcev

Bruselj, 7. maja - Evropska komisija je ob krizi zaradi novega koronavirusa, ki je izjemno obremenila zdravstvene sisteme vseh držav in povzročila pomanjkanje zdravstvenih delavcev, izdala smernice, ki bodo državama članicam v pomoč pri hitrejšem priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravstvenih delavcev.

Italija, Bologna.
Zdravstveni delavci.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so sporočili iz Bruslja, smernice odgovarjajo na praktična vprašanja glede izvajanja direktive o priznavanju poklicnih kvalifikacij, ki je okvir za prosto gibanje strokovnjakov, tudi zdravnikov in medicinskih sester znotraj Evrope. Pojasnjujejo, kako lahko države pospešijo postopke za vzajemno priznanje kvalifikacij.

Države članice lahko zaprosijo tudi za odstopanja od določil direktive glede minimalnih zahtev o usposobljenosti zdravnikov in sester, kadar usposabljanja ni bilo mogoče zaključiti zaradi koronavirusa.

Komisija želi s smernicami pomagati državam članicam in strokovnemu osebju, da lažje prebrodijo to krizo, ohranijo svoje pravice do prostega gibanja in zagotovijo varnost bolnikov, so še sporočili.

Komisija je sicer danes na položaj posebnega svetovalca predsednice Ursule von der Leyen za odzivanje na koronavirus imenovala vodilnega svetovnega virologa Petra Piota. Belgijski virolog ji bo svetoval, kako podpirati in usmerjati raziskave in inovacije pri globalnem boju proti pandemiji, so sporočili v Bruslju.

"Odločeni smo premagati koronavirus, zato morajo naša dejanja temeljiti na najboljših nasvetih vrhunskih strokovnjakov. Dragocene izkušnje profesorja Piota nam bodo v pomoč pri čim hitrejšem razvoju cepiv, diagnosticiranja in zdravljenja za boj proti koronavirusu, pa tudi pri pripravi strategije za morebitne prihodnje epidemije," je ob tem povedala von der Leynova.

Piot je leta 1976 je sodeloval pri odkrivanju virusa ebola v Zairu in vodil pionirske raziskave virusa hiv in aidsa ter ženskih splošnih in nalezljivih bolezni, zlasti v Afriki. Kasneje je deset let vodil svetovni program ZN za aids, so navedli v Bruslju.

jk/sk
© STA, 2020